Divante presenteert e-commercetrends 2017
19-01-2017 11:46:00 | Door: Katja Brokke | hits: 2720 | Tags:

Het komende jaar bereikt het percentage internetgebruikers in Nederland maar liefst 94 procent. Daarvan is 70-90 procent bekend met online winkelen. Divante, leverancier van e-commerceoplossingen, voorspelt dan ook dat e-commerce in 2017 nog meer zal groeien, innoveren en veranderen. Het bedrijf deed onderzoek naar de belangrijkste onderwerpen die spelen in de branche. Naar verwachting zullen het komende jaar andere, meer specifieke e-commercetrends de kop opsteken, zoals meer mobile commerce, wearables en virtual reality en gebruik van slimme technologieën.

Mobiel wordt key

Retailers die in 2017 geen mogelijkheden voor mobile aanbieden, bouwen een achterstand op. De opkomst van conversationele commerce zorgt voor mogelijkheden om klanten die de website of app bezoeken over te halen tot een aankoop en tegelijkertijd gebruikerservaringen te verbeteren. Dit zal verkoop via e-commerce verder doen toenemen. Daarnaast wordt videocontent essentieel voor mobiele verkoop, doordat het de klant via livestreams een kijkje achter de schermen biedt en zo de gebruikerservaring nog persoonlijker maakt.

Waar vroeger het percentage klanten dat het proces beëindigde zodra hen gevraagd werd om creditcardgegevens hoger lag dan tachtig procent, zal het percentage mobiele conversies in 2017 juist groeien dankzij mobielvriendelijke betalingssystemen. Deze mobiele betaalsystemen– standaard op nieuwe smartphones – geven de gebruiker juist een veiliger gevoel.

Populaire technologieën

Ook in het nieuwe jaar blijven wearables, virtual reality en het gebruik van intelligence in opkomst in de e-commerce-industrie. Volgens Divante zijn HTC, Oculus, Samsung en Google merken om in de gaten te houden. Ook Facebook zal naar verwachting VR-ervaringen introduceren, wat VR nog toegankelijker maakt.

Momenteel is het nog een uitdaging om intelligence om te zetten in geld, maar naar verwachting zal dit in 2017 steeds meer gebeuren. Zo bieden steeds meer bedrijven loyaliteitsprogramma’s aan op basis van klantdata en gebruiken ze visuele zoekopdrachten op mobiele apparaten waardoor consumenten beter kunnen vinden waarnaar ze op zoek zijn. Bovendien gaan zij meer gebruikmaken van slimme prijssoftware en gepersonaliseerde klantervaringen aanbieden op hun app of website.

Naar verwachting zal een combinatie van al deze technologieën klantervaringen doen verbeteren en groei van e-commerce ondersteunen.

Tegemoetkomen aan klantbehoeften

Er bestaat een kloof tussen klantverwachtingen en bedrijfsmogelijkheden. Meer dan 60 procent van de klanten wil dat producten nog dezelfde dag bezorgd worden, terwijl 82 procent producten online wil kunnen kopen en die ophalen in de winkel. Daarnaast wil 45 procent de producten juist in de winkel kopen en ze thuis of op het werk laten bezorgen. Maar ondanks de toename van lokale pakketpunten en mogelijkheden voor bezorging op dezelfde dag in 2016, biedt tot nog toe minder dan de helft van de retailers dit soort opties.

Volgens Divante leidt de verdere opkomst van IoT en Big Data het komende jaar tot nieuwe klantervaringen, bijvoorbeeld door het optimaliseren van bezorgtijden en -netwerken.

De omnichannelkloof wordt veroorzaakt door de volgende knelpunten:

  • 71 procent van de klanten verwacht in staat te zijn de beschikbaarheid van producten online te controleren; slechts 32 procent van de retailers biedt deze mogelijkheid.
  • 45 procent van de consumenten is vóór thuisbezorging van producten die in de winkel niet te vinden zijn; slechts 32 procent van de retailers maakt zo’n proces mogelijk.
  • Hoewel samenwerking tussen verschillende afdelingen zeer belangrijk is, geeft slechts 6 procent van de retailers aan dat er op dit gebied geen grote problemen zijn.

Divante voorspelt dat de eerste bedrijven die deze kloof in 2017 weten te dichten niet alleen de concurrentie voor blijven, maar ook klanttevredenheid aanzienlijk zullen verbeteren.

Security verbeteren

Door de groei van IoT is het aantal cyberaanvallen toegenomen. In 2016 zijn DDoS-aanvallen gestegen tot alarmerende hoogten en worden ze steeds krachtiger. Divante verwacht dan ook dat deze in 2017 gebruikt worden om kritieke infrastructuren plat te leggen. De vele cyberaanvallen tonen de kwetsbaarheden van open source-software aan, waardoor securityteams nog harder moeten werken om kritische bedrijfsdata te beschermen.

Het volledige Trends Report 2017 van Divante, inclusief het onderzoek, is hier beschikbaar als download. 

www.divante.co

 

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Facebook

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

Vacatures in media- en marketingcommunicatie