[Interview] Sander over illegaal het Feyenoordstadion binnenkomen
29-09-2016 11:31:00 Door: Katja Brokke | Hits: 5105 | Tags:

Zowel Feyenoord als Fox Sports doen aangifte tegen vloggers Willem Vink en Teun Peters, die tijdens de wedstrijd tegen Manchester United vermomd als sportjournalisten het stadion binnen wisten te dringen. De jongens waren echter niet de eerste inbrekers bij Feyenoord. Een 29-jarige man ging hen voor en ging daarbij nog sluwer te werk.

Door Frank Waals

Sander*, waarom heb je besloten je verhaal te doen?

Het was nooit mijn bedoeling om te pronken op social media maar puur om eenvoudig live wedstrijden te kunnen bekijken. Om die reden sleutelde ik aan een dichtgetimmerd verhaal dat in de praktijk prima bleek te werken. Omdat ik er inmiddels mee gestopt ben, nooit tegen de lamp ben gelopen en ik anoniem mijn verhaal kan doen, wil ik nu wel open kaart spelen.

Hoe ben je precies te werk gegaan?

Ik heb de website leicester-city.com, een tot dan toe niet bestaande url, geclaimd, zodat ik vanaf dat moment mails kon versturen met een adres dat daarop eindigde. In de hoop dat de salesafdeling van Feyenoord het webadres niet zou controleren, heb ik me onder de valse naam Timothy Ferdinand Wood voorgedaan als International Scout Western-Europe van de Engelse club. Mijn verzoek was simpel: of ik kaartjes kon bestellen voor wedstrijden, niets meer en niets minder.’

Je mail en je verzonnen positie bij Leicester City trokken direct de aandacht, ze zetten het bericht zelfs door naar voorzitter Erik Gudde.

Tja, niet zo gek. Het bezoek van een buitenlandse scout van de regerend Engels kampioen kan immers mogelijke interesse in een speler en inkomsten bij een eventuele transfer betekenen. Drie uur na mijn verzonden mail had ik al antwoord. "Ik heb uw verzoek doorgestuurd gekregen van Erik Gudde en heb voor deze wedstrijd slechts één ticket beschikbaar." Gevolgd door: "Het kaartje ligt anderhalf uur voor aanvang van de wedstrijd voor u klaar in het Maasgebou."

Wat trof je aan bij De Kuip?

Ik meldde me met mijn zelfgefabriceerde pasje - met daarop het Leicesterlogo, naam, functie, foto en verzonnen ID-nummer - op 28 oktober 2015 voor het eerst bij de receptie van het stadion. Daar lag inderdaad een gratis kaart, in dit geval voor de bekertopper tegen Ajax en ik kreeg in het grand café een diner aangeboden.

Heb je spijt van je acties?

Ik heb de truc een aantal keren uitgevoerd, maar ben er uiteindelijk mee gestopt toen ik in antwoord op weer een nieuwe aanvraag een echt e-mailadres van Leichester in de cc van mijn mail zag staan. Daarop heb ik alles offline gehaald. Het is inderdaad niet netjes wat ik heb gedaan. Daarom is het ook goed dat ik het hier verder bij laat. Ik moet dit niet meer doen.

*Sander is een fictieve naam. Echte naam is bij de redactie bekend.

---

Frank Waals is journalist en programmamaker.

www.twitter.com/frankwaals
Zijn boeken bestel je hier

 

Lees ook:

12-09-2016 | Frank Waals: De hoogste bieder
10-08-2016 | Frank Waals: Je vraagt er toch zelf om?

14-07-2016 | Frank Waals: Debating the issues
14-06-2016 | Frank Waals: Beschoten campagnes
17-05-2016 | Frank Waals: Waarom de koning geen president kan zijn
15-04-2016 | Frank Waals: My fellow Americans
15-02-2016 | Frank Waals: De jacht op Super Tuesday
13-01-2016 | Frank Waals: De 'geheime' wapens van twee zeventigers