50-plussers bezorgd over veiligheid persoonsgegevens online
12-04-2017 09:56:00 | Door: Marianna Beets | hits: 3447 | Tags:

Meer dan de helft van de ouderen boven de 50 jaar vindt dat de eigen persoonsgegevens online niet veilig zijn. Vooral commerciële bedrijven zoals Facebook en Google worden door 52 procent van de 50-plussers met argusogen bekeken. Identiteitsfraude wordt door een groot deel van de 50-plussers als een reëel gevaar gezien: 49 procent is hier zeer bezorgd over. Dit en meer blijkt uit een kwantitatief online onderzoek onder 1.046 50-plussers van het Nationale 50plus Panel in opdracht van Startpagina.nl.

De ondervraagde 50-plussers zitten niet stil en nemen maatregelen om zichzelf online te beschermen. Zeven op de tien deelnemers aan het onderzoek van het Nationale 50plus Panel heeft bijvoorbeeld unieke wachtwoorden voor verschillende accounts. 38 procent wijzigt bovendien regelmatig de bijbehorende wachtwoorden, maar ook bijvoorbeeld pincodes van bankpassen. Door de kritische houding van 50-plussers en de informatievoorziening over  online veiligheid heeft de ondervraagde groep meer kennis van zaken. Phishing is zo de meest herkende vorm van internetfraude. 52 procent van de ouderen heeft zelfs met deze vorm van criminaliteit te maken gehad.

Leon Dekker, manager marketing and analysis bij Startpagina.nl: “Het is goed om te zien dat 50-plussers kritisch zijn op hun online veiligheid. Startpagina.nl helpt hierbij door een overzicht van websites aan te bieden, die meer inzage geven in de verschillende facetten. Een voorbeeld hiervan krijg je op Startpagina als je zoekt op bijvoorbeeld ‘veilig online’. Bezoekers van Startpagina.nl kunnen in ieder geval met een gerust hart surfen. Wij controleren al onze aangeboden links zorgvuldig op veiligheid en betrouwbaarheid, voordat ze geplaatst worden.”

www.startpagina.nl


Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Facebook

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

Vacatures in media- en marketingcommunicatie