[Startups] Didier Kick over Fair Share
18-02-2015 08:54:00 Door: | Hits: 6626 | Tags:

In de aanloop naar het Cross Media Congres doet het Nederlands MediaNetwerk een serie interviews met Startups. Vandaag spreken we Didier Kick, oprichter en eigenaar van Fair Share.

Wat is Fair Share? 

Fair Share is het platform waarmee je op vernieuwende wijze via een website en smartphone applicatie gedeeld kunt doneren aan goede doelen. Je zit niet meer vast aan een goed doel, kunt iedere maand uit drie verschillende goede doelen kiezen, krijgt achteraf een duidelijke terugkoppeling van waar je geld is gebleven en komt het niet uit, dan geef je gewoon aan jezelf. 
 
Waarom ben je Fair Share begonnen? 
 
Ik hoor om me heen te veel mensen negatief over goede doelen praten. Ik ben een voorstander van goede doelen. Enerzijds vanuit de overtuiging dat problemen opgelost moeten worden in het private domein en mensen meer en meer op elkaar aangewezen zijn. Anderzijds omdat ik niet geloof in het zelf brengen van je geld naar Afrika om daar samen met de lokale gemeenschap een weeshuis te gaan bouwen. Deze twee zinnen lijken tegenstrijdig. Dat zijn ze ook, maar vormen wel allebei het gedachtegoed van Fair Share: grotere goede doelen organisaties tastbaar maken voor de gemeenschap. Zodat mensen weten waaraan ze bijdragen, ook als het beoogde doel niet is gehaald. Ik zie in ieder geval legio verbeterpunten op het gebied van het benaderen van donateurs, de fun-factor bij het geven en de terugkoppeling van de besteding.
 
Hoe en waar is Fair Share gevestigd?
 
Fair Share is gevestigd in de cloud. De voornaamste hulpmiddelen zijn Dropbox, Google Drive, Wunderlist en sinds vandaag is ook Slack geïntegreerd. Afspraken worden gehouden in koffietenten en werksessies worden gepland bij Seats2Meet in Utrecht of Amsterdam of bij FONK, de technische partner van Fair Share. Dat is het fantastische van een tech-bedrijfje starten, je technische devices vormen je kantoor en die kun je overal mee naartoe nemen. 
 
Van wie is Fair Share
 
Fair Share is voor het grootste gedeelte van mij, Didier Kick. Daarnaast is FONK aandeelhouder en heeft geïnvesteerd met arbeid. Op dit moment werkt Thomas Eekhof als afstudeerder aan Fair Share. 
 
Hoe is Fair Share gefinancierd?
 
Alle tot nu toe gemaakte kosten zijn uit eigen zak gefinancierd. FONK heeft arbeid geïnvesteerd in ruil voor aandelen. Dit is het fundament waarmee we een minimal viable product gaan uitwerken. Daarmee willen we gebruikers gaan krijgen en op die manier met proof of concept over een tijdje investering om door te kunnen groeien. 
 
Wie zijn jullie klanten?
 
Enerzijds goede bedoelen, zij betalen een percentage over de te ontvangen donaties en daarnaast werken we met online verdienmodellen. Anderzijds de donateurs (om precies te zijn de connected gemakszoeker of kosmopoliet uit het movivaction model) die de eindgebruiker vormen.

Wat kan Fair Share wat andere bedrijven niet kunnen?
 
Fair Share is een combinatie van passie, creativiteit, kennis en een waardevol netwerk. Met die capaciteiten - technisch vanuit FONK en creatief en strategisch vanuit mijzelf - kan Fair Share een verfrissende blik op de huidige goede doelen markt bieden. Het voordeel is dat we zelf niet gelieerd zijn aan goede doelen en daarom een onafhankelijke vertegenwoordiger van zowel de goede doelen als de donateur kunnen zijn, want uiteindelijk willen ze allebei iets goeds doen voor deze wereld zonder daarbij zichzelf tekort te doen.   
 
Wat heeft Fair Share nodig om te kunnen groeien?
 
Iedere ochtend een bammetje pindakaas. Daarnaast is komende jaren een investering benodigd, omdat Fair Share binnen twee jaar nog niet winstgevend gaat worden. 
 
Wat gaat Fair Share in 2015 neerzetten?
 
In 2015 wordt rond mei de eerste productlancering verwacht, nog niet als smartphone applicatie, maar als website. Om de kosten zo laag mogelijk te houden, van daaruit te testen en door te groeien. Eind 2015 moet er een smartphone applicatie voor zowel iOS als Android beschikbaar zijn. 
 
Wat zijn de ambities van Fair Share?
 
Fair Share ambieert een wereld waarin mensen elkaar helpen en wil daarbij iedere excuus, om niet te helpen, wegnemen.  
 
 
 
Nederlands MediaNetwerk doet een serie interviews met startups. De beste startups krijgen een uitnodiging om te komen spreken op het Cross Media Congres op 20 mei in het Compagnietheater in Amsterdam.
 
Ben jij een startup en wil jij ook een interview in deze serie, meld je dan aan!
 
 
 

Cross Media Congres & Awards worden gesponsord door: