[Interview] Erik Mouthaan over zijn nieuwe thuis: New York City
24-10-2016 10:27:00 Door: Katja Brokke | Hits: 17481 | Tags:

Tien jaar geleden volgde hij Max Westerman op als Amerikacorrespondent voor het RTL Nieuws en onlangs verlengde hij zijn contract met nog eens vijf jaar. Inmiddels kan Erik Mouthaan zich geen leven meer voorstellen buiten New York. "Amerika is een heel fijn land als het goed met je gaat. Zo niet, dan is er amper een vangnet zoals we dat in Nederland kennen."

Tekst en foto Frank Waals

Altijd gedacht dat deze job in New York tot de mogelijkheden zou behoren?

Hoofdredacteur Harm Taselaar belde mij in 2006 persoonlijk op toen Max Westerman er na veertien jaar mee stopte. Binnen één seconde wist ik dat ik het moest doen. Geïmponeerd door al die hoge gebouwen, liep ik samen met Max Westerman naar de bank om de RTL-rekening op mijn naam te laten zetten. Ik dacht: pfoeh, wat rent die man, hebben we haast? Tegenwoordig vragen Nederlanders mij juist of ik langzamer wil lopen.

Ben je nog vaak in Nederland?

Hooguit twee keer per jaar en dan maximaal een week. Langer wil ik echt niet weg zijn. Je wilt het namelijk niet hebben dat iemand Obama neerschiet en ik urenlang niet bereikbaar ben. Dan worden ze gek op de redactie. De kijker verschuift z’n nieuwsconsumptie steeds meer naar mobiele media. Je moet daar als verslaggever op inspelen. Als ik op Twitter net een uur te laat reageer omdat ik even in de sportschool was, gaan mensen al zeuren dat ik met oud nieuws kom.

In welk New York kwam je in 2006 terecht en is er in tien jaar veel veranderd?

Mijn eerste huis bevond zich vlakbij de negende avenue en die buurt was vroeger behoorlijk scary. Er stonden altijd vieze trucks en op straat lag bloed van de dode koeien die op hun kop aan de gevels hingen. In de jaren negentig stond deze buurt zelfs bekend als de plek waar je heroïnehoertjes kon oppikken. Nu woon ik in West Village tussen Bleecker en Hudson Street in een omgeving die heel Europees en dus als thuis aanvoelt.

Hoe ziet een normale werkdag er voor jou uit?

Dat hangt heel erg af van het nieuws en wat men in Hilversum wil. Ik heb geen minimale afname van items met de zender afgesproken maar gemiddeld maak ik zo’n twee à drie reportages per week. Afhankelijk van het nieuws kom ik dan ook live op zender. Zo zitten er drukke weken tussen met uitschieters van wel twaalf items, maar de week daarop kom ik er niet tussen, simpelweg omdat ander nieuws belangrijker is. Nieuws gaat hier in Amerika door het tijdsverschil overigens langer door. Stel dat er laat nog iets aan de hand is en Nederland nog op één oor ligt, dan stuur ik een mail naar mijn baas in Hilversum met de vraag of ze de onderwerpen die ik aandraag interessant vindt. Wanneer ik dan de volgende dag opsta heeft ze geantwoord met ja of nee. Dat opstaan is overigens altijd om zes uur in de ochtend want dan is het in Nederland inmiddels lunchtijd. Uiterlijk om half één ’s middags moet ik mijn filmpje dan hebben doorgestuurd naar de redactie, want een uur later begint bij jullie het avondnieuws van half acht.

Werkt dat ook als de eindredacteur je om een karrevracht met nieuwsitems vraagt?

Je wilt te allen tijde voorkomen dat je opstaat met een geëxplodeerde inbox. Ik probeer me dus nooit te laten verassen door het nieuws, maar van tevoren in te schatten wat ze willen Daar zit ik hier ook voor. Soms gebeurt het weleens dat overleggen niet gaat en ik op eigen beslissing op pad ga. Vijf jaar geleden hield er om één uur ’s nachts, Nederlandse tijd, een enorme tornado huis in Joplin, Missouri. Een grote groep leerlingen zat daardoor vast in een ingestort schoolgebouw. Ik heb mijn baas daar niet voor uit haar bed gebeld maar ben gewoon gegaan. Normaal gesproken overleggen we dat eerst met elkaar.

