[Interview] Peter Wybenga over Half Year's Eve
24-12-2014 16:18:00 Door: Bas Vlugt | Hits: 6327 | Tags:

Peter Wybenga lanceerde onlangs een nieuwe feestdag: Half Year's Eve. Wij spreken hem.

Dag Peter, gefeliciteerd met deze lancering. Hoe is het met je?

Dankjewel zeg! Het gaat erg goed. De afgelopen twee jaar merk ik dat er duidelijk groeiend economisch vertrouwen is en dat vertaalt zich in de successen van onder meer nieuwe projecten als Cross Media Awards en Cross Media Congres, DeMedia100 Diner en – laten we daar ‘es vanuit gaan - ook Half Year’s Eve of Halfjaarsavond, vanaf 2015 jaarlijks op 30 juni!

Half Year’s Eve, leuk! Wat is het? Vertel alles!

Op 30 juni gaan we met zijn allen het eerste deel van het jaar feestelijk evalueren. Want rond Oud & Nieuw hebben we allemaal goede voornemens, maar die beschouwen we pas weer aan het eind van het jaar. Dat heeft geen zin. Dus nu we weten dat we allemaal halverwege het jaar gaan terugkijken, hebben we een joekel van een stok achter de deur. En we kijken vooruit! Mensen en bedrijven die hun targets hebben gehaald, kunnen overwegen anderen te gaan helpen hun dromen waar te maken of jonge bedrijven te helpen hún targets te halen. Een feest met halve oliebollen en halve liters bier, maar vooral met een goed verhaal. En heel veel lol natuurlijk.

Het was een feestelijke avond in het Amstel Hotel met top DJ’s en tal van celebrities. Laat geworden?

Geweldig natuurlijk dat zoveel leuke en bijzondere mensen het historische moment van de lancering van een nieuwe Nationale Feestdag wilden meemaken. Dus was ik het wel aan hen verplicht om er een goed feest van te maken. Eerlijk gezegd droegen de prachtige locatie, de uitstekende service van het Amstel Hotel en de echt fe-no-me-na-le culinaire halve (!) hapjes van La Rive chef Roger Rassin op niet geringe manier bij aan de pré-Half Year’s Eve-vreugde. Zo vond ik bijvoorbeeld voor het eerst een oliebol écht ontzettend lekker. Jammer dat we een halve kregen. En inderdaad, het werd weer laat.

Wat is de betrokkenheid van het Amstel Hotel bij Half Year’s Eve?

Het InterContinental Amstel Hotel was, door het geweldige enthousiasme van directeur Anita Bos, mijn eerste partner binnen dit veelomvattend project. Het zeer exclusieve Half Year’s Eve Gala vindt plaats in het Amstel Hotel. We gebruiken het hele hotel; alle zalen, de lobby, alle terrassen, het water en zelfs een aantal hotelkamers. In enkele suites komen heel bijzondere miniconcerten, om maar eens wat te noemen. Tijdens het Gala in worden ook de genomineerden van de Half Year’s Eve Awards in het zonnetje gezet.

Wat zijn de Half Year’s Eve Awards?

Leuk dat je het vraagt! Personen en bedrijven die een bijzondere prestatie hebben neergezet in de eerste helft van het jaar – naar aanleiding van hun voornemens of gestelde targets – en naar aanleiding van die prestatie een bijzondere koppeling hebben gemaakt naar doelen van iemand anders of bijvoorbeeld start-up’s in de 2ehelft van het jaar, kunnen in aanmerking komen voor een Half Year’s Eve Award. En voor heel veel positieve publiciteit, die hopelijk weer inspirerend werkt voor andere personen en bedrijven.

Wat zijn jouw ambities met het vieren van Half Year’s Eve in Nederland? En wil je met Half Year’s Eve de hele wereld aan het feesten krijgen?

Het zou natuurlijk fantastisch zijn wanneer het hele land uiteindelijk Halfjaarsavond gaat vieren. Enerzijds vanwege de vrolijke gimmick, anderzijds – en vooral wat mij betreft -  vanwege het motiverende karakter. Halverwege het jaar de balans opmaken is zinvol, aan het einde van het jaar nauwelijks.

Er is inmiddels belangstelling vanuit het buitenland, we praten met een grote internationale partij hierover. Ik hoop dat uiteindelijk heel veel landen een eigen nationale feestdag hebben die Half Year’s Eve heet. Ik zou me kunnen voorstellen dat wanneer de hele wereld zich laat inspireren om goede voornemens al in de eerste helft van het jaar te realiseren, om vol te houden en om elkaar te helpen, dat dat economieën én de algehele sfeer ten goede komt. 

Hoe zit het business model van Half Year’s Eve is elkaar?

De rechten van Half Year’s Eve, Halfjaarsavond en gerelateerde concepten, domeinen en meer liggen bij Half Year’s Eve BV. Iedereen kan op 30 juni halfjaarsavond vieren en dat juichen we toe. Partijen kunnen ook onder licentie HYE parties organiseren. De licentiekosten zijn laag, maar de partners krijgen daar veel voor terug. Communicatie en direct links via onze websites, free publicity via onze pr acties, officiële HYE affiches, halve bierviltjes, maar ook evenementverzekeringen bijvoorbeeld. Officiële HYE events moeten voldoen aan eisen zoals geformuleerd in ons Brandbook en zijn te allen tijde goed georganiseerde, veilige en bijzonder bijeenkomsten.

Hoe zit dat met rechten? Hoe kun je intellectueel eigendom claimen over een nationale feestdag?

We hebben Half Year’s Eve, Halfjaarsavond en de beeldmerken kunnen registreren en daar ben ik ongelofelijk blij mee. Ik heb Halfjaarsavond / Half Year’s Eve al heel lang geleden bedacht en verschillende keren op kleine schaal georganiseerd. Dat we nu in staat zijn om het groots aan te pakken is natuurlijk fantastisch! Met ‘nationale feestdag’ bedoelen we natuurlijk dat we de ganse natie aan het feesten willen krijgen, met in het achterhoofd de motiverende HYE-gedachte. Ik denk dat 30 juni – of beter: 1 juli - voorlopig geen vrije dag gaat worden.

Wat moeten bedrijven doen die willen meedoen aan Half Year’s Eve?

Ik nodig alle bedrijven uit om ons te benaderen en te bespreken wat de mogelijkheden zijn. Die zijn overigens ongekend. Een mail naar office@halfyearseve.com is voldoende. Vanaf 1 januari is de site operationeel en kunnen mensen hun goede voornemens kenbaar maken. Iedereen die dat doet maakt kans op fijne prijzen. Bovendien gaan we mensen proberen te helpen door reminders te sturen als ze dat willen. Een stok achter de deur. Als je bijvoorbeeld bent gestopt met roken.

Wat is het laatste nieuws?

Ik heb me voorgenomen om eens goed af te vallen. 30 juni ga ik dat evalueren. Doe je mee?

www.halfyearseve.nl