Jon Visbeen: Poetin en Sotsji: image building via topsport
17-02-2014 13:04:00 | Hits: 5918 | columnist: Jon Visbeen | Tags:

Sommigen bleven weg, anderen gingen wel. Politieke leiders maakten in de aanloop naar de Olympische Winterspelen ieder afzonderlijk hun afwegingen om wel of niet naar het privéfeestje van Vladimir Putin in Sochi af te reizen. Degene die wegbleef gaf daarmee een afkeurend signaal af aan de Russische regering, die een slordige 50 miljard euro uittrok voor het welslagen van het sportfeest. Degene, die wel afreisde naar de badplaats aan de Zwarte Zee, moest zich in de ogen van velen dood schamen. Omdat de dictatuur en de schending van de rechten van de mens in het onmetelijke land met zijn of haar komst indirect zouden worden gesteund.

Voor beide standpunten valt iets te zeggen. Voor de bezoekers echter net iets meer. Als je ergens niet bij bent, kun je er moeilijk een oordeel over vellen en belangrijker nog, kun je niet rechtstreeks de leiders van Rusland aanspreken op hun beleid. Het feit dat premier Mark Rutte de Winterspelen aangreep om bij Putin zijn standpunt over de positie van mensen met een homoseksuele geaardheid nog eens kenbaar te maken, zal de wereld niet op zijn grondvesten doen trillen. Verre van dat. Putin streeft ernaar van Rusland de grootmacht van weleer te maken, naast China en de Verenigde Staten. En Nederland mag dan voortdurend met het vingertje wijzen, veel zal de oud KGB-agent zich er niet van aantrekken.

Niettemin heeft de politiek leider van het kleine gouddelversland op schaatsgebied in Sochi zijn mening gegeven over een aantal zaken, die in zijn ogen niet van deze tijd zijn en die niets met menselijkheid te maken hebben. Putin heeft het voor kennisgeving aangenomen. Hij spaart kosten noch moeite om Rusland terug op de sportkaart te zetten om zo indirect status en prestige te herwinnen.

In het communistische Sovjet-tijdperk ging de strijd om medailles en wereldmacht veelal tussen drie landen: de Sovjet-Unie, vazalstaat de DDR en de Verenigde Staten. Achter de schermen van de internationale sport is Putin al enkele jaren bezig om zieltjes voor zich te winnen. Daarbij gaat hij door roeien en ruiten, want hij wil de sport gebruiken, of misschien wel misbruiken, om de wereld te tonen, dat met Rusland niet langer te sollen valt. Waar Jeltsin er een potje van maakte en als fanatieke fan alleen de tennishelden uit zijn land op een voetstuk plaatste, daar grijpt Putin alle takken van sport aan om vooral zijn eigen aanzien in de wereld te vergroten.

Dat lijkt aardig te lukken. Sochi is een eerste prestigeproject van de alleenheerser; het WK voetbal in elf steden in het immense land moet het gedeukte sportimago van Rusland in 2018 verder oppoetsen. Wat Putin in zijn kop heeft zitten, heeft hij niet in zijn kont, luidt de niets verhullende uitdrukking. Hij wil macht en is een grootmeester in het schaken met belangrijke, internationale, pionnen. En het volk? Dat laat zich geselen, maar is dat gewend. Al in de tsarentijd, eeuwen geleden, gingen de Russen gebukt onder een dictatuur. Ze weten eigenlijk niet beter. Wie niet voor mij is, is tegen me, luidt het credo van de macho uit Moskou anno 2014. De vriendelijke bevolking in kuuroord Sochi aan de Zwarte Zee beseft geen moment, dat het een speelbal is in een politiek spel. En degenen, die het wel beseffen en er ook maar iets van durven zeggen, wordt de mond gesnoerd.

In Sochi wordt de Olympische familie van officials, begeleiders, vrijwilligers en sporters angstvallig weg gehouden van de werkelijke wereld. Jelle Brandt Corstius brengt in zijn tv-programma De bergen achter Sochi akelig precies in beeld hoe Putin in de Kaukasus echt wordt bekeken en waar het dagelijkse leven van een doorsnee Georgiër, Tsjetsjeen of Armeniër uit bestaat. Een schriller contrast met de westerse, democratische, wereld is nauwelijks denkbaar. Maar wie heeft het perfecte dieet voor de man met de ontembare honger naar macht?

Vooralsnog niemand. Hij bunkert gewoon door.

 

www.jonvisbeen.nl

www.twitter.com/jonvisbeen 

 

 

 

 Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

 Vacatures in media en marketingcommunicatie  

 

 

  Cross Media Congres | 14 mei 2014 | Amsterdam