[Interview] Joris van der Pol over OMS en radio advertentiemarkt
13-12-2015 12:11:00 Door: Bas Vlugt | Hits: 6148 | Tags:

Joris van der Pol is Algemeen Directeur bij OMS - voorheen One Media Sales. Niet alleen de naam is nieuw maar ook het logo en de huisstijl. Joris van der Pol staat op nummer 79 in DeMedia100 2016. Wij spreken hem.
 
Dag Joris, kan jij OMS introduceren?

OMS, voorheen One Media Sales, is de grootste audio salesorganisatie van Nederland met de meest aansprekende radiozenders, zoals Radio 538, Radio 10, BNR Nieuwsradio en de online radiozenders van The Media Exchange. OMS is by far marktleider in de audiowereld en bereikt in iedere willekeurige doelgroep minimaal de helft van de Nederlandse luisteraar.
 
Hoe onderscheidt OMS zich van andere spelers in radio? Wat kan OMS wat anderen niet kunnen?

OMS maakt radio inkopen makkelijk doordat wij middels één loket diverse radiozenders aanbieden met elk hun eigen bereik, doelgroep en signatuur. Uiteraard levert dat voor de klant inkoopvoordelen op, maar door onze specialisme in audio advertising kunnen wij daardoor ook adverteerders en bureaus goed adviseren over de rol van audio in de mediamix en hoe zij de kanalen het beste in kunnen zetten. OMS heeft hiermee een unieke positie. Er is namelijk geen andere partij die zich zo specifiek op dit gebied richt.
 
Waarin schuilt de kracht van radioreclame?

De kracht van radioreclame schuilt in veel zaken, maar als ik één belangrijk punt moet benoemen  dan is het wel dat “iedereen luistert”. Met radioreclame bouw  je snel een enorm bereik op bij  jouw (potentiële) klanten. Van alle tijd die men aan media consumeert, luistert men namelijk het meest.  
 
Cross Media is hot. Welke rol kan radio spelen in crossmediale campagnes?

Ik ben ervan overtuigd dat radio in geen enkele crossmediale campagne mag ontbreken. Als je bijvoorbeeld kijkt naar de meeste Effie winnaars van de afgelopen jaren, dan speelt radio vaak een rol in de winnende campagnes. Radio is zeer effectief en is juist daarom enorm goed te combineren met de inzet van andere media. Wel adviseren wij altijd om aandacht te besteden aan het maken van de radiocommercial. Dit mag eigenlijk geen 1-op-1 doorvertaling zijn van bijvoorbeeld een TV commercial. Radio heeft echt andere karakteristieken, waar men voldoende rekening mee moet houden bij het maken van de radiocampagne.
 
Is er bij adverteerders en mediabureaus voldoende expertise op gebied van radio-advertising?

Wellicht voldoende, maar wel fors minder dan een aantal jaar geleden. Er is natuurlijk nogal wat aan de hand in ons vakgebied. Digitale kanalen hebben een serieuze rol ingenomen en adverteerders en bureaus besteden veel aandacht en tijd aan deze kanalen. Om en nabij kan je zeggen dat dit niet heeft geleid tot het inzetten van fors meer personeel, wat betekent dat alle traditionele media nu minder aandacht krijgen. Tien jaar geleden had je bijvoorbeeld bij veel bureaus specifieke radioplanners, die alles wisten van het medium. De jaren erna werden TV en radio meer en meer geïntegreerd aan bureauzijde en had je RTV afdelingen, die ongeveer 60% van de tijd aan TV en 40% aan radio besteden. Inmiddels hebben alle bureaus hun RTV afdelingen omgedoopt tot AV afdelingen, waarbij online video ongeveer 30% van de tijd opslokt. Dit gaat ten koste van de tijd die bureaus aan radioplannen besteden en dat is zorgelijk.

Hoe staat het met de introductie van online radio?

Uitermate goed, ik denk dat we de introductiefase al voorbij zijn. De consument omarmt online radio en online audio volop. Kijkend naar de hoeveelheid advertising op bijvoorbeeld Spotify of de online radiozenders van The Media Exchange heeft de adverteerder deze weg echter nog onvoldoende gevonden. Daar liggen voor ons dus nog kansen.
 
Wat kunnen adverteerders met online radio?

Uit onderzoek blijkt dat online radio advertising een positief effect heeft op de reclameherkenning, de Top of Mind naamsbekendheid en het aankoopgedrag van de consument. Daarnaast maakt online radio advertising het mogelijk een unieke combi te maken van de kracht van geluid en de interessante punten die we kennen uit de digitale wereld, zoals re-targetten van campagnes.
 
Hoe zie jij radio en radioadvertising de komende jaren ontwikkelen?

Brede vraag, maar ik probeer een zo helder mogelijk antwoord te geven. Ik zou graag spreken over audio advertising in plaats van radio advertising. De audio consumptie blijft momenteel groeien. Luisteren neemt nu al de grootste plek in binnen de mediaconsumptie tijd met zo’n 34% en dat gaat blijven groeien door de toenemende populariteit van streaming diensten en online radio. Het verschil hierbij met bijvoorbeeld TV is dat vrijwel alle audio platforms ad-funded zijn, waardoor de groeiende audio consumptie ook echt leidt tot meer advertising kansen voor adverteerders.
 
Wat gebeurt er bij radio met automated trading?

Veel, maar daar kan ik nu nog weinig over zeggen. 2016 wordt in ieder geval het jaar waarin automated trading en programmatic buying definitief zijn intrede gaat doen in de audio markt in Nederland.
 
Hoe kijk jij vanuit OMS naar 2016?

Zeer positief. Uit verschillende bronnen blijkt dat radio een steady baken is in roerige tijden: hoog bereik, sterke merken van de radiostations en veel interessante ontwikkelingen. Vergeet niet dat alle stations door de beslissing van minister Kamp zekerheid hebben op hun frequenties tot en met 2022 en dat daarbij ook de beperking die er zaten op ownership van meerdere radiozenders worden opgeheven. Volop leven in de radio industrie dus! Vanuit OMS hebben we de schone taak om dit alles samen met onze business partners om te zetten in een effectief advertising platform.
 
Wat is het laatste nieuws?

Dat OMS flink gaat uitbreiden in 2016 en daarom op zoek is naar fantastische talenten!

www.oms.fm

 

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Facebook

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

Vacatures in media- en marketingcommunicatie