Jon Visbeen: Schaatsen is smal, maar breder dan Friesland
22-10-2013 15:49:00 | Hits: 7565 | columnist: Jon Visbeen | Tags:

Doekle Terpstra moest als voorzitter van de schaatsbond (KNSB) onlangs het veld ruimen. Hij gooide de handdoek in de ring, nadat niemand minder dan Sven Kramer forse kritiek had geuit op de manier, waarop onder andere de toewijzing voor de nieuwe Nederlandse schaatstempel tot stand was gekomen. Na veel gebakkelei en gekibbel is, zoals algemeen bekend, de Icedôme in Almere als grote winnaar uit de bus gekomen.

Kramer is de beste langebaan stayer ter wereld en hij zit al een aantal jaren stevig in het zadel als ‘s werelds beste allrounder. Hij is Fries en groeide op onder de rook van Heerenveen in Oudeschoot, inderdaad op schootsafstand van de Thialf ijstempel. IJstempel van weleer wel te verstaan, want de opening van de overdekte 400 meter-baan door legende Hilbert van der Duim gebeurde al in 1987. Gedateerd dus, 26 jaar geleden inmiddels. En de Friezen hebben tot voor kort het mekka in Nederland Schaatsland gepamperd, maar nooit echt gerenoveerd.

Ik kwam bij Svens vader Yep, destijds kernploeggenoot van Van der Duim, over de vloer als verslaggever van een landelijk ochtendblad. Zijn vrouw Elly en moeder van de kleine Sven was net een hond aan het trimmen, maar dat mocht de pret niet drukken. Voor een schaatsverslaggever was Friesland veelal het werkterrein, vooral omdat Thialf wereldwijd een toonaangevende en snelle baan was geworden. Geregeld aanvaardde ik de reis naar het Friese haagje, door Flevoland en de Noordoostpolder, waar nooit iets gebeurde en je alleen in de keiharde realiteit werd teruggeworpen door een flitsende camera. Ondanks een vrijwel lege snelweg werd je meedogenloos afgerekend op enkele kilometers te hard rijden. Of dat nu bij Swifterbant, Nagele of Oosterzee was, doet daarbij niet terzake.

De Friezen waren terecht trots op hun schaatstempel, hoewel de beveiligsbeambten nogal eens te enthousiast reageerden in hun pogingen alles in het gareel te houden. Ondanks enkele dreigende faillissementen in de loop der jaren bleef het schaatsstadion overeind.

Stilstand bleek echter andermaal achteruitgang. Wereldwijd verschenen indoorstadions, het ene nog mooier dan het andere, het andere nog sneller dan het ene. Thialf verloor de greep op de wereldrecords in recordtempo. De accommodatie voldeed niet meer aan de nieuwste eisen van de snelheidssport. Alleen de volle stadions stemden de bondsbonzen van de Internationale Schaatsunie (ISU) nog tot tevredenheid en coulance. Welk ander land zou bij een WK allroundschaatsen dagelijks ruim 13.000 supporters op de tribunes krijgen? Het antwoord daarop was veelzeggend: geen.

Kramer miste zijn doel met de- terechte - kritiek die hij leverde op de KNSB. Terpstra trad af, maar Thialf moet het in de toekomst doen met een plaats op de tweede rij. KNSB en NOC*NSF kozen in september definitief voor Icedome Almere als topsportlocatie van de schaatsdicsiplines. Daarmee komt een einde aan een roemrijk tijdperk. Thialf groeide de afgelopen 25 jaar uit tot een begrip in de gehele internationale schaatswereld.

Vanaf het seizoen 2016/17 moet de Icedome het vaandel gaan overnemen. En waarom zouden de tribunes daar straks leeg blijven, zoals wel is geopperd door teleurgestelde mensen uit Friesland? Flauwekul lijkt me, want langebaan schaatsen is niet alleen een Friese aangelegenheid, maar een Nederlandse. Hoewel de populariteit voorbij Lobith, Maastricht en Sas van Gent dan ook wel abrupt ophoudt!

 

www.jonvisbeen.nl

www.twitter.com/jonvisbeen 

 

 

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

 Vacatures in media en marketingcommunicatie