[Interview] Diederik Breijer: "Creatie is een onlosmakelijk deel van de activiteiten van IPG Mediabrands geworden"
26-11-2016 11:44:00 Door: Bas Vlugt | Hits: 7666 | Tags:

Diederik Breijer, CEO IPG Mediabrands, is genomineerd voor DeMedia100-2017. Wij spreken hem.

Diederik, kun jij IPG Mediabrands introduceren?

IPG Mediabrands is de mediaholding voor alle mediabedrijven van IPG WW in Nederland. Dit betreft onder meer de mediabureaus UM en Initiative, performance marketing bureau Traffic4u, inkoopbureau Magna Global, Data en Tech bureau Marketing Sciences en OOH bureau Rapport.

IPG Mediabrands faciliteert, motiveert en is de aanjager van de ontwikkeling en groei van onze familie aan bedrijven. Deze focus is terug te vinden in het stimuleren van een sterke cultuur die ons verbindt door o.a. nauwe onderlinge samenwerking en het efficient gebruiken en delen van resources. IPG Mediabrands is als holding tevens bezig met strategische investeringen, waarmee we de diensten en producten die we onze klanten bieden, verbeteren.

Wie zijn de klanten van IPG Mediabrands?

Het gaat wat ver om hier onze hele klantenlijst te benoemen, maar als je mag werken voor merken als Coca-Cola, ABN AMRO, Jumbo, G-Star, J&J, De Overheid, T-Mobile, De Nederlandse Loterij, Catawiki, Hak, BMW, Autodrop, Ohra, Bloemenburo Holland, Het Rijksmuseum, Miele.....en nog vele anderen die in dit rijtje horen, dan mag je best trots zijn.

Wat kan IPG Mediabrands wat andere mediabureaunetwerken niet kunnen?

Samenwerken. Doordat we georganiseerd zijn als een familie van bedrijven, waarbij we veel talent, diensten en producten op centraal niveau onderling met elkaar delen, zijn wij beter dan anderen in staat om samen te werken en geïntegreerde oplossingen te realiseren.

Hoeveel creatie kunnen mediabureaus zinvol naar zich toetrekken?

Creatie is reeds een onlosmakelijk deel van onze activiteiten geworden. Het gaat er echter niet om hoeveel dat is, of het zinvol is naar ons toe te trekken of dat het de suggestie zou wekken dat er in de toekomst geen creatieve bureaus meer zouden bestaan. Wij bieden onder meer met creative shops als Initiative Tomorrow en UMStudios op diverse plekken in onze groep creatieve oplossingen die voortkomen uit insight, ideeen en adviezen die wij onze klanten bieden. Het maakt ons advies completer en data gedreven creatie of content zal hierbinnen in de toekomst verder groeien en is reeds een belangrijke pijler binnen onze organisatie.   

Hoe ziet de toekomst van automated trading eruit?

Een domein in snelle evolutie. Hierbij gaat de toekomst niet alleen om transparantie in verdienmodelen of transparantie in de hele keten, maar misschien wel voornamelijk om de effecten van technologie en data op ons hele vakgebied. Een revolutie dus. Automated trading maakt dit zichtbaar, tastbaar en zet een voet tussen de deur voor wat er komen gaat. Ik kan onze hele sector aanraden om eens een dag rond te lopen op Dmexco. Mocht je dan nog niet inzien waar onze sector mee bezig is en wat er staat te gebeuren, dan is het wellicht tijd om naar iets anders uit te kijken.

Wordt het al wat met mobile advertising?

Het is al wat. En, het is niet meer tegen te houden. Dat is ook logisch, kijk maar naar wat je nu in je hand hebt. De rest volgt vanzelf.

Wat is jouw visie op de ontwikkeling van de advertentiemarkt in 2017?

Koffiedik vraag eigenlijk. In tegenstelling tot eerdere jaren ben ik best positief eigenlijk. Ik zie gevestigde merken transformeren, nieuwe merken disruptief zichzelf manifesteren, kleinere merken met vernieuwe energie en middelen het opnieuw proberen en ik zie een breed bewustzijn dat het beter en slimmer moet, waar data (of juist de context ervan) een centrale rol speelt. Dit wil overigens niet zeggen dat volumes hard zullen stijgen. Het lijkt erop dat we tegen een plafond aanlopen.

En ja, we zien ook allemaal de TV kijktijden dalen. Of beter gezegd, kijktijden of aandacht verschuiven. Dat wat printmedia al vele jaren ondervindt lijkt ook een (liniaire) TV storm te worden, waarbij schaarste juist illustreert dat er een radicale verschuiving plaatsvindt en niet vergeleken dient te worden met een te hoge vraag en dus hogere prijs. Die gedachte is krampachtig vasthouden aan wat was, vanwege de financiele belangen. Zoals al vele malen aangetoond, vindt echte verandering pas plaats bij een hoge mate van urgentie.

Waar moeten marketeers onmiddellijk mee stoppen? En waarmee moeten ze juist beginnen?

De vraag is niet waar marketeers mee moeten stoppen/beginnen. Dit betreft ons allemaal. Ik heb het wel eens eerder gezegd: naar mijn mening is de spagaat tussen de gewenste kwaliteit van product/dienstverlening en de prijs die men bereidt is daarvoor te betalen nog nooit zo groot geweest. Zeker in onze sector. De race naar de bodem is niet duurzaam, het verschraalt volkomen, het levert middelmatigheid en de slotconclusie maakt iedereen ongelukkig. Het halfje teigerwit bij de bakker kost een eurootje en niet 10 cent en bij de keurslager is je vlees nu eenmaal van veel betere kwaliteit. Lijkt me geen verrassende uitspraak. Dus als we allemaal bereidt zijn om een behoorlijke prijs te willen betalen voor kwaliteit, dan verandert dit gedrag, verdwijnen ook uit onze sector de aanbieders van kilo-knallers en gaat dit voor iedereen een veel beter product of resultaat opleveren.
    
www.mediabrands.nl
www.demedia100.nl


Lees ook:

Joost Istha: "ZIGT verdient helemaal niets aan de achterkant"

Ruud de Langen: "Automated trading wordt programmatic marketing"


DeMedia100 is de lijst van de 100 meest invloedrijke mensen in de Nederlandse Media. DeMedia100 2017 wordt bekend gemaakt tijdens het DeMedia100 Diner op 7 december.

 


DeMedia100 en MediaBelofte van het Jaar worden gesponsord door