CBS: 1 op 5 consumenten koopt levensmiddelen online
29-11-2016 16:15:00 | Door: Ton Boom | hits: 1225 | Tags:

Een op vijf van de Nederlandse consumenten koopt levensmiddelen online, zo blijkt uit onderzoek van het CBS. Van de mensen boven de 12 jaar koopt 18,5 procent wel eens levensmiddelen, cosmetica of schoonmaakmiddelen online. Dat is meer dan een verdubbeling ten opzichte van 2012. Vooral 25- tot 45-jarigen kopen online.

Net als in voorgaande jaren worden digitaal vooral kleding, reizen en vakanties of kaartjes voor evenementen aangeschaft. Hoewel deze goederen het populairst blijven, zijn het naast de online aankopen van levensmiddelen, medicijnen die het hardst gestegen zijn. Vergeleken met 2012 zijn die aankopen meer dan verdubbeld. Zeven procent kocht online medicijnen.

In 2016 geeft 73 procent van de personen van 12 jaar of ouder aan wel eens wat online gekocht te hebben, haalt Foodvisie uit het CBS rapport. "Dat komt overeen met ongeveer 11 miljoen mensen. Een toename van 9 procent vergeleken met vier jaar eerder. Vooral 25- tot 45-jarigen kopen online. Negentig procent van de ondervraagden in deze leeftijdsgroep zegt online goederen of diensten te hebben gekocht. Het aandeel e-shoppers van 65 jaar of ouder is de afgelopen jaren echter het meest toegenomen, sinds 2012 met 46 procent."

Verzekeringen online

Jongeren schaffen volgens het CBS iets vaker dan gemiddeld concertkaartjes, hard- of software aan. 25- tot 65-jarigen kopen iets vaker dan jongeren en ouderen huishoudelijke apparaten online, en 65-plussers zijn vaker online te vinden voor de aankoop van boeken of tijdschriften. Ruim een kwart van alle respondenten sluit online verzekeringen af.

Vijf procent geeft aan zonder verdere info direct iets gekocht te hebben met een koopknop in een advertentie op social media als Twitter of Facebook. Maar liefst 40 procent van de ondervraagden geeft aan vrijwel altijd op zoek te gaan naar informatie over aanbieders.

www.cbs.nl

 

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Facebook

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

Vacatures in media- en marketingcommunicatie