[Corona Stats] 24 maart 2020: hoop dat Italië de piek van de epidemie heeft bereikt
24-03-2020 00:13:00 | Door: Bas Vlugt | hits: 5937 | Tags:

De update van 26 maart staat hier

Nederland verscherpt de maatregelen om de snelheid waarmee het coronavirus zich verspreidt, af te remmen. De resultaten van de huidige maatregelen kunnen nog nauwelijks zichtbaar zijn maar nu al is besloten om de periode waarin de maatregelen gelden met acht weken te verlengen en ze te verzwaren. Het kan bijna niet anders dat internationale politieke druk hier een rol heeft gespeeld.

Alle ogen blijven gericht op Italië, het land dat tot dusver wereldwijd het hardst is geraakt door de coronacrisis. Zou Italië het hoogtepunt van de epidemie hebben bereikt? Al twee dagen zakt het aantal nieuwe coronabesmettingen in Italië, van 6557 op zaterdag tot 4789 op maandag.

In verschillende andere landen steeg het aantal nieuwe besmettingen op maandag juist. In Spanje kwam er maandag een recordaantal van 6368 nieuwe besmettingen bij, meer dan in Italië. Ook in Duitsland en Frankrijk liep het aantal nieuwe besmettingen op.

In de Verenigde Staten begint de coronacrisis nu snel grote vormen aan te nemen, op maandag werden 10.152 nieuwe besmettingen geregistreerd.

In Nederland daalde het aantal nieuwe besmettingen voor de tweede dag op rij, van 637 op zaterdag naar 545 op maandag.

In België daalde het aantal nieuwe besmettingen op maandag van 586 naar 342.

Meeste coronabesmettingen waren tot nu toe in China (81.093), gevolgd door Italië (63.927) en de Verenigde Staten (43.449).

IJsland heeft 1723 coronabesmettingen per miljoen inwoners, gevolgd door Luxemburg (1398) en Italië (1057). In andere statistieken komen IJsland en Luxemburg niet naar voren. Niet alleen hebben ze een relatief kleine bevolking, ook hebben ze lage coronasterftecijfers. Zo overleed er in IJsland tot dusver slechts 1 van de 588 geregistreerde coronapatiënten, in Luxemburg 8 van de 875. Nederland heeft 277 coronabesmettingen per miljoen inwoners.

Binnen Nederland zijn de verschillen groot. Zwaarst getroffen is het het noordoosten van Noord-Brabant. In Boekel zijn 378 (was vrijdag nog 189) coronabesmettingen per 100.000 inwoners. In Tilburg 89, in Breda 88, in Utrecht 41, in Rotterdam 23, in Amsterdam 24, in Haarlem 18, in Hilversum 8, in Beemster en Laren 0.

De meeste coronadoden vielen tot nu toe in Italië (6077) gevolgd door China (3270) en Spanje (2311). Nederland overleden 213 mensen aan het coronavirus.

Italië telt 100 coronadoden per miljoen inwoners. Daarmee is Italië op basis van dit cijfer wereldwijd verreweg het zwaarst geraakt door de coronacrisis. Het aantal coronadoden per miljoen inwoners is in Spanje 49, in Iran 22, in Zwitserland 13,6. Nederland stond gisteren nog op plaats 5 in deze lijst, die plek wordt vandaag ingenomen door Frankrijk (13,2), Nederland volgt op plaats 6 (12,5). België staat op plaats 7 met 7,6 coronadonen per miljoen inwoners.

In Italië daalt niet alleen het aantal nieuwe coronabesmettingen per dag maar ook het aantal nieuwe coronadoden per dag: van 793 op zaterdag tot 601 op maandag. In Spanje steeg dit cijfer naar 539, waarmee Spanje voor wat betreft het aantal nieuwe coronadoden per dag bijna op het niveau van Italië is aangekomen. Ook in Frankrijk en de Verenigde Staten nam het aantal nieuwe coronadoden per dag toe.

In Nederland daalde maandag het aantal nieuwe coronadoden van 43 naar 34. Zou op dinsdag het aantal nieuwe coronabesmettingen en aantal nieuwe coronadoden opnieuw dalen, zou je wellicht mogen hopen op een trend, maar de trend in andere landen doet weinig hoopvol stemmen.

Op dit moment overlijdt in Italië 9,5 procent van alle geregistreerde coronagevallen. Een dag eerder was dit cijfer voor Italië nog 9,3 procent. Ook andere landen laten een stijging van het sterftecijfers zien. In Spanje ging het steftcijfer in 1 dag omhoog van 6,1 naar 6,6 procent. Nederland staat op de vijfde plaats, het coronasterftecijfer ging van 4,3 procent op zondag naar 4,5 procent op maandag. Het sterftecijfer in Duitsland is slechts 0,4 procent. Kortom: in Nederland sterven er 11 maal zoveel mensen die zijn besmet met corona dan in Duitsland.

Dat wil zeggen: van mensen die staan geregistreerd als coronabesmetting. Van grote invloed op deze cijfers is de intensiteit waarmee testen worden afgenomen. Wordt er veel getest dan worden ook veel besmettingen geregistreerd wat automatisch leidt tot een lager sterftecijfers. In Nederland wordt relatief weinig getest, in Duitsland relatief veel.

Ook de fase waarin de crisis zich bevindt, heeft effect. Net als de bevolkingsopbouw. In Italië wonen relatief veel oude mensen. Ook wonen in Italië relatief veel oudere mensen in bij hun kinderen, wat het besmettingsgevaar doet toenemen.

De update van 26 maart staat hier

Bronnen:

www.worldometers.info
www.worldometers.info/coronavirus
www.rivm.nl

 

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Facebook

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

Vacatures in media- en marketingcommunicatie