Mindshare Cross Media Bureau van het Jaar 2018
13-03-2018 16:42:00 Door: Katja Brokke | Hits: 15253 | Tags:

Op 25 april werden de Cross Media Awards uitgereikt. Mindshare is Cross Media Bureau van het Jaar 2018.

De jury: Mindshare is onbetwist de nummer één. Mindshare is in staat gebleken de meest veeleisende klanten te behouden en ze mee te nemen in de vernieuwing zonder het oude weg te doen. Het bureau loopt voorop en ontwikkelt voor iedere klant een eigen strategie. En met succes. Dat kan Mindshare allemaal doen omdat het bureau voor iedere discipline de beste mensen in het team selecteert. Het is bijzonder knap dat ze die goede mensen kunnen behouden en zelfs kunnen binnenhalen.”

Hier het winnende case-interview met Ruud de Langen, CEO van Mindshare Nederland.

Kun je Mindshare introduceren?

Mediabureaus zijn ooit opgericht om op basis van data ervoor te zorgen dat de reclameboodschap bij de juiste persoon op de juiste plek, op het juiste moment in de juiste context afgeleverd wordt. Waar dat vroeger te doen was met NOM- en kijkcijfers, trackingonderzoek en een rekenmachine, wordt dat vandaag de dag gedaan met een duizelingwekkende hoeveelheid data, veelal in real-time en vaak gedreven door algoritmes. Maar de basis is hetzelfde gebleven. Mediabureaus zorgen ervoor om content in welke vorm dan ook – van een commercial tot een banner tot een redactionele samenwerking – op basis van data te laten renderen. In de vorm van zichtbaar bereik bij echte mensen, bekendheid of merkeffect. Of in de vorm van keiharde verkopen. Dat lijken veel mediabureaus te zijn vergeten door de tijd. Ze organiseren hackatons waar je nooit meer wat van hoort, richten pr-afdelingen op en nemen creative directors aan die vervolgens wegkwijnen. Natuurlijk geloven we heilig in de samenwerking met creativiteit, maar dat is een kwaliteit die bij creatieve bureaus thuishoort. We voeden (dynamische) creatie wel met data.

Mindshare richt zich als enige in Nederland volledig op de kerncompetentie. Een middelenplan opstellen op basis van data. Met als doel maximale performance voor onze klanten in de breedste zin van het woord. Ons credo daarbij blijft het jaren geleden ingezette adaptive marketing. Die filosofie behelst het werken vanuit een marketingdoelstelling om daarna via een verbonden benadering van alle mediakanalen, real-time-optimalisatie en single-pointdatamanagement maximaal resultaat te leveren.

Hoe onderscheidt jouw bureau zich op crossmediagebied van andere bureaus?

Als je je op je kerntaak richt en data belangrijk vindt, moet daar een reflectie van te zien zijn in het leadership van Mindshare. Al sinds de overname van Blue Mango in 2015 is mede-oprichter van dat bedrijf, Mark Mansveld, lid van het Mindshare LT. Daarnaast onderscheiden we ons via diverse talenten uit het Mindshare Momentum Leadership-programma. Van strategie tot client leadership tot specialist. Mindshare bestaat uit 90 talenten in Eindhoven en 110 talenten in Amsterdam samenwerkend op 70 klanten.

De kern van onze differentiatie in de markt blijft onze focus op datagedreven integratie van middelen. Juist hiermee zijn business wins gerealiseerd op bestaande klanten. De review van Media Markt leidde tot een verlenging en uitbreiding van de digitale business. Een tweede grote review beloonde ING met een verlenging en uitbreiding van het contract (search en social).

De rapportage van RECMA in december 2017 bevestigt dat Mindshare zich op de kern concentreert. We zijn “the first agency in structure” in de Nederlandse markt. Ook hebben we "the highest number of digital and diversified experts". Het RECMA-eindoordeel zegt dat Mindshare het leidende mediabureau is met (als enige) de kwalificatie Dominant Profile.

Welke stappen heeft jouw bureau in 2017 gezet op crossmediagebied?

Als we één trend zien is het wel de wens van klanten om vanuit duidelijke regie bij het bureau op basis van data al hun kanalen te verbinden. Binnen onze adaptivemarketingfilosofie ontwikkelde Mindshare het Consumer Journey Maturity Model. Dat brengt consumer journeys in kaart op basis van journey insights, segmenten, boodschappen en media-inkoop in een matrix dat per parameter vijf niveaus kent. Het denken en handelen in dynamische consumer journeys is het ultieme crossmediadenken. Allemaal onder één dak.

De tweede trend is dat contentmarketing als mid-funnelactiviteit belangrijker wordt. Hiervoor heeft Mindshare onlangs de Experience Exchange opgericht. Een team onder leiding van Michael Willems focust zich puur op contentdistributie. Niet op contentcreatie. Dit team richt zich op datagedreven distributie van content. Long en short form. Met als doel performance op bereik en merkeffect. Want alles is performance.

Op welke crossmediacase van jouw bureau ben je trots?

Alhoewel Bavaria als bierbrouwer inmiddels actief is in ruim 120 landen, zal het zijn oorsprong nooit vergeten. Als familiebedrijf met bijna 300 jaar historie is het nog steeds in alles verankerd in de Brabantse samenleving, als werkgever, als trotse sponsor van PSV, maar ook supporter van talloze lokale fanfares en feestverenigingen.
Af en toe moet je als merk die relatie weer even onderstrepen en welk moment leent zich daar beter voor dan het jaarlijkse hoogtepunt voor vele Brabanders: carnaval. Hoewel de invulling van carnaval per regio erg verschilt, heeft Bavaria Brabant de afgelopen tijd weten te verbinden met een wens die universeel is (in Brabant): met carnaval moet je vrij zijn!

Met een uitgekiend gesegmenteerd activatieplan werd de Brabantse bevolking opgeroepen de petitie op Carnavalvrij.nl te ondertekenen, waarbij elk dorp en elke stad in het postcodegebied 5000-6000 een andere voor hen relevante uiting kreeg te zien in de carnavalskleuren en benamingen die passen bij hun traditie. Zowel in abri’s, in dagbladen en in social media werden uiteindelijk 27 varianten getoond, waarbij een foutloze executie essentieel was, want een Keiebijter (Helmonder) mag je natuurlijk niet confronteren met de kleuren van Lampegat oftewel Eindhoven.

Het gezicht van de campagne werd Sjefke Vaeren, oftewel oud PSV-voetballer en cultheld Bjorn van der Doelen. In een video die via social media en Omroep Brabant werd gedistribueerd riep hij de Brabanders op om de petitie te tekenen op carnavalvrij.nl. Vervolgens hebben we via een specifieke segmentatie via dagbladen en OOH in 27 varianten de Brabanders van Kruikenstad tot Striepersgat in hun eigen carnavalskleuren en namen aangezet om de petitie te ondertekenen. Bezoekers van de site die niet tekenden werden met de video geretarget dmv Facebook en YouTube.

Ultiem voorbeeld van segmentatie was de geo-targeting via Mobpro, waarbij obv dorp en supermarkt de specifieke medaille- of sjaalactie (in de juiste week) dynamisch op mobiel werd ondersteund met een van de relevante banner-combinaties. Impactvolle creatieve executie in combinatie met een fijnmazige segmentatie heeft geleid tot relevantie en tot de uiteindelijke doelstelling: engagement met Bavaria.

Waar de doelstelling was om de benodigde 40.000 handtekeningen binnen 2 weken te realiseren, behaalden we in de eerste 48 uur bijna 100.000 handtekeningen en kon Sjefke uiteindelijk met ruim 170.000 handtekeningen de petitie aanbieden in den Haag. En verder? Ruim 4 miljoen video views, 115.000 likes, shares en reacties en een pr-waarde van 4,5 miljoen euro.

Zetten adverteerders optimaal in op crossmedia? Wat adviseer jij ze?

Voor elk product en/of merk moeten we kijken naar relevante mogelijke communicatie. Daar spelen technologie en data tegenwoordig – naast de traditionele kanalen – een belangrijke rol bij. Vanuit de marketingdoelstelling kijk je naar dynamische consumer journeys. Je moet je verdiepen in het soort journey. Welke verschillende segmenten zijn te onderscheiden? Of kunnen we zelfs naar 1-op-1-identificatie? Kunnen we de boodschappen adaptief inzetten? Als die vragen beantwoord zijn, worden de touchpoints ook zichtbaar. En dus ook hoe we media-inkoop en optimalisatie doen, manueel, programmatic en/of programmable. Media-exploitanten spelen een belangrijke rol hierin, want naast de eigen kanalen en data, zijn de data die publishers hebben natuurlijk noodzakelijk. We sluiten dan ook meer en meer datapartnerships met publishers..

Hoe veranderen media en marketingcommunicatie door de invloed van digital, social en mobile?

Het allerbelangrijkste is dat de nieuwe kanalen data genereren over hun bezoekers. Wie ze zijn, wat hun interesse is, waar ze zijn en nog veel meer. Dat biedt enorme kans voor communicatie op maat, waarbij we veel kanalen kunnen verbinden. Zoals social en digital out of home. Een voorbeeld hiervan is de ING-campagne rondom beleggen die we in november voerden. Het unieke aan deze campagne is, dat we werkten vanuit één databron en daarmee real time, dynamisch de creatie genereren voor de video en dynamische DOOH-uiting. Daardoor krijgt iemand op een regenachtig perron in Eindhoven een heel andere boodschap van ING dan een Rotterdammer op Facebook.

Wat is de toekomst van reclame- en mediabureaus?

Media zijn enorm krachtig. Je wint er verkiezingen mee, ontketent revoluties en genereert hypes in ongelooflijk korte tijd. Om diezelfde kracht voor merken te ontsluiten en hun verkopen te stimuleren dienen media- en reclamebureaus nog veel meer samen te werken. De adverteerder dient het mediabureau de consumer journey en contactpunten in kaart te laten brengen, waarna creatieve bureaus een verhaal door al deze contactpunten vertellen. Van (dynamsiche) reguliere advertising, tot content, tot apps.

Wat is het laatste nieuws?

De eerste apparaten met Nederlands pratende Google Assistents komen ergens in de komende maanden uit. Mindshare heeft met haar team in Eindhoven (GHG Labs) de vaardigheden in huis om daar applicaties voor te ontwikkelen. Het laatste nieuws is dat we vooreen aantal van onze klanten hiermee gaan experimenteren.

www.mindshareworld.com/netherlands

 

Lees hier alles over de Cross Media Awards 2018. 

 

Sponsors.
  • `
  • `
  • `
  • `
  • `
  • `
  • `
  • `
  • `
  • `

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Facebook

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

Vacatures in media- en marketingcommunicatie