Genomineerden Free Press Awards bekend
11-10-2017 16:49:00 | Door: Katja Brokke | hits: 2066 | Tags:

De jury heeft negen journalisten voor drie journalistieke prijzen genomineerd. De Free Press Awards worden op 2 november in het Vredespaleis in Den Haag uitgereikt. De middag is verder gericht op oplossingen voor het toenemend geweld tegen journalisten onder het motto: Stand up for journalists and justice.

The Most Resillient Journalist Award voor de moedigste en meest vasthoudende journalist van het jaar. In aanmerking komen:

- Huner Amed,Irak. Oorlogsverslaggever aan de fronten in Irak, Syrië en Libië.
- Mwape Zulu Kumwenda, Zambia. Vasthoudende onderzoeksjournalist die vanwege onthullende berichtgeving fysiek werd bedreigd en vervolgd.
- Joseph Poliszuk, Venezuela. Legde mineralensmokkel en lokale corruptie in eigen land bloot en versloeg natuurrampen op Haiti.

De Newcomer of the Year- Hans Verploeg Award is bestemd voor de meest veelbelovende en innovatieve jonge journalist. De prijs is vernoemd naar Hans Verploeg, een kwart eeuw het gezicht van de NVJ en voorvechter van persvrijheid over de hele wereld. Genomineerd zijn:

- Marina Ansiforova (23), Oekraïne. Onderzoeksjournalist, ontmaskerde 50 corrupte rechters, cruciale informatie bij de hervorming van de rechtsspraak.
- Andersson Boscan(25), Ecuador. Onthulde een omkopingsschandaal waarbij 500 politici betrokken waren en andere corruptiegevallen wat leidde tot nieuwe wetgeving.
- Lino Lucero(24), Filippijnen. Kraakte officiële data over de drugsoorlog van Durterte.

Voor de verkiezing van de Best Report Award, de beste buitenlandreportage van een Nederlandse journalist (ondersteund door de Nationale Postcode Loterij), zijn genomineerd:

- Rachel Cornel, met Niemand weet dit. Over een Afghaans meisjesorkest dat zich staande houdt in een maatschappij waar vrouwen weinig rechten hebben.
- Anne van Kampenhout, met Kippen voor Kimaru. Over een tienjarige Keniaanse jongen die zijn schoolgeld verdient met het houden van kippen.
- Maartje Wegdam en Ariadne Asimakopoulos, met No place for a rebel. Over de terugkeer van een kindsoldaat van de LRA van Joseph Kony in Oeganda.

Alle winnaars zijn uitgenodigd om aanwezig te zijn bij de uitreiking van de awards.

Verder ontvangt host Twan Huys:

- Diane Foley, de moeder van de door ISIS vermoorde Amerikaanse journalist James Foley, die nu met haar stichting strijdt voor veiligheid voor journalisten.
- Nani Jansen, opzienbarend advocaat voor vervolgde journalisten.
- Sasha Rubel, UNESCO-vertegenwoordiger voor communicatie en informatie in West-Afrika.

Praktische informatie:

Datum: 2 november
Tijdstip: 13.00 tot 17.00 uur
Locatie: Vredespaleis, Carnegieplein 2 in Den Haag

www.freepressunlimited.org

 

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Facebook

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

Vacatures in media- en marketingcommunicatie