[Marketeer van de Week] Chiel Blokvoort over de Groei is meer dan een cijfer-campagne van Triodos Bank
07-12-2013 11:27:51 Door: Nico Scherphuis | Hits: 4723 | Tags:

Deze week lanceerde Triodos Bank de nieuwe campagne voor 2014: Groei is meer dan een cijfer. Wij spreken met Chiel Blokvoort, online marketeer bij Triodos Bank.

 

Gefeliciteerd, Triodos Bank heeft weer een spraakmakende commercial gemaakt

"Dank je! Het blijft natuurlijk altijd spannend of je commercial aanslaat. Dat ook jullie hem nu spraakmakend noemen, is een goed signaal dat we de juiste snaar hebben weten te raken. Elk jaar willen wij onze doelgroep prikkelen, echt aan het denken zetten over een maatschappelijk relevant thema. Klein. Het nieuwe groot was het thema van dit jaar. Groei is meer dan een cijfer is het thema van 2014."

 

Wederom kiest Triodos Bank ervoor om niet over eigen diensten te praten in haar commercial. Sterker nog: de commercial is kritisch op het bancaire systeem. Schrikt dat geen klanten af?

"Triodos Bank is natuurlijk een bank met een bijzondere missie, maar we zijn in de eerste plaats wel een bank. Met onze campagne zetten we ons nergens tegen af. In tegendeel: wat we er mee willen, is de vastgeroeste opvattingen over onze economie en welvaart losweken. Door mensen anders naar ‘groei’ te laten kijken. We hebben alweer een paar jaar geleden op de marketingafdeling van de bank de strategische keuze gemaakt te stoppen met het verkopen van producten en diensten. In plaats daarvan willen we mensen inspireren met een positief geluid. De boodschap in onze commercials maakt een dynamiek, een beweging in de samenleving zichtbaar waar mensen zich in kunnen herkennen. De drempel om voor een (andere) bank te kiezen is groot. Als je mensen eerst in hun hart weet te raken, dan volgt het hoofd vanzelf."

 

Hoe ziet de verdere campagne eruit en welke middelen zet je daarvoor in?

"Tot eind januari 2014 gaan we de campagne gericht laten zien en horen op TV, online, op de radio en in de bioscoop. Daarnaast zullen we de campagne doorvertalen in eigen middelen en events zoals onze jaarlijke Hart-Hoofdprijs."

 

Lukt het Triodos om zich te onderscheiden van de concurrentie, ook van ASN Bank dat min of meer eenzelfde propositie heeft?

"Daar hebben jullie vast wel een beeld bij. Wij proberen zelf in ieder geval niet teveel naar onze concurrentie te kijken. Door dicht bij onze eigen missie te blijven, en deze telkens weer te vertalen in een optimistische boodschap die mensen ook echt raakt, denk ik dat we ons zeker zullen onderscheiden. En het blijft natuurlijk aan onze doelgroep om te beoordelen of dit lukt."

 

Hoe lang werk je al voor Triodos en in welke functies?

"Ik werk nu 2,5 jaar bij Triodos Bank in de functie van Online Marketeer."

 

Wat heeft de marketingcommunicatie van Triodos dat andere bedrijven niet hebben?

"Het nauwe contact met de vele duurzame ondernemers die wij financieren, bijvoorbeeld. De energie die deze mensen hebben, werkt aanstekelijk! Daarnaast geeft het mij echt een kick om te zien als wij een breed publiek weten te raken met onze communicatie. Deze week bij de lancering van de nieuwe campagne, moet ik mezelf echt tegenhouden om niet elke vijf minuten twitter te refreshen."

 

Wat deed je voordat je bij Triodos werkte?

"Voor Triodos heb ik vijf jaar in diverse marketing- en consultancyfuncties gewerkt bij onder meer Capgemini en Checkit - nu iProspect."

 

Triodos streeft een betere wereld na. Dat zal vast ook bij de medewerkers leven. Hoe draag jij privé bij aan een betere wereld?

"Ik ben een koffiemerk aan het opzetten dat 100 procent direct trade moet gaan worden."

 

Op welke social media ben je actief en waarvoor gebruik je ze?

"Met name Twitter, LinkedIn en Facebook, zowel zakelijk als privé."

 

Kun je jezelf in vijf merken omschrijven?

"G-Star, Apple, Grolsch, Illy en Peeze. Ja, ik heb iets met koffie."

 

Wat zijn jouw ambities als marketeer?

"Triodos Bank ook online nog zichtbaarder helpen maken."

 

Wat zijn jouw mediamerken?

"Nrc.next, Columbus magazine, Spotify, Nederland3 en nu.nl."

 

www.triodosbank.nl

www.twitter.com/chielblokvoort

 

 

 

Dit interview verscheen eerder op de website van MarketingTribune | Media

www.marketingtribune.nl/media

 

 

 Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

 Vacatures en stages in media en marketingcommunicatie