[Startups] Gül Akcaova over Sidekick Mattie
07-03-2018 10:35:02 Door: Katja Brokke | Hits: 5971 | Tags:

Nederlands MediaNetwerk maakt een interviewserie met startups in het kader van onze Startup Competitie. De beste startups krijgen een uitnodiging om te komen spreken op het Cross Media Congres 2018 op 25 april in Amsterdam. We spreken met Gül Akcaova, oprichter en eigenaar van Sidekick Mattie.

Wat is Sidekick Mattie?

Sidekick Mattie is een startup die zich inzet voor balans in socialmediagebruik. De app Mattie is onderdeel van Sidekick Mattie en kan gratis gedownload worden. De app zorgt ervoo r dat het internet geblokkeerd wordt op basis van het concentratiespanne. Dat betekent dat je telefoon jou minstens 15 minuten met rust laat. Zo ontvang je geen afleiding van sociale media, zonder dat je allerlei notificatie-instellingen hoeft aan te passen. Zonder dat je op de vliegtuigstand of niet-storenmodus hoeft, waardoor je telefoontjes misloopt. 

Je ziet nu steeds meer de negatieve effecten van sociale media door overmatig gebruik. Denk bijvoorbeeld aan myopie, verkeersongevallen, arbeidsefficiëntie en studieprestaties. Dit toont aan dat Mattie nodig is en zal blijven.

Waarom ben je met Sidekick Mattie begonnen?

Ik ben Sidekick Mattie begonnen omdat ik zelf tegen die frustratie aanliep. Het begon al tijdens mijn studie aan de hogeschool dat ik tijdens het studeren in de bibliotheek steeds vaker op mijn smartphone zat. Ik bedacht dat ik heus niet de enige zou zijn die dit probleem ervaart. Sinds 2015 ben ik hiermee bezig en dat ik er nog steeds mee bezig ben, komt door de downloads die we bereiken en het aantal mensen die bereid zijn om te betalen voor de app. Natuurlijk geven de positieve reacties die ik ontvang ook weer motivatie om door te gaan.

Hoe en waar is Sidekick Mattie gevestigd?

Sidekick Mattie is nu gevestigd in Utrecht, bij StudentsInc om precies te zijn. Hier ben ik als student ondergebracht omdat ik mijn afstudeeronderzoek voor Sidekick Mattie heb gedaan. Ik zit er samen met een aantal andere ondernemers die tijdens hun studie zijn begonnen met ondernemen.

Van wie is Sidekick Mattie?

Sidekick Mattie is van mij, Gül. Ik heb geen co-founder(s).

Hoe is Sidekick Mattie gefinancierd?

Sidekick Mattie is gefinancierd met veel spaargeld (eigen vermogen), een lening van familie en omzet van de eerste betalende klanten.

Wie zijn die klanten?

Klanten zijn op dit moment particulieren. De huidige klanten bestaan uit jongeren, werknemers en zzp’ers. Daar komt binnenkort verandering in omdat iedereen met een smartphone potentieel een klant is.

Wat kan Sidekick Mattie dat andere bedrijven in de branche niet kunnen?

Wat Sidekick Mattie onderscheidt van andere bedrijven, is dat ik de enige ben die dit aanbiedt. Er zijn wel allerlei softwares, maar op de een of ander manier doen zij niet wat ik doe. Misschien wel omdat Sidekick Mattie uit eigen frustratie is ontstaan en dus gericht is op social impact en niet de quick wins. 

Het is dan ook lastig om Sidekick Mattie in een specifieke branche te stoppen. Het is software, maar ander soort software, die zowel voor health als voor educatie is. Het houdt tijdelijk het internet tegen, maar heeft ook weg van time management en task management.

Wat heb je nodig om te kunnen groeien?

Wat Sidekick Mattie nodig heeft, zijn grotere klanten. Onderwijsinstellingen zouden de app aan leerlingen beschikbaar kunnen stellen om studieprestaties te verbeteren. Ook aan bedrijven kun je denken voor het reduceren van stress en het voorkomen van burn-outs, een handige HR-tool dus, een mooie aanvulling op het RSI-programma dat je steeds vaker op computers treft.

Kortom, er zijn veel klanten nodig om de app draaiende te houden en om te kunnen groeien. Zonder klanten heb je immers geen business.

Wat zijn de (internationale) ambities?

De ambities zijn enorm! Ik wil dat niemand meer om de app Mattie heen kan. Ik heb lijntjes uitgerold in landen als Frankrijk, Zweden en Italië. Daar zijn relatief gezien de meeste jongeren op internet te vinden. Frankrijk is bijvoorbeeld zeer interessant omdat er bekend is gemaakt dat er wordt gedacht aan een wetsvoorstel om smartphones te verbieden op de middelbare school. Daarnaast willen wij ook graag ons aanbod uitbreiden naar laptops, én natuurlijk de app verder optimaliseren!

Wat gaat Sidekick Mattie in 2018 neerzetten?

In 2018 gaan we, om te beginnen, naar onderwijsinstellingen. Wij zijn op diverse manieren scholen aan het benaderen die geen raad meer weten met de smartphone en de leerlingen daarin graag tegemoet willen komen. Wij zien bijvoorbeeld nu dat scholen met diverse tools hebben geëxperimenteerd, maar dat het niet tot oplossingen heeft geleid. Thuis moeten leerlingen het ook zelf doen, met de smartphone. De app biedt dus een mooie toevoeging aan het onderwijsaanbod. Ouders worden ook moe van kinderen die enorme weerstand bieden tegen het inleveren van de smartphone. De eerste scholen die de app Mattie aanbieden zijn er al. Nu nog de rest!

www.sidekickmattie.nl

 

Heb jij een startup en wil je meedoen met onze startupcompetitie? Meld je dan aan!

Word lid van de LinkedIn-groep Dutch Startup Network.

Lees ook:

 

Sponsors.
  • `
  • `
  • `
  • `
  • `
  • `


Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Facebook

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

Vacatures in media- en marketingcommunicatie