Gevolgen Wet DBA: ZZP'ers in de knel
16-09-2016 14:21:00 | Door: Ton Boom | hits: 3294 | Tags:

Vier maanden na invoering van de Wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties (DBA) is duidelijk dat het werken met modelovereenkomsten ernstige gebreken kent: de Belastingdienst keurt bijna de helft af. Bovendien tekenen opdrachtgevers om te beginnen al niet makkelijk, omdat ze de bui wel zien hangen.

De Haagse politiek realiseert zich inmiddels ook dat ze niet een bui maar watersnoodramp met de DBA wetgeving hebben gecreëerd. VVD-fractievoorzitter Zijlstra riep als eerste dat de wet DBA van tafel moet. Robbert van Adrichem, directeur van Agium, ziet dat organisaties op zoek gaan naar alternatieven.

'Gelieve geen zzp'er te sturen' - dat hoort Van Adrichem tegenwoordig regelmatig van opdrachtgevers. Sinds de invoering van de Wet DBA kunnen organisaties te maken krijgen met naheffingen en boetes, als er sprake is van schijnzelfstandigheid bij ingehuurde zzp'ers. Organisaties zijn hier heel alert op.

Van Adrichem: "Ik spreek dagelijks opdrachtgevers die financiële professionals inhuren. Zij kijken zeer kritisch naar modelovereenkomsten die met zzp'ers gesloten moeten worden, en bij twijfel tekenen ze niet. Dat bewustzijn is bij opdrachtgevers snel gekomen, terwijl zzp'ers lang hebben gedacht dat het wel los zou lopen, omdat er niets is veranderd in de manier waarop ze hun werk uitvoeren."

En áls opdrachtgevers al tekenen, kan de belastingdienst altijd nog roet in het eten gooien. MKB Belangen vroeg begin september de cijfers op, en die zijn ontluisterend: bijna de helft van de overeenkomsten wordt afgewezen. Van Adrichem: "Dat geeft aan dat de belastingdienst in veel modelovereenkomsten schijnzelfstandigheid bespeurt."

Markt gaat nadenken

Arbeidsrechtadvocaat Petra Willems (LWYRS advocaten arbeidsrecht) herkent deze situatie: "De invoering van de Wet DBA heeft voor enige paniek gezorgd, zowel aan de kant van opdrachtgevers als aan de kant van zzp'ers. En dat terwijl er eigenlijk niet zo veel is veranderd ten opzichte van hoe het was. Het gros van de zzp'ers is nu eenmaal helemaal geen ondernemer in de werkelijke betekenis van het woord, die zijn helemaal niet zo zelfstandig of ondernemend. Het zelfstandig ondernemerschap is niet zelden een wassen neus. De markt gaat daar nu ineens - gedwongen door fiscale ontwikkelingen - over nadenken."

Van schijnzelfstandigheid naar werkondernemerschap

Agium zag deze situatie aankomen. Het bureau houdt de ontwikkelingen op de markt nauwlettend in de gaten. Van Adrichem: "In onze branche werken veel zzp'ers in een lijnfunctie. Ze vervullen dan bijvoorbeeld een halfjaar of een jaar de rol van controller. Het risico op schijnzelfstandigheid is dan heel hoog. Daarom hebben wij een alternatief ontwikkeld: De Werkondernemer.

Het werkondernemerschap is een vorm van detachering, waarbij de professional alle ruimte krijgt voor een ondernemende instelling, met bijbehorende beloningen. De Wet DBA is niet meer van toepassing, er is geen risico op schijnzelfstandigheid, maar ondernemerschap wordt wel beloond.

Bedrijven kunnen flexibele schil behouden

Agium detacheert vooral financials aan de top van het MKB en aan corporate organisaties. "Het antwoord van deze bedrijven op de Wet DBA is niet: wij gaan meer mensen in vaste dienst aannemen. Het antwoord is: wij gaan op zoek naar alternatieven om onze flexibiliteit te kunnen behouden. Deze bedrijven blijven namelijk behoefte houden aan een flexibele schil. Aan de andere kant kennen wij veel financials die zich ook goed voelen bij die zelfstandige rol van extern. Voor hen is het werkondernemerschap een goede oplossing."

Werkondernemerschap in de praktijk

Overstappen van het zelfstandig ondernemerschap naar het werkondernemerschap, wat betekent dat in de praktijk? "Onze werkondernemers hebben alle voordelen van werknemers, bijvoorbeeld in het volgen van opleidingen en een mobiliteitsbudget voor een leaseauto. Daarnaast kunnen zij zich ondernemend profileren. We geven toeslagen voor het aanbrengen van eigen opdrachtgevers, voor het werken van meer uren en voor klanttevredenheid. Bij Agium ben je deel van een groter geheel, misschien nog het meest te vergelijken met een franchiser."

De experts van Agium houden tweewekelijks op maandag tussen 17.00 en 19.00 uur voorlichtingsbijeenkomsten over de Wet DBA. De eerst volgende is op 19 september. Kijk voor meer informatie op www.agium.nl of ga naar www.dbabuitenspel.nl.

Wet DBA, hoe zat het ook alweer?

De Wet DBA heeft op 1 mei 2016 de VAR-regeling vervangen en is bedoeld om schijnzelfstandigheid in de relatie tussen opdrachtgever en zzp'er te voorkomen. Bij twijfel over zelfstandigheid kunnen opdrachtgever en opdrachtnemer gebruik maken van modelovereenkomsten, waarin de samenwerkingsrelatie staat omschreven. Het verschil met de VAR-regeling: als de praktijk niet overeen blijkt te komen met de overeenkomst, zijn opdrachtgever en zzp'er nu beiden verantwoordelijk. De opdrachtgever wordt aangeslagen door de belastingdienst, die vervolgens een deel van de naheffing kan verhalen op de zzp'er. De boete kan niet worden verhaald. Voorheen lag het risico alleen bij de zzp'er.

Over Agium
Agium detacheert al vijftien jaar financiële professionals. Jaarlijks realiseert het bureau gemiddeld 200 bemiddelingen voor zo'n 75 opdrachtgevers.

www.agium.nl
www.dbabuitenspel.nl

 

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Facebook

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

Vacatures in media- en marketingcommunicatie