[Interview] Annemieke van Herk over de Chinese e-commercemarkt
13-06-2017 08:04:00 Door: Bas Vlugt | Hits: 7441 | Tags:

De Chinese e-commercemarkt is al de grootste ter wereld. En het land is op dit moment na de VS de grootste economie van de wereld. Trainer online marketing Annemieke van Herk wil haar markt in de nabije toekomst die kant op uitbreiden en stapt net het vliegtuig uit als we haar spreken. Ze komt terug van een maand Mandarijn leren, dus vragen we haar even hoe je welkom terug zegt in het Chinees. Dat rolt er al heel vloeiend uit.

Hé Annemieke, hoe was het in China?

Het was weer fantastisch. Mandarijn is een hartstikke interessante taal. Je kunt het met geen andere taal vergelijken. Het heeft zo'n andere structuur en manier van uitdrukken. Het is echt een berenklus om dat onder de knie te krijgen, maar tegelijkertijd ook een geweldige manier om je geheugen en concentratie te trainen, merk ik. Dit keer was ik in Shenzhen, een van de snelst groeiende steden in China, in de buurt van Hongkong. De stad is bekend door het grote aantal elektronicaproducenten dat daar gehuisvest is. Ga er maar vanuit dat je mobieltje ook in Shenzhen is geweest.

In een eerder interview vertelde je dat het je ambitie is om binnenkort ook online campagnes te doen voor Chinese klanten. Schiet dat al een beetje op?

Hmmm, op dit moment baal ik eerlijk gezegd een beetje. Ik ga minder snel dan ik had gehoopt. Misschien wel omdat ik te hard wilde gaan. Ik had namelijk 5 dagen per week 8 uur per dag privéles. En daarna ging ik ’s avonds nog voor mijn klanten in Nederland aan de slag. Dat maakte het al met al bijzonder intensief. Op dit moment zit ik op 2500 karakters, maar als je bedenkt dat het Chinees er wel 80.000 kent, dan sta ik na 5 jaar voor mijn gevoel eigenlijk nog pas aan het begin. En dat is af en toe best frustrerend. Maar goed, de gemiddelde Chinees beheerst er tussen de 4500 en 8000 en met ongeveer 3000 tot 3500 zou ik een krant goed moeten kunnen lezen, dus het is ook een bijzonder goede oefening in geduld. 

Hoe staat het met je Chinese klantenkring?

Grappig dat je dat vraagt, want mijn eerste klant heb ik binnen. De taalschool waar ik les kreeg, heeft me gevraagd om ze te helpen met hun online marketingcampagne voor hun internationale klanten. Dus dat gaat de goede kant op.

---

Annemieke van Herk is trainer bij Nederlands MediaNetwerk Trainingen. Ze geeft onder meer de trainingen Google Analytics, Google Adwords en SEO Intensive.

Lees alles over de trainingen van Annemieke van Herk hier

trainingen.nederlandsmedianieuws.nl

 

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Facebook

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

Vacatures in media- en marketingcommunicatie