Jody Bauer: Iedereen over op Video On Demand?
03-09-2014 08:58:00 | Hits: 3781 | columnist: Jody Bauer | Tags:

Laatst ontving ik weer een nieuwsbrief van Pathé Thuis. Normaal gaat die direct mijn prullenbak in. Maar nu vroeg ik me af, wie maken er überhaupt gebruik van Pathé Thuis? De film kon ik voor € 4,99 eenmalig ‘huren’ of kopen voor € 17,99. Beetje duur dacht ik, want voor een paar euro extra zit ik voor een goede film toch liever in de bios.

Hoe goed gaat het eigenlijk met Video on Demand (VoD)?

De cijfers liegen er niet om. Drie jaar geleden waren er slechts 750.000 Nederlandse huishoudens die gebruik maakten van VoD. Inmiddels zijn dat er in juni 2014 al 3 miljoen, dit is een derde van de Nederlanders. Bovendien voorspelt de stichting Video on Demand een omzet van 206 miljoen euro in 2017, dat is een stijging van ruim 170% ten opzichte van de verwachte omzet dit jaar. Big business dus!

Welke VoD aanbieder past bij jou?

Het aantal aanbieders van VoD is ondertussen enorm en blijft groeien. Met pay offs als “De nieuwste blockbusters als eerste in huis”, “Nu de eerste maand Gratis” en “Veilig en vertrouwd betalen”, proberen de aanbieders je te overtuigen om een film of serie te huren of een abonnement af te sluiten. Ik moet toegeven, ik behoor met mijn Netflix abonnement dus alweer een jaar tot die 3 miljoen huishoudens die gebruik maken van VoD. Maar die nieuwsbrief van Pathé Thuis heeft me toch aan het denken gezet. Ik kijk niet meer zo vaak en betaal toch elke maand. Is pay per view voor mij niet veel voordeliger? Of kan ik beter overstappen op het meer Nederlands gerichte NLziet of op WappZapp met de focus op wat hot & happening is? Er is nog geen goede vergelijkingssite, maar hier vind je toch een beknopt overzicht van Nederlandse VoD aanbieders met hun aanbod en betalingssystemen.

Het aantal aanbieders blijft groeien. Als onderzoeker volg ik de ontwikkelingen en wacht ik met smart op de nieuwste omzetcijfers. In de tussentijd voorzie ik je alvast van mijn VoD must sees voor de regenachtige zomeravonden:

  • Orange is the New Black (12 Emmy nominaties en te zien via Netflix)

  • The Big C (met Emmy winnares Laura Linney. Helaas alleen nog via ShowTime Anytime te zien en dus niet via een officiële Nederlandse VoD aanbieder)

  • Orphan Black (genomineerd voor een Golden Globe, via Netflix)

  • The Americans (genomineerd voor een Emmy o.a. via Netflix)

  • Blackfish (genomineerd voor een BAFTA award Best Documentary 2014. o.a. te zien via Netflix en Film1 On Demand)

  • The Grand Budapest Hotel (o.a. via Pathé Thuis, Ziggo.tv en iTunes)

  • Her (Oscar Best Writing 2014 o.a. via iTunes en Pathé Thuis).

 

Jody Bauer is Senior Consultant bij MediaTest

www.mediatest.nl

 

 

 

 23 september: Elfde Nederlands MediaNetwerk Event

 Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

 Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

 Vacatures in media- en marketingcommunicatie