[Startups] Adrian Blackwood over trakkies
02-04-2015 13:06:00 Door: | Hits: 7193 | Tags:

In de aanloop naar het Cross Media Congres doet het Nederlands MediaNetwerk een serie interviews met Startups. Vandaag spreken we Adrian Blackwood, oprichter van trakkies.

Wat is trakkies? 

trakkies is een Internet of Things platform gespecialiseerd in pro-actieve probleempreventie en profiel gedreven multifunctionaliteit. We bouwen de kleine smart-hardware en de gepatenteerde software om de fysieke wereld digitaal te verbinden, daar intelligente beslissingen over te nemen, en dit gemakkelijk met mensen te communiceren. Wat dit betekent: jouw sleutels, tas, voordeur en fiets praten met elkaar en zorgen er gezamenlijk voor dat jij ze niet meer kwijt raakt. We gaan een aantal flinke stappen verder dan het lokaliseren van objecten, waardoor we de deur openzetten naar een echt, functioneel Internet of Things: een persoonlijk ecosysteem. 

Waarom ben je trakkies begonnen? 

In de jaren '90 kwam de film The Matrix uit en raakte het me hoe verbijsterend gescheiden de fysieke en digitale wereld zijn, hoewel de overlap van informatie gigantisch is. Toen ontstond de droom om die werelden samen te brengen. Na jaren bij TomTom en NavTeq verdere ervaring op te hebben gedaan, raakte de implicaties me pas echt. De mogelijkheden van een actieve, intelligente digitale connectie tussen plaatsen, objecten en mensen zijn eindeloos, zowel voor de consument zelf als bedrijven. Onze eerste producten voor consumenten zijn ook voor mij persoonlijk; ik vergeet niet altijd alles, maar ik maak me er wel constant zorgen om mijn bezittingen, terwijl dat niet nodig zou moeten zijn. Die zorgen kunnen we wegnemen, niet alleen voor kleine objecten, maar ook voor bijvoorbeeld kinderen, huisdieren en fietsen. Het systeem biedt nog heel veel meer potentie. 

Hoe en waar is trakkies gevestigd? 

trakkies is gevestigd op de Vijzelstraat in Amsterdam. Daarnaast hebben we een onderzoeks- en fab-lab in het SBIC-gebouw in Noordwijk en hebben we een plek bij Startupbootcamp Amsterdam, een actieve startup accelerator. 

Van wie is trakkies?

trakkies is voor het grootste deel van mijzelf en verder van mijn co-founder Steven Wood en andere investeerders. Hier voegen we zeer binnenkort onze werknemers aan toe en de investeerders die onze seed-round opbrengen. 

Hoe is trakkies gefinancierd?

trakkies werd in eerste instantie gefinancierd door mijzelf, waarna de gebruikelijke voortgang plaatsvond door vrienden en familie te betrekken. Als alumnus van de European Space Agency Business Incubator kwam ook hier ondersteuning vandaan. In 2014 werd de pre-seed geplaatst door enkele credited Angels die door hun achtergrond de enorme potentie zagen in ons IP. Kort geleden openden we onze seed-round, die deze verdeling uiteraard zal veranderen. 

Wie zijn jullie klanten?

Op dit moment staan we op het punt de consumentenmarkt te betreden, omdat we in eerste instantie een persoonlijk probleem oplossen; iets dat nu technologisch ook mogelijk is. Daarnaast praten we we met bedrijven uit zeer diverse branches zoals de lucht- en ruimtevaart, verzekering, beveiliging, logistiek en mode om na deze eerste lancering op B2B-niveau bezig te gaan. Ons systeem vormt de basis voor zoveel oplossingen dat de vraag voor samenwerking extreem divers is. 

Wat kan trakkies dat andere bedrijven niet kunnen?

Het grote verschil tussen trakkies en andere bedrijven is preventie. Er zijn vele bedrijven die connectiviteit gebruiken om problemen op te lossen; wij zorgen ervoor dat ze niet ontstaan. Daarmee voegen we de grootste waarde toe. Dit is mogelijk gemaakt door jarenlang onderzoek naar de datawetenschap achter de real-time beslissingen die daarover genomen moeten worden, en het ontwerpen van hardware die de interactie makkelijk en drempelloos maakt. 

