[Corona Stats] 26 maart 2020: Coronacrisis trekt westwaarts, Italië lijkt over hoogtepunt heen
26-03-2020 06:40:00 | Door: Bas Vlugt | hits: 7824 | Tags:

De Corona Stats Update van 6 april staat hier

De coronacrisis beweegt zich over de wereld. Sommige landen - China, Zuid-Korea - komen langzaam weer op gang, in Iran blijft de crisis hardnekkig hangen. Italië werd het hardst getroffen, maar daar zakken de cijfers nu sinds vier dagen. Spanje laat in Europa nu de grootste cijfers zien. Ondertussen trekt het virus verder westwaarts. Op dit moment zijn België en Nederland aan de beurt, lopen de cijfers ook in het Verenigd Koninkrijk op en is de Verenigde Staten hard op weg om het centrum van de coronacrisis te worden.

Italië registreerde gisteren 5210 nieuwe besmettingen, in Spanje waren dat er 7457. Frankrijk kwam tot 2929 nieuwe besmettingen. Duitsland registreerde 4332 nieuwe besmettingen maar koppelt dat aan een laag sterftecijfer - waarover later in dit overzicht meer. In de Verenigde Staten werden gisteren 13.355 nieuwe coronabesmettingen vastgesteld.

Op vrijdag 20 maart publiceerden we de eerste Corona Stats. Toen waren er 10.000 doden. Vandaag, zes dag later, staat de teller op 21.000 doden.

Het RIVM meldde woensdag 25 maart dat het aantal nieuwe besmettingen in Nederland terug lijkt te lopen. Dat kan goed, omdat in Nederland alleen de mensen die naar het ziekenhuis komen, worden getest. Uit die registraties blijkt nog geen afname van het aantal nieuwe besmettingen, gisteren waren dat er 852, een recordaantal. Ook België had met 668 registraties meer nieuwe besmettingen dan ooit. UPDATE 26 maart 14:13 uur. In Nederland zijn vandaag 1019 nieuwe coronabesmettingen geregistreerd, in België worden vandaag 1298 nieuwe coronabesmettingen geregistreerd. een verdubbeling ten opzichte van gisteren.

In de grafiek met het aantal coronabesmettingen staat China op dit moment met 81.000 besmettingen nog op nummer 1, maar dat zal komend weekend al anders zijn. De Verenigde Staten, nu met 68.000 besmettingen, zullen op 1 komen te staan en Italië, nu 74.000 besmettingen, op nummer 2. China staat dan op nummer 3. Wellicht dat Spanje op termijn China ook voorbij zal gaan.

Er wordt gezegd dat New York het epicentrum van de coronacrisis aan het worden is en één blik op de grafiek laat zien waarom. De geografische verschillen in de Verenigde Staten zijn zeer groot. In de staat New York zijn 33.000 besmettingen, dat zijn er meer dan landen als Iran (27.000) en Frankrijk (25.000). In South Dakota zijn slechts 45 besmettingen. In New York zijn inmiddels 366 mensen overleden - meer dan in Nederland (213). In 11 staten is nog  niemand aan het coronavirus overleden.

De Verenigde Staten lopen groot risico. Met 330 miljoen inwoners is het een groot land en moeilijk te controleren. De sociale voorzieningen zijn slecht. Als bedrijven gaan sluiten, leidt dat meteen tot armoede. In de Verenigde Staten leven miljoenen daklozen en illegalen, de gezondheidszorg is er vooral voor mensen die het kunnen betalen. En in een verkiezingsjaar is alles politiek. President Donald Trump doet toch vooral alsof er niet zoveel aan de hand is. Terwijl New York in staat van paniek verkeerde, feestten duizenden studenten tijdens Spring Break in Florida. Na het dansen en zuipen, vlogen zij weer terug naar alle uithoeken van het land, het coronavirus reisde al dan niet met hen mee.

IJsland heeft 2160 coronabesmettingen per miljoen inwoners, gevolgd door Luxemburg (2119) en Zwitserland (1259). In andere statistieken komen IJsland en Luxemburg niet naar voren. Niet alleen hebben ze een relatief kleine bevolking, ook hebben ze lage coronasterftecijfers. Zo overleden er in IJsland tot dusver slechts 2 van de 737 geregistreerde coronapatiënten, in Luxemburg 8 van de 1333. Nederland heeft 374 coronabesmettingen per miljoen inwoners. De elf landen met het hoogste aantal coronabesmettingen per miljoen inwoners zijn alle Europees.

