[Interview] Michiel Frackers over zijn interactieve nieuwsuitzendingen op Periscope
07-04-2015 10:09:00 Door: | Hits: 2479 | Tags:

Internetondernemer Michiel Frackers begon vorige week met zijn eigen nieuwsuitzendingen op het snelgroeiende live videonetwerk Periscope, een onderdeel van Twitter. In afleveringen van ongeveer 15 minuten neemt Frackers met de kijkers, die via Periscope live vragen kunnen stellen, het belangrijkste media- en technologienieuws door. 

Dag Michiel, gefeliciteerd met je eigen nieuwsshow! Hoe is het met je?

Bedankt, het gaat prima. Sinds vorige week ben ik, na een zware knie-operatie, weer volledig aan het werk en ik heb er zin in.

Hoe kom je er bij om live nieuwsuitzendingen te doen op Periscope?

Door die operatie. En doordat sinds begin dit jaar ons investeringsfonds vol is geïnvesteerd, ik sprak weinig nieuwe startups meer en ik miste het contact met de innovaties. Toen ik onlangs op SXSW in Austin sprak, zag ik mensen in de zaal hun telefoon omhoog houden - waarvan ik eerst dacht dat het trage fotomakers waren - en pas later begreep dat ze alles aan het livestreamen waren op Meerkat. Ik vond het alleen jammer dat ik op Meerkat niets kon terugzien. 

Toen Periscope vorige week lanceerde en wel de mogelijkheid bleek te bieden om de opnames te bewaren - voorlopig voor 1 dag - leek het me een mooie gelegenheid om via Periscope dagelijks kort de media- en technieuwtjes te bespreken met insiders. En dat blijkt beter te werken dan ik ooit had gedacht! Mijn nieuwtjes vind ik soms ook via Periscope: ik zag een barbecue met het hoofd R&D van Twitter met meer nieuws dan via hun officiële kanalen, Ronald Plasterk die Ivo Opstelten imiteerde en Tyra Banks die Nederlands probeerde te spreken - die laatste twee waren, op mijn verzoek, via Periscope gedaan.

Wanneer en hoe vaak kunnen we samen met je het media- en technologienieuws doornemen?

Op werkdagen, maar hoe laat is ook voor mij een raadsel. Ik kijk elke avond in mijn agenda naar de volgende dag, prik een kwartiertje en twitter dat tijdstip rond als begintijd van mijn nieuwe Periscoops, zoals Twitteraar @endantwit als naam heeft bedacht. De eerste dagen was het 12.00 uur, gisteren en vandaag 18.00 uur. Ik noem het ‘diagonaal programmeren’.

Perisope is ruim een week geleden gelanceerd en heeft al honderdduizenden downloads! Wat is de kracht van Periscope?

Het belangrijkste is dat iedereen nu CNN kan spelen, net zoals ik, maar dat je niet eens een computer nodig hebt! Een telefoon is genoeg. En cruciaal: het publiek kan reageren. Zo kies ik elke dag 5 nieuwtjes die ik kort bespreek. Als mensen tijdens de chat hartjes sturen, maak ik het onderwerp iets langer. Als de hartjes stoppen, ga ik na 3 minuten door naar het volgende onderwerp. Mensen kunnen ook vragen stellen, suggesties doen en vragen beantwoorden die ik stel: het is echt wisdom of the crowd. 

In de eerste dagen zijn er hoogstens enkele tientallen kijkers/deelnemers geweest bij elke uitzending, maar zij bepalen wel het niveau. Er zitten jonge startup founders tussen, maar ook topadvocaten, een oprichter van Hyves en directieleden van KPN, Sanoma, enzovoorts. Dat ligt niet zozeer aan mij, maar het is duidelijk dat Periscope iets bijzonders is. 

Momenteel ben je ook bezig met het ontwikkelen van Dutch Fellows. Wat is Dutch Fellows? Vertel ons meer!

Dutch Fellows is ooit ontstaan als groepje jonge startups die jaarlijks naar SXSW gingen om zich in Amerika te promoten. Het begon als een soort Holland Huis met overdag presentaties en 's avonds feesten en er is nu veel behoefte om die bizarre mix van kennis, inspiratie, business networking en feesten ook in Nederland te gaan samenvoegen. De groep werd namelijk ook steeds diverser, waardoor het nu een mix is van jonge startups en gevestigde bedrijven die willen innoveren. 

Wat is het laatste nieuws?

Binnenkort komen de aankondigingen van hoe we met Dutch Fellows bedrijven, klein en groot, willen helpen sneller te innoveren, op basis van die vreemde mix van business en entertainment.  We gaan events doen, media, business support, online en offline... misschien kondigen we het wel aan op het Cross Media Congres!

www.periscope.tv
www.dutchfellows.com