[Interview] René Zeedijk over MediaScience, digital marketing en creativiteit
09-12-2016 14:31:00 Door: | Hits: 8010 | Tags:

Onlangs verruilde Robert Hagendoorn zijn positie van partner en creative director van Etcetera voor die van director strategy & concept bij MediaScience. De komst van Hagendoorn betekent dat MediaScience zich voortaan positioneert als data-gedreven digitaal marketingbureau. Wij spreken René Zeedijk, managing partner van MediaScience en nummer 82 in DeMedia100.

Robert is nu een paar maanden aan boord, hoe heeft zijn komst de operatie van MediaScience veranderd?

Door zijn komst zijn we als bureau echt opgeschoven. Met Robert hebben we ervoor gezorgd dat creatie en merkstrategie zich echt in de kern onze dienstverlening hebben genesteld. We zijn hierdoor nog meer in staat de architect te zijn van de digitale presence van onze klanten. 


Wat was voor jou de reden om creatie aan boord te halen en daarmee de propositie van MediaScience aan te passen?  

We zijn ervan overtuigd dat de toekomst zit in het echt samengaan van al die disciplines. De enige manier om de kracht van technologie, data, media en creatie echt te ‘ontketenen’ is om bij het ontstaan van campagnes en strategie die disciplines te betrekken. Anders ben je aan het puzzelen met stukjes die niet op elkaar passen. En hoeveel plakband je ook gebruikt, dat zie je aan het eindresultaat:). 
In een interview dat wij met Robert deden zegt hij: “Reclame niet meer bestaat. Tenminste niet op de ouderwetse Injectienaald-manier: Boodschap erin, gedrag of houding eruit. Dat is industriële revolutie en we zitten midden in de digitale revolutie. Je marketing en communicatie moet mee: van lopende band denken naar systeem denken.” Wat betekent dit voor de bureauwereld?  

Je zult zien dat het reclamebureau en mediabureau steeds meer (weer) samen gaan komen. Dit is ook logisch want dit kun je gewoon niet los zien. Om je doelgroep te kunnen beïnvloeden moet je  bereiken en raken. Dat betekent creatie en mediastrategie direct aan tafel bij de briefing. En als bureau moet je de mensen en de technologie hebben om data te kunnen verwerken en om te zetten in werkbare  inzichten. De nieuwe bureaus bestaan uit alpha’s en beta’s. Samen ontwerpen zij ecosystemen van boodschappen die een, zichzelf continu optimaliserende, campagne vormen. 

Wat willen klanten van MediaScience?

Digitale marketing die hun business verbetert. Dat is altijd het uitgangspunt. Wij helpen ze bij de digitale transformatie van hun huidige media inzet naar digitale marketing waarbij alle kanalen goed op elkaar zijn afgestemd en de strategie een volledig data gedreven aanpak betreft. De adverteerder heeft de keuze om dit daarna zelf uit  te voeren of te laten uitvoeren door MediaScience. We werken ook voor klanten die de media inkoop door hun huidige bureau laten uitvoeren maar de strategie door MediaScience laten opstellen.
Wat kan MediaScience wat ander bureaus niet kunnen?

Een volledig campagne- en boodschap ecosysteem ontwikkelen en inzetten om de consument te  raken en in beweging te krijgen. Want media inkopen kan iedereen zeg ik altijd, maar niet om strategisch data, media en creatie te laten samenkomen in een effectieve digitale aanpak. 
Hoe staat het met de ontwikkeling van mobile? Is het inmiddels een volwassen advertentiemedium?

Mobile is zeker een volwassen advertentie medium maar heeft op dit moment nog steeds met name een rol in het begin van de funnel, dus eerste contacten tussen consument en adverteerder. Je ziet mobile dus minder terug als “last click”. Daar moet je ook niet naar kijken maar juist naar alle contacten. Echter is de hele funnel bekijken lastiger voor vele partijen en daarom wordt er nog steeds met name gekeken naar de last click. Dit heeft negatief effect voor de inzet van mobile.
Eerder dit jaar is UNICEF klant geworden bij MediaScience. Hoe gaat dat?

Dat gaat heel goed. Wij zitten met Unicef op een mooi groeipad. We zijn stap voor stap de infrastructuur aan het neerzetten voor een allways-on aanwezigheid, die een springplank vormt voor diverse digitale campagnes die we gedurende het jaar voor Unicef ontwikkelen. Een van jullie klanten is de Hypotheekshop. Wat doen jullie met en voor de Hypotheekshop?

Wij werken al jaren voor de Hypotheekshop. Ooit begonnen met de executie van volledig data gestuurde display campagnes, maar tegenwoordig gaan wij een paar stappen verder. Voor De Hypotheekshop is het natuurlijk de uitdaging om in zo’n volle markt boven het maaiveld uit te steken. Dat kun je doen door harder te schreeuwen en zichtbaarheid te kopen met enorme budgetten, maar wij geloven juist in de kracht van een hele gerichte, intelligente aanpak. Samen richten wij de digitale marketing van De Hypotheekshop zo in dat we de doelgroep met verschillende boodschappen op verschillende momenten in hun journey kunnen raken. Zo zijn we steeds beter in staat  te voorspellen wanneer die daadwerkelijke conversieboodschap de beste voedingsbodem heeft. Want als die klant daar klaar voor is, dan moet je er zijn.    

Wat zijn jouw ambities met MediaScience? Adverteerders helpen om data, media en creatie met gebruik van de beste technologie te integreren binnen de marketing afdeling. Dat adverteerders media inkoop zelf (gaan) doen of moeten laten uitvoeren door haar internationale mediabureau, dat is prima. Als wij maar betrokken zijn bij de strategie en implementatie. Hiermee kunnen wij echt het verschil maken ten opzichte van vele andere partijen.

www.mediascience.nl

 

DeMedia100 is de lijst van de 100 meest invloedrijke mensen in de Nederlandse Media. DeMedia100 2017 werd bekend gemaakt tijdens het DeMedia100 Diner op 7 december.

DeMedia100 wordt gesponsord door

 
 

 

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Facebook

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

Vacatures in media- en marketingcommunicatie