Wat heeft trakkies nodig om te kunnen groeien?

Om hardware te produceren op het niveau dat nodig is en in de volumes die gevraagd worden, is kapitaal nodig. Daarnaast zullen we dit jaar grote stappen zetten op het schalen van ons data-onderhoud, doorlopende U(I)X-werkzaamheden, en het actief betreden van de – internationale - B2B-markt. Hiervoor moeten we het team stevig uitbreiden; de mankracht en expertise verkrijgen om de vraag aan te kunnen. 

Wat gaat trakkies in 2015 neerzetten?

trakkies betreedt in 2015 de consumentenmarkt, waarmee de deur geopend wordt naar het echte Internet of Things. Daarop volgt het uitbrengen van onze professionele lijn en het uitbrengen van een gateway: een belangrijk onderdeel van de toekomst voor smart-cities, smart-companies, en smart-living. Daarnaast zullen we onze award-winning laboratoria finaliseren, zodat we de markt sneller, beter, en vollediger kunnen bedienen in de toekomst. 

Wat zijn de ambities van trakkies?

Als makers van persoonlijke hard- en software verwachten we snel over de wereld te verspreiden. Ons team is zeer internationaal  - Canadees, Amerikaans, Nederlands, Taiwanees, Puerto-Ricaans - en bereidt zich voor om ook op die manier te werken. De Noord-Amerikaanse en Europese markten zullen voor ons de basis vormen voor een gestage groei naar nieuwe markten. In het algemeen kijken wij er naar uit om hét IoT-platform te zijn; de verbinding tussen het internet en de fysieke wereld. 

www.trakkies.com

Lees ook:

Startup trakkies vindt je spullen terug dankzij nodes

Startups Smart City & Living-programma ruim 2 miljoen financiering opgehaald

 

Nederlands MediaNetwerk doet een serie interviews met startups. De beste startups krijgen een uitnodiging om te komen spreken op het Cross Media Congres op 20 mei in het Compagnietheater in Amsterdam.

Volg de Dutch Startup Awards op Twitter: @NLStartupAwards
Word lid van de LinkedIn Groep Dutch Startup Awards

Ben jij een startup en wil jij ook een interview in deze serie, meld je dan aan!

 

Eerder publiceerden wij in deze serie:

Thijs van Schadewijk over Highstreet
Jean Witteveen over Eccentrade

Frido van Driem over ZEEF

Marlise Mahieu over Soosr

Marc Jellema over Tom Kabinet

Job Rietbergen over Newmentions

Bart Welzen over Ensie

Hanneke Stegweg over iLost

Reza Sardeha over Undeveloped
Danny Tournier over Beyond Outdoor
Lars van Wieren over Starred
Philipp Benkler over Testbirds
Bert Jan ten Kate over Massarius
Robert Kosse over Move4Mobile
Robert den Hollander over eBookingServices
Nikky Hofland over Swipe & Shop
Kees Pijnappels over JournalistenJob
Esmée Pater over Jobsome
Jan-Pieter Kroezen over Tricktrack
Sander Dullaart over Social Shop
Bas Kohnke over Impraise
Tim de Kraker over Bardigo
Daan Reijnders over Instant Magazine
Rutger Teunissen over 24sessions
Simone Babeliowsky over Vrije Ouders
Ab Talmon over StoryMail
Jeroen Offerijns over 42 Education
Oscar den Ouden over Merktroubadour
David Vermeulen over The Inner Circle
Cristian Vorstius Kruijff over Artishock
Floyd Sijmons en Hidde Rensink over Helpling
Maurice Kroon over Yippie!
Guy van der Reijden over Clean Meals
Cees Franke over zMerce
Patrick van Hooy over Value Zipper
Margareth-Ann de Ruiter over Box of Brains
Didier Kick over Fair Share
Bart Brouwers over e52
Karin Muller over The Good Family
Jelle Rood en Jacco Rijsbergen over Jelco's
Bart Rietjens over Gonect 

 

Cross Media Congres & Awards worden gesponsord door: