[Interview] 3T over Michael en de media
20-10-2016 11:52:00 Door: Katja Brokke | Hits: 7411 | Tags:

Van RTL Late Night tot Koffietijd, overal doken de drie neven van wijlen King of Pop Michael Jackson op tijdens hun bezoek aan ons land en overal werd hen vraag "denken jullie nog vaak aan oom Michael" gesteld. Ik liep een week mee in het kielzog van broers Tarryl, Taj en TJ en zag wat er schuilgaat achter de (soms gespeelde) lach van ’s werelds meest besproken familie.

Tekst Frank Waals Foto Charity Konig 

Jullie oom is nu ruim 7 jaar dood, maar nog steeds valt in elk interview dat jullie geven zijn naam. Prettig of lastig?

TJ: Beide. We worden er soms moe van dat die link continu gelegd moet worden en in elk vraaggesprek is het inderdaad wachten tot de journalist in kwestie over Michael begint. Je kunt dan niet anders dan vriendelijk glimlachen en het best mogelijke antwoord op de vraag geven. Soms geforceerd maar een andere keer toch ook weer met plezier en veel liefde. Ik begrijp het ook wel; Michael was zo uniek in zijn soort, dat het gat dat hij achterliet nog steeds niet is gevuld. Hij was magisch en had een hart zo groot als de wereld zelf.

Taj: Ik ben blij dat men nu vooral zijn talent herinnert en niet al die troep die kwaadwillende journalisten nog steeds over hem schrijven. Hij was naast zanger ook mens, denk je eens in wat al die tegenstand met je doet. The King of Pop, we zijn familie maar hebben niet de illusie ooit maar in zijn schaduw te kunnen staan. Vierhonderd miljoen albums heeft hij verkocht. En toch, als persoon en muzikant hebben we ook ieder onze eigen persoonlijkheid, onze eigen identiteit. Die willen we graag belichten, ondanks het feit dat we zonder hem misschien niet zover waren gekomen. Dat beseffen we ons terdege.

Tijdens het concert in de RAI barstte jij, Taryll, in tranen uit toen je over Michael sprak.

Taryll: Het was absoluut echt en te verklaren door een foto die ik in de gangen van het gebouw tegenkwam. Michael stond er in Thriller-outfit op afgebeeld met de meest geweldige glimlach die je je kunt voorstellen. Ik zag in die afbeelding het gezicht dat hij trok wanneer wij hem als kleine knulletjes pesten door hem te kietelen of onszelf voor hem te verstoppen.

Taj: Michael zag het als een belangrijke taak onze jeugd vorm te geven met zijn visie van liefhebben en iets voor een ander over willen hebben. Dat gegeven hebben we opgepakt en dragen we vandaag de dag nog steeds uit naar zijn kinderen Michael Jr (19), Paris (18) en Prince (14), waarover we de opvoeding na zijn dood op ons hebben genomen. Zij zijn de belangrijkste reden dat we zoveel jaren niet op de bühne hebben kunnen staan. Het is dus niet zo gek dat Taryll’s ogen nat werden en hij de show even stil moest leggen. We hebben ons eerste succes maar ook deze comeback aan hem te danken.

De familie Jackson, met name Michael, komt nog steeds vrijwel dagelijks in het nieuws en dan vaak negatief. Googlen jullie jezelf nog weleens?

TJ: Niet nodig! Het komt ons uiteindelijk toch altijd wel ter ore door familie, vrienden of zelfs de bakker op de hoek. Jezelf opzoeken op internet heeft geen zin. Onze familie is zo well known in de wereld, er zullen altijd wel onwaarheden blijven opduiken. Zo zouden er naaktfoto’s van ons door Michael zijn gebruikt om andere jongetjes mee te verleiden. Ik bedoel: come on, really? Absolute onzin, het maakt me boos. Helemaal gevoelloos zijn we er niet voor maar je sluit je ervoor af voor zover dat kan. Michael had bij leven al geen rust en nu hij dood is nog steeds niet. Hoe vaak moet hij zich wel niet blijven omdraaien in z’n graf?’

Taj: Wat onze oom deed was niet schandalig, de vele beschuldigingen waar hij mee moest dealen wel. In hem zagen we een kopie van onze moeder Dee Dee, die in 1994 door verdrinking om het leven werd gebracht. Hij was er om ons door het rouwproces heen te loodsen.

Taryll: We zaten net na de moord volledig in de put maar Michael heeft ons onder zijn hoede genomen en ervoor gezorgd dat we ons als broers uiteindelijk wisten te hergroeperen.

Herinneren jullie je aan bezoekjes aan Nederland?

TJ: We gingen vaak met Michael mee om ervaring op te doen. In 1988 en 1992 stond hij in het Feyenoordstadion en in 1997 traden we met een eigen show op in Ahoy. Ik weet nog dat we met z’n vieren na afloop naar de McDonalds zijn gereden en door de praatpaal in de McDrive hamburgers hebben besteld. Wisten die medewerkers veel dat we vervolgens met Michael op een parkeerplaats in Rotterdam Zuid onze buikjes vol vraten.

Taryll: We zijn door die locatie goed op de hoogte van jullie nationale trots. Feyenoord, en even verderop Ajax in Amsterdam, de stad waar we deze keer wat langer hebben vertoeft. Mensen hier zijn zo ontspannen.

TJ: En het geijkte fietsen, hé. In Amerika gooi je dat ding in je achterbak of op een bus, rij je ermee naar een park en maar je daar vervolgens je rondjes. Hier gebruikt men het echt als vervoersmiddel dus mijn vrouw en ik zijn in de week dat we hier verbleven zoveel mogelijk in dat patroon meegegaan. Thuis zou ik mijn kinderen nog niet eens zelfstandig de straat uit laten rijden. Veel te gevaarlijk!

Over kinderen gesproken, waarom laat geen enkel familielid zich uit over de zwangerschap van jullie tante Janet Jackson?

TJ: Omdat dat niet aan ons is. Natuurlijk zijn we altijd blij om een nieuw familielid te mogen verwelkomen en kunnen we niet wachten om de baby in onze armen te houden, maar Janet is de persoon die hier uitlatingen over moet doen, ook wat betreft het geslacht. Bovendien zijn er in haar zwangerschap enkele complicaties opgetreden en het is eerst zaak daar goed en wel overheen te komen alvorens dingen te gaan roepen. Ik kan enkel zeggen dat Janet door het dolle heen zal zijn als het eenmaal zover is. Ik en Taryll zijn zelf vader en het is echt je allermooiste bezit.

Jullie nieuwe album heet Chapter III

Taj: Dit is officieel ons derde album en omdat de liedjes op een bepaalde manier ons levensverhaal vertellen, leek het ons leuk de plaat zo te noemen. Alsof het een boek is waar je uit voorleest. Elk nummer is weer een nieuwe bladzijde. We klinken ook volwassener omdat we niet meer die tieners zijn van toen.

Hebben jullie nog dromen?

TJ: Optreden voor een president. We hebben er alle drie nog nooit één mogen ontmoeten maar oom Michael had een heel sterke band met The White House. Hij was close met Ronald Reagan en ook met de Clinton’s konden hij goed overweg. Michael zong zelfs tijdens Bill’s eerste inauguratie dus we hopen dat de first lady van toen, Hillary, nu het presidentschap weet binnen te halen. Donald Trump zien we echt niet zitten, please no.

---

Frank Waals is journalist en programmamaker.

www.twitter.com/frankwaals
Zijn boeken bestel je hier

 

Lees ook:

12-10-2016 | Frank Waals: Randzaken worden hoofdzaken
29-09-2016 | [Interview] Sander over illegaal het Feyenoordstadion binnenkomen
28-09-2016 | [Interview] Anneke Schat over het maken van de Televizierring
12-09-2016 | Frank Waals: De hoogste bieder

10-08-2016 | Frank Waals: Je vraagt er toch zelf om?

14-07-2016 | Frank Waals: Debating the issues
14-06-2016 | Frank Waals: Beschoten campagnes
17-05-2016 | Frank Waals: Waarom de koning geen president kan zijn
15-04-2016 | Frank Waals: My fellow Americans
15-02-2016 | Frank Waals: De jacht op Super Tuesday
13-01-2016 | Frank Waals: De 'geheime' wapens van twee zeventigers

 

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Facebook

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

Vacatures in media- en marketingcommunicatie