Fotograaf Dolf Toussaint (1924-2017) overleden
20-06-2017 10:53:23 | Door: Katja Brokke | hits: 2074 | Tags:

Fotograaf Dolf Toussaint op 92-jarige leeftijd overleden. Toussaint werkte vanaf 1960 gedurende veertig jaar als fotograaf in Nederland en het buitenland. Hij trad op als een verslaglegger van zijn tijd, wilde met zijn fotografie “af en toe een voet tussen de deur van de tijd krijgen”. De veranderingen in de samenleving, buurten, steden en andere onderdelen van de maatschappij werden door hem vastgelegd. Het grootste deel van zijn fotografische nalatenschap wordt sinds 2016 bewaard in het Nationaal Archief.

Vastleggen "voordat het te laat was"

De geëngageerde Toussaint volgde nauwgezet de maatschappelijke en politieke ontwikkelingen in binnen- en buitenland. Hij legde de veranderingen in de samenleving vast. En vooral wat die veranderingen voor de mensen die er woonden of werkten betekenden. Zijn eerste grote project ging over zijn buurt in Amsterdam, de Jordaan, en zijn bewoners, "voordat het te laat was". Het fotoboek dat hierover in 1965 verscheen, De Jordaan, geldt nog steeds als een klassieker.

Grondlegger parlementaire fotografie

Naast de veranderingen in de steden, het boerenland en industriegebieden begon hij vanaf 1966 ook het politieke proces zoals zich dat op het Binnenhof voltrok als een van de eersten vast te leggen. Toussaint wist een heel nieuw, direct en levendig beeld te geven van de debatten, politieke overleggen en onderonsjes die zich in Den Haag afspeelden. Hij werd met zijn politieke foto’s de grondlegger van de parlementaire fotografie zoals we die nu kennen: direct en dynamisch.

Fotoarchief

Toussaint ging eigenlijk nooit zonder camera de deur uit. In de periode 1960-2000 bouwde hij een enorm archief op. Zijn werk werd gepubliceerd in dagbladen en tijdschriften, zoals de Volkskrant, Het Parool en Vrij Nederland.  Het grootste deel van zijn fotografische nalatenschap wordt sinds 2016 bewaard in het Nationaal Archief. Het Amsterdamse deel van het archief, met name de foto’s van de Jordaan, ligt in het Stadsarchief Amsterdam dat volgend jaar een tentoonstelling aan Toussaint wijdt. In de tentoonstelling Onderweg. Met de fotograaf op reis, in het Nationaal Archief was vorig jaar al een serie afdrukken van foto’s uit Shanghai te zien. Het rijke archief van Toussaint krijgt in de komende jaren zowel een plek in de tentoonstellingen als op de website van het Nationaal Archief

Nationaal Archief

Het Nationaal Archief beheert en presenteert bijna duizend jaar geschiedenis van Nederland. 137 kilometer archieven, 15 miljoen foto’s, 300.000 kaarten en tekeningen en 440 terabyte aan digitale bestanden vormen het geheugen van Nederland.

www.nationaalarchief.nl

 

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Facebook

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

Vacatures in media- en marketingcommunicatie