[Interview] Leon Dekker over het succes van Startpagina
18-11-2016 11:58:00 Door: | Hits: 5762 | Tags:

Onderzoek van NOBO (Nederlands Online Bereiks Onderzoek) laat zien dat Startpagina in de top 5 van de meest bezochte Nederlandse websites staat. De toename in bezoekers ging hand in hand met de toevoeging van het vraag- en antwoordplatform GoeieVraag. Het bereik, de oriëntatie en hoge koopintentie van de bezoekers zorgt voor veel herhalingsbezoek. Hiermee is de site van grote toegevoegde waarde voor adverteerders. De huidige advertentiemogelijkheden op Startpagina worden dan ook uitgebreid. We laten ons bijpraten door manager marketing en analyse van Startpagina Leon Dekker.

Waaruit bestaat jouw werk bij Startpagina?

Ik ben Manager marketing en analyse van Startpagina. In de praktijk betekent dit dat ik verantwoordelijk ben voor de planning en coördinatie van onze marketingactiviteiten. Hiernaast analyseer ik het gebruikersgedrag op de site om tot nieuwe inzichten te komen.

Startpagina staat in de top 5 van de meest bezochte Nederlandse websites. Wat is het geheim van de website?

We houden heel goed in de gaten wat onze bezoekers willen en nodig hebben aan de hand van het gebruikersgedrag op het portaal. Op basis hiervan maakt onze redactie doorlopend een selectie uit het enorme aanbod van online content en biedt dit op een gemakkelijke en overzichtelijke manier aan.

Jullie bestaan al 18 jaar. Hoe blijven jullie actueel en relevant?

De redactie stemt de site doorlopend af op de actualiteit en volgt ook nauwlettend de behoeften van de gebruikers. De analyse van het gedrag van onze bezoekers is hierbij belangrijk. Onze productmanagers, ons analyseteam en de content managers werken nauw samen om het product dagelijks en op langere termijn te optimaliseren. Voortdurend inspelen op trends en topics houdt de pagina relevant.

Wat kan Startpagina dat andere websites niet kunnen?

Startpagina biedt een overzichtelijk en gemakkelijk vertrekpunt voor al je online behoeften. Uniek is de redactie die handmatig alle links selecteert, checkt en plaatst. Startpagina biedt relevantie en overzicht. Hierbij proberen we door middel van een grondige analyse van het surfgedrag te achterhalen wat aansluit op de wensen van de bezoeker. Zo begeleiden wij onze eindgebruiker van informatie tot inspiratie en – uiteindelijk- specifieke aankopen.

Wat is het vraag- en antwoordplatform GoeieVraag?

Het platform Goeievraag is een deel van de site waar al je vragen direct beantwoord worden door een behulpzame community. Je vindt er antwoorden op vragen die reeds door anderen gesteld zijn en kunt er zelf vragen stellen en beantwoorden.

Waarom zijn jullie begonnen met GoeieVraag? 

We hebben GoeieVraag toegevoegd aan het platform omdat het goed past bij het aanbod van Startpagina. De gidsfunctie die Startpagina heeft voor haar bezoekers, is nu uitgebreid met een specifieke vraag- en antwoordsectie die community-driven is.

Hoe zijn de advertentiemogelijkheden van Startpagina veranderd?

Startpagina is altijd al een zeer effectief kanaal geweest voor adverteerders, door de grote groep mensen die via Startpagina zowel oriënteren als tot een aankoop over gaan. We bieden op Startpagina steeds meer de mogelijkheid om gericht te adverteren op basis van thema’s en interesse van gebruikers. Aan de ene kant wordt commerciële content daardoor relevanter voor de gebruikers, aan de andere kant levert dit betere resultaten voor de adverteerder. In de toekomst kunnen adverteerders bijvoorbeeld voor hen relevante onderwerpen sponsoren of vragen beantwoorden over onderwerpen waar zij kennis over hebben.

Waarom kiezen jullie ervoor deze advertentiemogelijkheden te veranderen? 

Het is niet zozeer veranderen, maar uitbreiden van de advertentiemogelijkheden. Dit doen we om beter aan te sluiten bij wat de gebruiker wil en om onze effectiviteit voor adverteerders verder te verhogen.

Hoe zien jullie Startpagina over vijf jaar?

Over vijf jaar is Startpagina nog steeds een gemakkelijke en overzichtelijke manier om het internet op te gaan en doeltreffend te vinden wat je zoekt. De site is tegen die tijd verder aangepast aan de persoonlijke wensen van de gebruikers en de manier waarop zij met het internet om gaan.

Wat is het laatste nieuws?

Er gaan veranderingen plaatsvinden die het complete platform verbeteren op gebied van content en techniek. Met nieuwe ontwikkelingen maken we de website nog relevanter, persoonlijker en interessanter voor elke bezoeker.

www.startpagina.nl
www.sanoma.nl
www.vinex.nl/nobo

 

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Facebook

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

Vacatures in media- en marketingcommunicatie