Jon Visbeen: Genieten van het WK voetbal zolang het nog kan
16-06-2014 09:55:00 | Hits: 5337 | columnist: Jon Visbeen | Tags:

Voetbal is leuk om te zien, niet alleen in een stadion, maar ook op televisie. Het brengt tientallen miljoenen mensen over de hele wereld aangenaam verpozen, spanning, vreugde en verdriet. Het ultieme hoogtepunt van de sport vormt het WK, dat momenteel in Brazilië volop aan de gang is. Brazilië ademt voetbal en hoezeer de FIFA in de aanloop ook in verlegenheid is gebracht door te trage constructeurs en bouwvakkers, vooralsnog is het één groot sportfeest in het amazoneland.

Geniet er met volle teugen van, zou ik zeggen. Want de toekomst van dit evenement is in tweeërlei opzicht ongewis. Ongewis door de landen (Rusland en Qatar) waar het wordt georganiseerd en door de van corruptie en schandalen doordrenkte wereldvoetbalbond FIFA. Over vier jaar fungeert Rusland als gastland; in 2022 is het de beurt aan Qatar. Ja, je leest het goed, Qatar. Dat betekent voetballen onder absurde weersomstandigheden. Het betekent voetballen in een land, dat geen enkele historie heeft in deze wijd verbreide tak van sport en dat geldt in mindere mate ook voor Rusland. En dat laatste is eigenlijk het meest ergerlijke aan de uitverkiezing van deze landen als gastheer voor dit immense sportevenement.

Als in de sport geld aantoonbaar de boventoon gaat voeren boven de sportieve waarden dan is het einde in zicht. Gelukkig komt een intern onderzoek naar de toewijzing van het WK in Qatar, waar bij de stemming op grote schaal gefraudeerd zou zijn en waar stemmen gekocht dan wel verkocht zouden zijn. Omdat het een intern onderzoek betreft, moet je nog maar afwachten tot welke conclusies de commissie zal komen. Veel fiducie heb ik er niet in.

Als het om harde pecunia gaat, is het met de omstreden FIFA-baas Sepp Blatter goed pruimen eten. Het maakt hem niet uit of hij met een oliesjeik of een dictator te maken heeft, als ze maar genoeg betalen, zorgt de Zwitserse Napoleon van het voetbal hoogstpersoonlijk voor de toewijzing, zo lijkt het. Onder zijn leiding zet de verkwanseling van de voetbalsport door. Met veel branie zijn reclamespots over de strijd tegen racisme de ether in geslingerd. ‘FIFA zegt nee tegen racisme’ is de boodschap. Een uitstekende maar holle kreet, want wij weten als sinds mensenheugenis dat sport verbroedert. Op papier wel te verstaan. Voetbal is nog steeds oorlog om met wijlen bondscoach Rinus Michels te spreken en daarin lijken alle middelen geoorloofd en dus ook racistische opmerkingen.

Nee, wil het voetbal geloofwaardig blijven en zichzelf overleven dan moeten Blatter en zijn vrienden snel het veld ruimen. En moet bovendien het WK 2022 niet in Qatar worden georganiseerd, maar in een land, dat in elk geval iets meer met de sport heeft en waar de klimatologische omstandigheden minder extreem zijn. Aan Blatters stoelpoten wordt inmiddels flink gezaagd. Dat alleen is niet voldoende om hem voor eeuwig van het pluche te verwijderen. De voetbalwereld moet zich ontdoen van Blatter en de wijze waarop maakt niet meer uit.

Qatar dient als gastheer voor het WK in 2022 te worden geschrapt. Een weldenkend mens kan zoiets niet eens serieus nemen. Naast kritische officials en Blatter-haters zouden scheidsrechters, coaches en spelers de handen ineen moeten slaan om de bezoedeling van hun sport tegen te gaan. Een sport, die door de exorbitante betalingen, match fixing, een gebrek aan dopingcontroles, corruptie en malafide ‘makelaars’ toch al zwaar onder vuur ligt. De toekomst van het professionele voetbal staat op het spel.

 

Dus geniet van het WK in ‘Brasil’, zolang het nog kan.

 

 

www.jonvisbeen.nl

www.twitter.com/jonvisbeen

 

 

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

 Vacatures in media en marketingcommunicatie