Hoe vertaal je typisch Amerikaans nieuws naar items die interessant zijn voor Nederlandse kijkers?

Ik heb gemerkt dat, zodra je emigreert, je een heel andere blik krijgt op je eigen land. Ik moet feeling met Nederland blijven houden, want ik ben er om het Amerikaanse nieuws te vertalen naar de Hollandse kijker. Wat is de discussie in Nederland en hoe kan ik er een item vanuit hier van maken? Een goed voorbeeld is het opnemen van vluchtelingen. In Amerika duurt het veel langer voordat deze mensen welkom zijn omdat men hier heel bang is dat er een terrorist tussen zit. Niemand wil degene zijn die er een doorheen heeft laten glippen.

Wat is voor jou een hoogtepunt geweest?

De verkiezing van Barack Obama in 2008. Die man heeft mij toch wel m’n mooiste moment bezorgd. Een land dat is opgebouwd uit slavernij, kiest een zwarte man tot president. En dat terwijl slechts dertien procent van de bevolking zwart is. Amerika is aan de ene kant ontzettend conservatief maar aan de andere kant kiezen ze ineens Obama.

Een aankomend hoogtepunt: de presidentsverkiezingen in november. Wie gaat het worden?

Ik denk dat de democraten met Hillary Clinton in staat zijn Het Witte Huis te behouden omdat het land het in grote lijnen eens is met het beleid van Obama en de republikeinen niet als goed alternatief worden gezien. Dat komt mede door Donald Trump die de ene keer moslims en de ander keer latino’s met de grond gelijk maakt. Aan de andere kant: dit land is verdeeld in twee kampen en de winnaar krijgt altijd hooguit 53 procent van de stemmen. Er hoeven dus maar net iets minder mensen op te komen dagen aan democratische kant en de republikeinen winnen.

Denk je dat je ooit nog terugkomt naar Nederland?

Ik weet het niet. Ik heb het hier heel erg naar mijn zin, maar ik moet natuurlijk ook gewoon de huur kunnen betalen. Amerika is een heel fijn land als het goed met je gaat, maar zo niet dan is er amper een vangnet zoals we dat in Nederland kennen. Ziektekostenpremies kunnen hier oplopen tot negenhonderd euro per maand dus mensen gaan pas naar een dokter als een bultje kanker blijkt te zijn. Zolang ik dit werk mag blijven doen ben ik hier op mijn plek.

En als de hoofdredactie jou vorig jaar had gevraagd Rick Nieman op te volgen als anchor?

Als ik zou zijn gevraagd een screentest te komen doen, dan had ik dat zeker gedaan want ik zou een goede anchor zijn, alhoewel... Wat ik nu doe is zo geweldig. Echt de beste baan in de tv-journalistiek. Ik kan nog jaren door, want het gaat uiteindelijk allemaal om kennis en ervaring. Dat mensen naar mijn items kijken omdat ze een gezicht zien die ze herkennen en vertrouwen. Na mijn eerste contract van vijf jaar ben ik een jaar voor het aflopen daarvan gaan lobbyen om mij in Amerika te houden. De halve wereld in de journalistiek wil deze baan dus kom maar op. Laat mijn baas maar zien dat je beter bent. Het is knokken en ik wil elke dag bewijzen dat ze bij RTL de juiste keuze hebben gemaakt om mij hier neer te zetten.

---

Frank Waals is journalist en programmamaker.

www.twitter.com/frankwaals
Zijn boeken bestel je hier

 

Lees ook:

20-10-2016 | [Interview] 3T over Michael en de media
12-10-2016 | Frank Waals: Randzaken worden hoofdzaken

29-09-2016 | [Interview] Sander over illegaal het Feyenoordstadion binnenkomen
28-09-2016 | [Interview] Anneke Schat over het maken van de Televizierring
12-09-2016 | Frank Waals: De hoogste bieder

10-08-2016 | Frank Waals: Je vraagt er toch zelf om?

14-07-2016 | Frank Waals: Debating the issues
14-06-2016 | Frank Waals: Beschoten campagnes
17-05-2016 | Frank Waals: Waarom de koning geen president kan zijn
15-04-2016 | Frank Waals: My fellow Americans
15-02-2016 | Frank Waals: De jacht op Super Tuesday
13-01-2016 | Frank Waals: De 'geheime' wapens van twee zeventigers

 

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Facebook

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

Vacatures in media- en marketingcommunicatie