 

Binnen Nederland zijn de verschillen groot. Zwaarst getroffen is het het noordoosten van Noord-Brabant. In Boekel zijn 397 (was zes dagen geleden nog 189) coronabesmettingen per 100.000 inwoners. In Tilburg 103, in Breda 98, in Utrecht 54, in Amsterdam 34, in Rotterdam 29, in Haarlem 29, in Hilversum 18.

In Noord-Holland heeft alleen Opmeer nog geen besmettingen, In Utrecht Renswoude. In de drie noordelijke provincies zijn nog zeven gemeenten zonder coronabesmettingen plus alle Waddeneilanden met uitzondering van Texel (22).

Het zwaartepunt van de besmettingen blijft Noord-Brabant, maar opvallend is dat het aantal besmettingen in de Nederlandse Bible Belt ook flink toeneemt: van Goeree-Overflakkee via Utrecht naar de Noord-Veluwe en de kop van Overijssel.

Ook het zuiden van Noord-Holland staat nadrukkelijker op de kaart dan een week geleden.

De meeste coronadoden vielen tot nu toe in Italië (7503) gevolgd door Spanje (3647) en China (3287). Nederland overleden 356 mensen aan het coronavirus.

Het meest aansprekende cijfer om uit te drukken hoe zwaar landen zijn getroffen door de coronacrisis, is het aantal coronadoden per miljoen inwoners. Er is in de Nederlandse media geen aandacht voor; Nederland is op dit moment het op drie na zwaarst getroffen land ter wereld met 21 coronadoden per miljoen inwoners. Twee dagen geleden stond Nederland in deze lijst nog op plaats 6. Zwaarst getroffen is Italië met 124 coronadoden per miljoen inwoners, gevolgd door Spanje (74) en Iran (25).

In Italië en Spanje groeit het aantal nieuwe coronadoden per dag niet verder. Met enig optimisme zou je ook kunnen beweren dat deze getallen aan het dalen zijn. In de Verenigde Staten loopt het aantal besmettingen hard op, het aantal doden nog niet.

In Nederland en België groeit het aantal nieuwe coronadoden per dag snel. In Nederland waren gisteren 80 nieuwe doden, in België 56. Ook in het zwaar getroffen Zwitserland werd een recordaantal nieuwe coronadoden geregistreerd (31). UPDATE 26 maart 14:13 uur. In Nederland daalde het aantal nieuwe coronadoden naar 78, in België naar 42.

Op dit moment overlijdt in Italië 10,1 procent van alle geregistreerde coronagevallen. Drie dagen geleden was dit cijfer voor Italië nog 9,3 procent. Ook andere landen laten een stijging van het sterftecijfers zien. In Spanje ging het sterftecijfer in drie dagen omhoog van 6,1 naar 7,1 procent. Nederland staat inmiddels op de vierde plaats, het coronasterftecijfer ging van 4,3 procent op zondag naar 5,6 procent op woensdag. Het sterftecijfer in Duitsland is slechts 0,6 procent. Kortom: in Nederland sterven er ruim negenmaal zoveel mensen die zijn besmet met het coronavirus dan in Duitsland.

Dat wil zeggen: van mensen die staan geregistreerd als coronabesmetting. Van grote invloed op deze cijfers is de intensiteit waarmee testen worden afgenomen. Wordt er veel getest, dan worden ook veel besmettingen geregistreerd, iets wat automatisch leidt tot een lager sterftecijfers. In Nederland wordt relatief weinig getest, in Duitsland relatief veel.

Afhankelijk van hoeveel er wordt getest, is de inschatting dat het werkelijke aantal coronabesmettingen tot tienmaal hoger kan zijn dan wordt geregistreerd.

De Corona Stats Update van 6 april staat hier


Bronnen:

www.worldometers.info
www.worldometers.info/coronavirus
www.opendata.cbs.nl

www.rivm.nl


Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Facebook

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

Vacatures in media- en marketingcommunicatie