[Interview] Anneke Schat over het maken van de Televizierring
28-09-2016 12:02:00 Door: Katja Brokke | Hits: 5621 | Tags:

Het nieuwe televisieseizoen is begonnen en dus worden ook de prijzen weer verdeeld. Wie de 18-karaats Televizierring dit jaar om zijn of haar vinger mag schuiven weten we pas op 13 oktober, maar de ring zelf is al klaar. We spreken met edelsmid Anneke Schat die de ring al 41 jaar maakt.

Door Frank Waals

Ben je tevreden met het resultaat?

Jazeker. De ring bestaat dit jaar uit drie speelse vlakken uit reliëf opgebouwd die evenzoveel tv-schermen moeten voorstellen. In het midden vindt de winnaar een rechtopstaand staafje wat het winnen van de ring moet symboliseren; een hoogtepunt. Het resultaat is prachtig, maar ook dit begon uiteraard slechts met schetsen op papier.’

Je hoorde pas onlangs dat je de award weer mocht maken. Kun je daar inmiddels niet gewoon vanuit gaan?

Ik wacht elk jaar nog steeds met spanning af of ik de opdracht weer krijg toegewezen. Dat is echt waar. Je weet namelijk nooit of de organisatie van het festijn twaalf maanden later dezelfde is als het jaar daarvoor. Er hebben in het verleden namelijk wel vaker wisselingen van de wacht plaatsgevonden. Hoewel ik de ring al sinds 1975 maak, ben ik dus toch iedere keer weer blij verrast al ze mij bellen.

Dat telefoontje kwam er, dus je hebt weer de hele zomer zitten schaven en solderen?

Helemaal niet, wat denk jij? Dan ligt iedereen nog languit op het strand. Ook omroepbazen en bladenmakers hebben vakantie en in de zomermaanden is er nooit iemand te bereiken. Ik krijg altijd pas een week of vijf voor de daadwerkelijke show het officiële verzoek om de ring weer te maken. In 1998 had ik zelfs maar 24 uur de tijd om er eentje te fabriceren omdat het origineel ineens zoek raakte. De hele nacht heb ik me in het zweet gewerkt om die klus te klaren. Winnaar Rik Felderhof was uiteindelijk dolblij maar het origineel is nooit meer teruggevonden.

Meer van dat soort last-minute ervaringen?

Ik heb door omstandigheden één keer de ring zelf moeten uitreiken op het moment dat ik al als toeschouwer in de zaal zat. Ik was er totaal niet op voorbereid en heb er ter plekke snel een korte speech op een papiertje geschreven. Nu geniet ik meer van mijn eervolle taak op de achtergrond.

 

 

Spreek je de winnaars na afloop?

Soms wel, soms niet, maar vroeger was het vaste prik. In tegenstelling tot de bekendmaking nu, waarbij de genomineerden tot op het laatste moment in spanning worden gehouden, wisten de winnaars bij eerdere edities al weken van tevoren dat ze gewonnen hadden. André van Duin kwam zodoende in 1975 al ver voor het gala langs in mijn atelier op de Amsterdamse Spiegelgracht om mee te denken over het ontwerp. Heel verlegen en bescheiden als hij was, hebben we een uur lang gelachen en samen de ring ontworpen. Hij gaf aan niet van tierelantijnen aan zijn lichaam te houden, maar er toch iets moois van te willen maken. Waar hij nu staat? Thuis, bovenop zijn tv, zodat hij er nog steeds elke avond naar kan kijken.

Ik zie dat je een trouwring draagt...

Ook die heb ik zelf gemaakt. Mijn man Rudolf en ik zijn al tig jaar getrouwd en ik kon het al kort na onze mooiste dag niet nalaten er zelf aan te sleutelen. We hadden onze ringen aanvankelijk elders laten maken met van die mooie brede ringbanden, wat in die tijd helemaal in de mode was. We merkten echter dat dat ding tijdens ons werk als edelsmid verschrikkelijk in de weg zat. Regelmatig bleef ik ergens aan haken wanneer ik met mijn tangen en zagen in de weer was, levensgevaarlijk. Tegen het modebeeld van die tijd in heb ik daarom zelf maar twee nieuwe ringen gemaakt. Wit goud en zo dun mogelijk, slechts anderhalve millimeter breed.

Tot slot, wie wint er?

Ach, dat vind ik altijd zo’n ontzettend moeilijke vraag. Floortje Dessing gun ik het met haar reisprogramma, puur omdat mijn man en ik ook enorme reisliefhebbers zijn. Vooral in onze jongere jaren trokken we er met enkel een rugzakje om regelmatig op uit. Gerard Joling en Gordon leveren echter ook hartstikke mooi werk af voor de ouderen in Nederland en Penoza is juist weer het tegenovergestelde. Een heel harde serie maar wel passend in de tijd waarin we nu leven. Moge de beste winnen maar voor mij zijn het sowieso drie tycoons.

www.annekeschat.nl
www.televizier.nl

---

Frank Waals is journalist en programmamaker.

www.twitter.com/frankwaals
Zijn boeken bestel je hier

 

Lees ook:

12-09-2016 | Frank Waals: De hoogste bieder
10-08-2016 | Frank Waals: Je vraagt er toch zelf om?

14-07-2016 | Frank Waals: Debating the issues
14-06-2016 | Frank Waals: Beschoten campagnes
17-05-2016 | Frank Waals: Waarom de koning geen president kan zijn
15-04-2016 | Frank Waals: My fellow Americans
15-02-2016 | Frank Waals: De jacht op Super Tuesday
13-01-2016 | Frank Waals: De 'geheime' wapens van twee zeventigers

 

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Facebook

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

Vacatures in media- en marketingcommunicatie