Commissariaat gedoogt illegale publieke omroepen, waaronder AT5
23-10-2019 15:06:00 | Door: David de Jong | hits: 11998 | Tags:

Het Commissariaat voor de Media gedoogt steeds meer illegaal geworden publieke omroepen. Het gaat daarbij om lokale omroepen. Het gaat inmiddels om negen lokale omroepen waar de Publieke Omroep Amsterdam waar ook AT5, FunX Amsterdam, en de SALTO-kanalen onder vallen.

Concreet betekent het dat deze publieke zenders geen wettelijke toestemming hebben om uit te zenden; in de wet wordt dit als aanwijzing aangeduid. De genoemde omroepen zeggen wel tijdig een nieuwe aanwijzing te hebben aangevraagd. Elke vijf jaar dient deze te worden aangevraagd, waarna de gemeenteraad hierover een officieel advies moet uitbrengen. Een woordvoerder van het Commissariaat voor de Media stelt dat als de aanwijzing gaat verlopen, zowel de gemeenten als de omroepen erop worden gewezen dat er een langdurige procedure moet worden begonnen voor een nieuwe aanwijzing.

In de praktijk hebben steeds meer gemeenten moeite met deze procedure. Dit komt deels door gemeentelijke herindelingen. Voorheen hanteerde het Commissariaat voor de Media hetzelfde beleid, maar hadden minder gemeenten moeite met het tijdig afronden van de procedures.

Amsterdam bleek heel lang te doen over de keuze om opnieuw AT5, Funx Amsterdam en de SALTO-kanalen als nieuwe omroep te willen adviseren, waardoor op 25 januari 2019 deze zenders illegaal werden. Na de langdurige discussie over of deze zenders of C-Amsterdam de lokale omroep moesten worden, maakte de gemeenteraad een procedurefout, waardoor pas op 9 oktober een correct besluit werd genomen. De verwachting is dat het Commissariaat voor de Media voor einde van dit jaar de definitieve knoop doorhakt over de Amsterdamse lokale omroepen. SRC, de omroep van de gemeente Vijfheerenlanden en Culemborg zit het langst zonder uitzendlicentie: op 17 juni 2018 is deze verlopen. Detail is dat Sjors Fröhlich per 1 januari 2020 naar verwachting burgemeester wordt van Vijfheerenlanden.

Het Commissariaat voor de Media kan ervoor kiezen om de uitzendingen van de illegale omroepen te laten staken, maar doet dit doorgaans niet en gedoogt daarmee illegaal uitzendende publieke zenders. De mediatoezichthouder heeft verder geen machtsmiddelen om de gemeentes en gemeenteraden aan te sporen werk te maken van hun rol. Ondanks dat het Commissariaat voor de Media nog steeds niet volwaardig kan functioneren door het uitblijven van benoemingen door minister Slob, kan het wel dankzij delegatiebevoegdheden lokale omroepen aanwijzen.

Edgar van de Pas van het Commissariaat voor de Media: "Als gemeenten met deugdelijke argumenten komen om meer tijd nodig te hebben voor zorgvuldige afweging, geven wij ze die extra tijd. Om te voorkomen dat in die tijd de lokale nieuwsvoorziening verdwijnt en een zittende lokale omroep niet meer mag uitzenden, mag de zittende partij blijven uitzenden totdat er een besluit is genomen. De intentie van de wetgever is namelijk dat media-aanbod beschikbaar is, ook op lokaal niveau. De Mediawet 2008 kent geen mogelijkheid tot opschorting of tijdelijke verlenging van een aanwijzing."

Publieke lokale  omroepen hebben bij wet recht op financiering, kosteloze verkrijging van etherfrequenties en kosteloze verplichte uitzending op kabel en IPTV-netwerken.

www.cvdm.nl

 

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Facebook

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

Vacatures in media- en marketingcommunicatie