André Roof over Media in 2013 en waarom de grote bureaugroepen elkaars bloed wel kunnen drinken
03-01-2013 16:53:55 Door: Nico Scherphuis | Hits: 10053 | Tags:


Nederlands MediaNetwerk publiceert een serie interviews met directeuren van mediabureaus. Vandaag André Roof, fouding partner bij De Media Maatschap.

 

Kun je een korte introductie van jezelf geven? Wat doe je?

"André Roof wordt dit jaar 60 en zit al zijn hele leven in de media. In 1977 begonnen met een niet afgemaakte middelbare detailhandelsschool op de afdeling debiteuren en crediteuren bij Cinescope. in die tijd  het toonaangevende exploitatiebureau voor bioscoopreclame. Vervolgens begin tachtiger jaren overgestapt naar het reclamebureau om daar al snel op te klimmen tot media director. Deze functie vervult bij grote reclamebureau’s als Saatchi & Saatchi, TBWA en PMSvW/Y&R, waar media toen nog gewoon in het reclamebureau zat. Vanaf begin negentiger jaren als mede oprichter en aandeelhouder verbonden geweest aan Media Exposure, - nu MEC - en Medialand - nu Vizeum. Begin van deze eeuw met Jaap van Huis besloten om het allemaal anders te gaan doen. Korte lijnen. Voor lange relaties, tot op de dag van vandaag het motto van De Media Maatschap."

 

Wat deed je voor je deed wat je nu doet?

"Na mijn niet afgemaakte Middelbare Detailhandelsschool heb ik twee zaken serieus overwogen. Politie-agent in Amsterdam of iets in de reclame. Uiteindelijk goedgekeurd voor de Politieschool, maar in tweede instantie afgewezen voor de opleiding vanwege het niet hebben van een vaste hand. Dat kwam aan het licht na schietoefeningen in de kelder van het hoofdbureau aan de Marnixstraat. Die vaste hand heb ik trouwens nog steeds niet. Na de afwijzing van de politie, bleef de reclame vanzelf over."

 

Wat trekt jou aan in het mediavak? En wat niet?

"Wat ik het aller leukste vind, is om betrokken te zijn bij het creatieve proces om vervolgens het resultaat van deze noeste arbeid zichtbaar te maken in de media. Dat heb ik de afgelopen jaren onder andere verschillende keren mogen doen als bestuurslid van Sire met de portefeuille media. Campagnes waar ik zelf het meest mee had waren De kinderen in een scheiding van 180 en natuurlijk de Hulpverleners van Selmore. Maar ook buiten Sire gebeuren er leuke dingen. Afgelopen maand heb ik erg nauw samengewerkt met Martin Boomkens en dat heeft weer geleid tot een campagne voor Health City die deze week van start is gegaan.

Wat ik niet leuk vind, is om als doorgeefluik te fungeren tussen creatie en media, zo onder het motto van gooi de GRP’s maar over de schutting. Maar goed, als ondernemer heb ik ook daar mee leren om te gaan."

 

Wie zijn voor jou de 5 meest invloedrijke mensen in de Nederlandse media?

"Op de eerste plaats is dat Pierre Karsten, de grootste media ondernemer van de afgelopen 25 jaar.  Het meest bekend is Pierre wel van de Boomerang kaarten en als de man die mobiele billboards in Nederland op de kaart heeft gezet. Pierre wordt op de voet gevolgd – of misschien wel andersom - door Ton Schoonderbeek van Mindshare. Ik heb veel respect voor de wijze waarop Ton zijn mensen, zijn klanten en zijn bazen weet te motiveren. Ton is Mindshare en Mindshare is Ton.  Naast mijn winnaars wil ik het houden op drie eervolle vermeldingen en die zijn voor Jacques Kuyf van de FD Mediagroep, Joris van der Pol van 538 en Frank Volmer van TMG."

 

Wat zullen de belangrijkste ontwikkelingen zijn in media en marketingcommunictaie in 2013?

"In mijn optiek is de belangrijkste ontwikkeling dat je anno 2013 niet meer weet waar de concurrentie vandaan komt. Iedereen doet van alles. Bij Discovery Channel kun je voor een handjevol euro’s de meest fantastische commercials laten maken. 538 ontwikkelt voor adverteerders rechtstreeks multimediale concepten . Mediabureau’s hebben creatieven in dienst die voor een appel en een ei creatief werk leveren, wat er dienovereenkomstig dan ook weer uit ziet.  Sanoma Media ontwikkelt met SBS dingen waar trading directors van mediabureaus weer geen raad mee weten en dat biedt Sanoma Media dan weer perspectieven om rechtstreeks met adverteerders om de tafel te kunnen."

 

Welke Start-Ups gaan doorbreken in 2013?

"Ik geloof wel in start ups zoals Joe Public take-away advertising. In het verlengde van dit succesvolle concept kun je denken aan line extentions als take-away media, take-away banner advertising, take-away radio commercials en zo kan ik nog wel even doorgaan. Gewoon heldere proposities voor een helder en transparant tarief. Daar houden adverteerders van. Of om maar eens in termen van C1000 te blijven; GEEN FRATSEN DAT SCHEELT."

 

Wat is voor jou de essentie van marketingcommunicatie?

"De essentie van marketing communicatie is adequaat opvallen. Dat heb ik ooit een keer geleerd van Hans van Walbeek en volgens mij is dat nog steeds helemaal waar."

 

Wat moeten bedrijven in ons vakgebied doen om niet om te vallen in 2013? En hoe blijft de individuele professional overeind?                                                                                                                       
"Om niet om te vallen, moet je vooral met twee benen op de grond blijven staan. Doe maar gewoon, dan doe je gek genoeg."

 

Alles in media wordt digitaal, mobiel en social. Straks is alles in media digitaal, mobiel en social. Wat dan?

"Dat alles digitaal wordt daar ben ik niet zo van overtuigd. Massamedia als buitenreclame, televisie en radio zie ik niet zo één twee, drie digitaal worden. Volgens mij wordt digitale communicatie op dit moment erg overschat. Facebook Likes kun je tegenwoordig gewoon op Marktplaats kopen en dat zegt dus helemaal niets meer over het succes van een campagne op dit sociale netwerk. Ik heb het idee dat wij trouwens digitaal met z’n allen wel vaker wel vaker bij de neus worden genomen. Ik zou er niet van staan te kijken als er straks in India een heel netwerk van clickers wordt opgerold. Clickers die de hele dag niets anders doen dan banners aanklikken om zich dan weer door de bannermaffia per 1000 clicks te laten betalen."

 

Hoe ziet de toekomst van mediabureaus eruit?

"Ik geloof niet zo in de collectiviteit van mediabureaus. De individule belangen van  WPP, Omnicom en Interpublic zullen per definitie altijd  groter zijn, dan een branchebelang. De concurrentie is volgens mij ook erg groot onder de multinationals en kunnen ze derhalve elkaars bloed wel drinken. Vervolgens is er dan ook weer een heel groot verschil tussen deze multinationals en de ambachtelijke mediabureaus, waartoe wij onszelf altijd graag rekenen."

 

Wat zijn jouw ambities voor 2013?

"Mijn ambitie voor dit jaar is simpel. Gewoon nog een jaartje doorgaan en daarna zien we wel weer hoe het gaat en of iedereen het nog leuk vindt."

 

www.mediamaatschap.nl

 

 

In deze serie publiceerden wij ook interviews met:

 

Armel Mouqué

Eric Kramer

Hans Horneman

Léonie Koning

Menno Jan Janssen

Olaf Michielse

Roland Teerenstra

Ruud de Langen

Titus Eikelboom

Ton Schoonderbeek

 

 

 Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn