[Forum] Naar wie gaan de rechten van de Champions League?
26-11-2014 00:12:00 Door: Bas Vlugt | Hits: 6232 | Tags:

NOS heeft laten weten niet meer te zullen bieden op de rechten van de Champions LeagueNaar wie gaan de rechten?

Julius Minnaar - Dentsu Aegis: "De Champions League was bij de NOS in uitstekende handen en Jan de Jong kennende zal hij er goed ziek van zijn dat de rechten vanaf 2015/2016 niet meer bij de NOS liggen. Voor de NPO als geheel en de Ster is dit ook een zeer gevoelig verlies.

RTL lijkt de aangewezen partij maar heeft het minste baat bij de Champions League. Bovendien zullen ze niet diep genoeg in de buidel willen tasten. FOX heeft de zender nog niet op orde en is er nu nog niet klaar voor. SBS is hongerig, ambitieus en in de winning mood en zal de rechten dus binnenslepen."

Ruud de Langen - Mindshare: "Zowel RTL als SBS hebben bevestigd een bod te hebben gedaan op de wedstrijden voor het open net. Logisch want RTL kan (via RTL7) haar marktleiderschap verder verstevigen. En SBS (via Veronica) zou hiermee weer eens een flinke stap voorwaarts kunnen maken. Want het gat met RTL is heel erg groot.

De Publieke Omroep is de grote verliezer. Fox heeft niet bevestigd of ze op de wedstrijden voor het open net hebben geboden. De open zender van Fox heeft momenteel net zoveel kijkers als  Wilde Ganzen bij NPO 2 op zondagochtend. Die zouden het zeker kunnen gebruiken. Ik gok echter op RTL of SBS."

Joris van Heukelom - MakerStreet: "Ondanks mijn voorliefde voor een sterk publiek stelsel gaan ze gelukkig niet meer naar de NPO die er decennia lang honderden miljoenen gemeenschapsgeld aan verkwist hebben terwijl ze dat geld ook in differentiërende  kwaliteitsprogramma's hadden kunnen steken. Maar goed, wie dan wel?

Door RTL worden de rechten ongetwijfeld naar waarde geschat, door SBS worden de rechten naar alle waarschijnlijkheid in waarde overschat en FOX is de plek voor wie ze het meeste waarde hebben. Ik denk dus SBS, maar adviseer ze het niet. Je kunt rondom Champions League geen zenderprogrammering bouwen, daarvoor zijn wedstrijden te gefragmenteerd verdeeld over het tv-seizoen."

Bas Vlugt - Nederlands MediaNetwerk: "De rechten voor de Champions League zullen niet naar SBS gaan maar naar Sanoma/SBS. Net als voor SBS zelf, zal Sanoma ook voor deze rechten teveel gaan betalen maar het kan niet anders.

Het is niet alleen dat als je dit aan je voorbij laat gaan dat jij de rechten niet hebt maar dat een ander ze wel heeft. Het gat met RTL is nu vrij onoverbrugbaar groot, als RTL de rechten van de Champions League heeft, gaat dat richting volstrekt onoverbrugbaar. Andersom: Met de rechten van de Champions League kom je een heel eind dichterbij. Niet alleen bij RTL maar ook bij NPO/Ster.

Dat zou op zich een reden voor RTL kunnen zijn om toch te bieden - er zal geld zat zijn. Maar RTL heeft het minder nodig dan Sanoma/SBS. RTL zit op de top en trekt al een miljoenen publiek als Chantal Janzen bij Humberto Tan aanbelt omdat ze wil blijven slapen. De Champions League zou die miljoenen kijkers bij SBS in één klap binnentrekken.

Het is waar dat doorkijkeffecten vaak beperkt blijken te zijn. Maar daar staat tegenover dat SBS een probleem in de beeldvorming heeft. Miljoenen mensen kijken altijd naar RTL4 omdat ze er altijd naar kijken. De zenders van SBS hebben last van de perceptie van kwaliteitsgebrek - en dat is er vaak ook. Als Chantal Janzen op SBS6 bij Humberto Tan blijft slapen, kijken er minder mensen. Denken veel mensen. Het binnenhalen van de Champions League kan veel doen voor die kwaliteitsperceptie. 

Tot slot: Sanoma/SBS weet als crossmediale uitgever wel raad met de rechten. De uitzendingen kunnen worden aangejaagd via het enorme bereik van NU.nl. Er zullen afgeleide crossmediale programma's komen, app's. Deze doos met bonbons kan en zal Sanoma/SBS niet laten passeren."

 

 Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

 Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

 Vacatures in media- en marketingcommunicatie