Guikje Roethof voorzitter Stichting Raad voor de Journalistiek
26-01-2018 09:48:12 | Door: Marianna Beets | hits: 2025 | Tags:

Het bestuur van de stichting Raad voor de Journalistiek heeft Guikje Roethof benoemd als zijn voorzitter. Roethof neemt plaats in het bestuur namens NDP Nieuwsmedia en volgt Folkert Jensma op, die sinds september 2011 bestuurslid was en vanaf 2013 het bestuur voorzat. De organisaties die deelnemen in de Stichting faciliteren de Raad voor de Journalistiek – de onafhankelijke instantie voor zelfregulering van de media – die wordt voorgezeten door Frits van Exter.

Roethof is geruime tijd werkzaam geweest als journalist. Zij was van 1985 tot 1994 radiomaker bij onder andere de VARA en de VPRO, en vervolgens parlementair redacteur van de Groene Amsterdammer en HP/De Tijd.

Na haar lidmaatschap van de Tweede Kamer namens D66 (1994-1998), waar ze onder meer telecommunicatie, internet en nieuwe media in haar portefeuille had, vertrok Roethof voor enkele jaren naar Parijs. Daar richtte zij een Europese krant op internet op onder de naam PREZZ.COM, die tot doel had bij te dragen aan een Europese publieke opinie.

Vanaf 2000 was Roethof onder meer televisieanchor bij RTL Z, waar ze nauw samenwerkte met de Haagse redactie. In 2002 zette ze samen met Willem Sijthoff, Teun Gautier en Aart Lensink het politieke vakblad PMdenHaag op, waarvan ze enkele jaren hoofdredacteur was. Verder was Roethof van 2009-2010 Ombudsman van de NOS en sinds mei 2011 is zij algemeen secretaris van de Amsterdamse Kunstraad.

Roethof: “Een systeem van zelfregulering van de pers waar zowel publieke als private media aan meedoen is in een democratie van grote waarde. De hele samenleving heeft baat bij zorgvuldige en betrouwbare journalistiek. Hiervoor biedt de Leidraad van de Raad doordachte handreikingen. Ik zet me graag in voor dit mooie instituut, dat soms nog te weinig gekend en gewaardeerd wordt.”

28 januari verschijnt Roethofs boek Gordon Bennett! over de Amerikaanse uitgever James Gordon Bennett jr., de oprichter van de Paris Herald (de voorloper van de International Herald Tribune). In haar boek besteedt Roethof aandacht aan de begintijd van de massamedia.

Foto: Rob Jongbloed

www.rvdj.nl

 

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Facebook

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

Vacatures in media- en marketingcommunicatie