[Startups] Jelle Rood en Jacco Rijsbergen over Jelco's
16-02-2015 12:38:00 Door: | Hits: 7569 | Tags:

In de aanloop naar het Cross Media Congres doet het Nederlands MediaNetwerk een serie interviews met startups. Vandaag spreken we Jelle Rood en Jacco Rijsbergen, oprichters van Jelco's.

Wat is Jelco's? 

Jelco's is een online marktplaats én bezorgdienst voor kwaliteitsproducten van lokale speciaalzaken. Alle producten van lokale speciaalzaken (bakker, slager, groenteboer, ed) op één website besteld en in één levering bezorgd, thuis of op kantoor. Misschien zijn wij het makkelijkst te vergelijken met thuisbezorgd.nl, met dien verstande dat je via jelcos.nl de producten van meerdere winkels in één leveringen bezorgd krijgt.

Waarom zijn jullie Jelco's begonnen?

Ondernemen was al een lang gekoesterde wens van ons beiden. Toen we vorig jaar besloten om, na ruim 10 jaar corporate organisaties, weg te gaan bij onze gezamenlijke werkgever hebben we de handen ineen geslagen en zijn we onze droom na gaan jagen. Dat was wel even een omslag, van een goed salaris en auto van de zaak naar de onzekerheid van eigen baas zijn. 

Beiden zijn we liefhebber van lekker eten en drinken en we vinden het bovendien leuk om naar de speciaalzaken te gaan. Toen wij nog werkten, maakten we alleen lange dagen en hadden we niet de tijd om bij de slager langs te gaan. Die gaat immers al om 18.00 uur dicht. De weekenden waren vol met andere verplichtingen, dus haalde we met tegenzin de boodschappen bij de supermarkt. Medio vorig jaar kreeg ik last van carpaal tunnelsyndroom en daarom wilde ik de boodschappen laten bezorgen, bij mij in de buurt deden alleen AH en Plus dat toen. De bakker en de slager om de hoek bezorgden wel eens, maar alleen voor de grote bestellingen. ‘Dat kan toch anders?’ dachten wij toen en zo ontstond het idee om geaggregeerde bezorging van lokale verswinkels zelf te gaan doen.

Hoe en waar is Jelco's gevestigd? 

Wij werken momenteel allebei vanuit huis om de kosten te drukken. Elke euro die wij in de opstartfase niet hoeven uit te geven aan overhead steken we in de marktbewerking. Statutair zijn we gevestigd aan de Noord IJsseldijk 10 in IJsselstein.

Van wie is Jelco's? (wie zijn de aandeelhouders?) 

We zijn momenteel met z'n tweeën. Jelle heeft een commerciële achtergrond en komt uit een ondernemersgezin. Jacco is juist financieel sterk, wat niet raar is met een vader die als register accountant heeft gewerkt. Beiden zijn wij opgegroeid in grote corporate organisaties.

Hoe is Jelco's gefinancierd?

Tot op heden hebben wij alles zelf gefinancierd, sinds enkele weken zijn wij in gesprek met een groep investeerders om snelle expansie mogelijk te maken en daarmee onze 3-jaren ambitie (landelijke dekking met lokale ondernemers) te gaan realiseren.

Wat kan Jelco’s wat andere bedrijven niet kunnen?

Wij bezorgen de boodschappen van meerdere lokale verswinkels (bakker, slager, groenteboer, ed) in één levering bij mensen thuis of op kantoor. Onze concurrenten zijn dus verschillende aanbieders van boodschappen, dat zijn uiteraard supermarkten, maar ook versboxen als HelloFresh. Zij spelen echter in op andere consumentenbehoeften, respectievelijk prijs en gemak. Verder zijn er verschillende websites die het assortiment van vers ondernemers aanbieden. Wat ons relevanter maakt, en daarmee het belangrijkste onderscheid is tussen ons en andere lokale concepten, is dat wij een totaal oplossing bieden. Met de combinatie van ons internetplatform én logistieke oplossing, bieden wij de ondernemer een oplossing in de strijd tegen de langere openingstijden van supermarkten. Wij gaan hiermee dus veel verder dan andere concepten, die ondernemers slechts helpen hun producten via internet aan te bieden, zonder de logistiek te regelen.

Wat heeft Jelco's nodig om te kunnen groeien?

Op korte termijn met name personeel dat ons kan helpen om de operationele zaken te verlichten waardoor wij tijd vrij krijgen voor sales en het opzetten van de backoffice. Full time support op het gebied van marketing is daarbij erg belangrijk, we werken momenteel met een stagiair en dat bevalt erg goed. Verder iemand voor de IT zaken want we hebben beide geen achtergrond hierin. Verder is bezorgen een arbeidsintensief proces dus dat vergt veel personeel, maar wij nemen niet zomaar elke bezorger aan. Alleen iemand die heel erg service gericht is, goed onder druk kan presteren en het leuk vindt om veel verschillende mensen te spreken op een dag dan komen we graag met hem of haar in contact.

Wat gaat Jelco's in 2015 neerzetten?

Eind van dit jaar zijn er zeker 100 lokale verswinkels bij Jelco’s aangesloten en zijn we actief in minimaal drie steden. We hebben eind dit jaar bewezen dat een zeer flexibele logistieke oplossing in combinatie met de kracht van lokale ondernemers, sterker is dan wat landelijke foodretailers te bieden hebben. Het concept Jelco’s is namelijk al uit te rollen naar steden vanaf 50.000 inwoners.

Wat zijn de ambities van Jelco's?

Over drie jaar hebben we landelijk dekking met lokale ondernemers, daarna willen we uitbreiden naar andere landen met  een grote internetdichtheid en een aanbod van lokale speciaalzaken die last hebben van de (openingstijden van) supermarkten.

www.jelcos.nl

 

Nederlands MediaNetwerk doet een serie interviews met startups. De beste startups krijgen een uitnodiging om te komen spreken op het Cross Media Congres op 20 mei in het Compagnietheater in Amsterdam.

Ben jij een startup en wil jij ook een interview in deze serie, meld je dan aan!

www.twitter.com/NLstartupawards
Wordt lid van de LinkedIn Groep Dutch Startup Awards

 

Eerder publiceercen wij in deze serie:

Bart Rietjens over Gonect

 

Cross Media Congres & Awards worden gesponsord door: