Bertelsmann koopt alle aandelen uitgever Penguin Random House
18-12-2019 15:51:00 | Door: David de Jong | hits: 11401 | Tags:

Het Duitse mediabedrijf Bertelsmann koopt 25 procent van de aandelen van Penguin Random House en wordt daarmee 100 procent eigenaar van de uitgever. Bertelsmann zal het Britse Pearson 675 miljoen dollar betalen voor de overname.

De Duitse uitgever Verlagsgruppe Random House zal onderdeel worden van Penguin Random House. Verlagsgruppe Random House was al voor 100 procent onderdeel van Bertelsmann. De verwachting is dat de overname in het tweede kwartaal van 2020 zal worden geëffectueerd. Bertelsmann heeft sinds 2013 een meerderheidsbelang in de uitgever, die afgelopen jaar een omzet draaide van 3,4 miljard euro met een operationele winst van 528 miljoen euro.

Thomas Rabe, voorzitter en CEO van Bertelsmann en RTL Group en voorzitter van de Raad van Commissarissen van Penguin Random House: "De verhoging naar het 100 procents-belang is een mijlpaal voor Bertelsmann. We zullen de enige eigenaar worden van het grootste wereldwijde handels/uitgeversgroep die de standaard zet met haar creatieve diversiteit, wereldwijde marketingkracht en commerciele sterkte. Met overnames van Alfaguara en Salamandra in Latijns-Amerika en Spanje is de uitgeversgroep de afgelopen periode gegroeid. Met de uitgave van Michelle Obama's boek Becoming, dat in 45 talen werd uitgegeven, toonde Penguin Random House op een indrukwekkende manier aan internationaal capabel te zijn en een partner te zijn van auteurs. We zijn er trots op dat dit bedrijf nu volledig onderdeel zal worden van Bertelsmann."

Markus Dohle,  CEO van Penguin Random House en lid van het Bertelsmann Executive Board: "De volledige overname van Penguin Random House is een bewijs van Bertelsmanns geloof in de toekomst van boeken en lezen en hun vertrouwen in onze wereldwijde collega's om het bedrijf de komende jaren te laten groeien. We zijn zeer goed gepositioneerd om voordelen te behalen uit zowel organische groei en ook om via mogelijke overnames te groeien in bestaande en nieuwe markten. Ik ben persoonlijk heel blij om onze collega's van de Duitse Verlagsgruppe Random House te verwelkomen in onze wereldwijde gemeenschap van uitgevers bij Penguin Random House."

Bertelsmann is voor 75 procent de controlerend aandeelhouder van RTL Group, waar RTL Nederland en Fremantle (Blue Circle) onderdeel van zijn.

www.bertelsmann.com
www.penguinrandomhouse.com

 

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Facebook

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

Vacatures in media- en marketingcommunicatie