Jon Visbeen: Bonussysteem kan attractiewaarde eredivisievoetbal opvijzelen
12-05-2014 12:57:00 | Hits: 5723 | columnist: Jon Visbeen | Tags:

De meeste voetballers vieren momenteel na de eredivisiecompetitie vakantie. Slechts een klein deel mag met bondscoach Louis van Gaal mee naar Brazilië, waar op 12 juni de strijd om het wereldkampioenschap losbarst. En daarnaast zijn sommige spelers nog verwikkeld in promotie/degradatie wedstrijden. De overige broodspelers genieten van een welverdiende rust, want oef, wat is het allemaal loodzwaar geweest.

Nu moeten zelfs profvoetballers werken voor hun (vele) geld, maar die werklust, die ijver, was al enkele wedstrijden voor het einde bij velen als sneeuw voor de zon verdwenen. Bij duels waar niets meer op het spel stond, vonden de heren het meer dan voldoende om de bal bij een voor beide partijen bevredigende stand, op eigen helft rond te spelen en zelfs niet eens een doelpoging of iets wat daarop leek, te ondernemen. Heracles-Ajax en FC Twente-PEC Zwolle waren daar voorbeelden van op respectievelijk de een-na-laatste en laatste speeldag.

Je zult maar afgereisd zijn naar je favoriete club, per persoon een behoorlijk bedrag hebben neergeteld en vervolgens op een cursus breien worden getrakteerd. Als een tennisser bewust een partij verliest, heet dat tanken. Ook hij haalt zich de hoon van de toeschouwers op de hals. Voetbal leeft bij een nog breder publiek. Het is dan ook niet verwonderlijk dat veel fans zich bekocht voelen na een ‘gefikst’ potje ballen.

Los van het vermaledijde transfersysteem, dat aan revisie onderhevig is wil voetbal nog serieus genomen worden, zal ook grondig naar het beloningssysteem moeten worden gekeken. Om aanvallend voetbal een impuls te geven, zouden overwinningen veel meer premie moeten opleveren dan nu het geval is. Bouw bijvoorbeeld bij de exorbitante salarissen van de heren een staffelsysteem in. Naarmate hij meer wedstrijden met zijn ploeg wint, krijgt hij beter betaald.

Ik ben er zeker van dat de attractiewaarde van voetbalduels daarmee omhoog schiet. Waarom gebeurt het dan niet? Angst voor een defensieve gatenkaas? Immers als je slechts met aanvallende gedachten het veld betreedt, is de kans ook aanmerkelijk groter dat je eigen verdediging inclusief je doelman overuren moet maken. Angst dat ‘wij’ internationaal de aansluiting gaan missen? Die zijn we toch al kwijt. Waar het in elk geval om draait is dat winnen beter moet worden beloond.

Terugkijkend op een seizoen eredivisievoetbal en Europees voetbal moet worden geconstateerd, dat de kloof tussen de Europese top en Nederland inderdaad alsmaar groter lijkt te worden. Van de spelers, die de afgelopen vijf jaar een droomtransfer naar het buitenland (lees Italië, Spanje, Duitsland en Engeland) hebben gemaakt, zit het merendeel zich te verbijten op de bank. Of spelen ze in een elftal, dat in de Nederlandse competitie ook geen hoge ogen zou gooien.

Met angst en beven kijk ik dan ook richting WK voetbal, dat op 12 juni in Brazilië losbarst. Kan de verrassende finalist van vier jaar geleden - want wie had daar van tevoren op gerekend – andermaal stunten? Als de voortekenen niet bedriegen, moet het antwoord ontkennend zijn. Oranje ontbeert kwaliteit in de breedte en dat gebrek compenseren met een alles-of-niets mentaliteit is ons ook niet echt op het lijf geschreven.

Wellicht dat Don Louis met een geniale ingeving komt, maar ook hij heeft met de realiteit van 2014 te maken. En die realiteit is, dat er betere ploegen in Brazilië rondlopen. Neem België, waar de vedetten elkaar verdringen en de verwachtingen na jaren van afwezigheid op topniveau, hooggespannen zijn. Of Spanje, Frankrijk, Portugal, Mexico, Chili en natuurlijk de Brazilianen zelf. Er wacht het Nederlands elftal een zware taak, een immense opdracht. De internationals moeten boven zichzelf uitstijgen, willen zij in elk geval de groepsfase doorstaan. En lukt dat niet dan is het slechts een bevestiging van de teloorgang van kwaliteit in het nationale voetbal.

 

Hopelijk bewijzen de spelers van het Nederlands elftal in juni het tegendeel.

 

www.jonvisbeen.nl

www.twitter.com/jonvisbeen