Hema, PO in Actie en Sleepwetstudenten genomineerd voor Issue Award 2018
12-01-2018 12:06:00 | Door: Marianna Beets | hits: 3563 | Tags:

De drie genomineerden voor de Issue Award 2018 zijn bekendgemaakt. De issues: ‘Genderneutrale kinderkleding’ van de Hema, het ‘Manifest voor een eerlijk salaris en minder werkdruk’ van PO in Actie en het ‘Referendum over de Sleepwet’ van de vijf studenten van de UvA zijn genomineerd voor de jaarlijkse communicatieprijs. Volgens de vakjury werden deze drie issues het afgelopen jaar het meest succesvol zowel in de samenleving én in de politiek geagendeerd. De Issue Award wordt uitgereikt aan de persoon of organisatie die op een opvallende, onconventionele manier een onderwerp maatschappelijk en politiek weet te agenderen.

Sleepwet

Het referendum over de Sleepwet is op de agenda gezet door vijf studenten van de Universiteit van Amsterdam: Tijn de Vos, Luca van der Kamp, Nina Boelsums, Marlou Gijzen en Joran van Apeldoorn. In de ogen van deze studenten staat de Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten (Wiv) symbool voor de afbraak van privacy en elementaire wetten door de overheid. Zoals de initiatiefnemers in dagblad Trouw aangeven: “De digitale wereld is niet fundamenteel anders dan onze eigen wereld. In iemands post kijken kan niet, waarom zou in iemands e-mail kijken dan opeens anders zijn?” De initiatiefnemers stellen dat we nu we in een transitie naar een digitaal tijdperk zitten we onze burgerrechten te makkelijk naast ons neerleggen.

Hema

Hema besloot in september 2017 om de labels ‘jongen’ en ‘meisje’ te verwijderen van verpakkingen en kleding labels. Ook werd het onderscheid tussen de jongens- en meisjes afdelingen in de winkels opgeheven. Hema wil niet meer voorschrijven of een kledingstuk voor een meisje of een jongen is. Hema zette deze stap naar aanleiding van een verzoek van een tienjarig meisje die in 2015 al vroeg om stoerder meisjesondergoed in de schappen te leggen. Belangenorganisaties zoals COC reageerden verheugd op de beslissing van Hema.

PO in actie

PO-in actie werd in februari 2017 opgericht op Facebook, waar duizenden leraren zich bij aansloten. De actiegroep was betrokken bij de grootste lerarenstaking ooit in Nederland: begin oktober deden 60.000 docenten mee aan de staking. Daarnaast werd de petitie voor meer investeringen in het basisonderwijs door meer dan 350.000 mensen ondertekend. De staking werd herhaald op 12 december, omdat de 750 miljoen die het nieuwe kabinet voor basisonderwijs had uitgetrokken, niet genoeg was. Inmiddels is de actiegroep een vakbond geworden waarbij 44.000 leerkrachten zich hebben aangesloten.

Uitreiking 25 januari

De jury van de Issue Award is blij verrast over het de grote verscheidenheid van de issues. Zij vonden het vooral opvallend om te zien dat zowel een grote corporate organisatie als de Hema, als een relatief nieuwe vakbond en een groep studenten hun issue zo goed maatschappelijk en politiek weet te agenderen. De jury lette bij de beoordeling  op criteria als maatschappelijke en politieke impact, relevantie, actualiteit, ondervonden weerstand, originaliteit en persoonlijke drive.

De Issue Award wordt dit jaar voor de negende keer uitgereikt. De jury, onder leiding van politiek journalist Frits Wester, maakt de winnaar van de prijs tijdens het Issuecongres op 25 januari bekend. De prijs is een initiatief van communicatieadviesbureau De Issuemakers, dat op deze wijze het succesvol agenderen van maatschappelijke onderwerpen zichtbaar wil maken én belonen.

De afgelopen jaren ging de Issue Award onder meer naar Hugo Borst en Carin Gaemers voor het issue ‘Kwaliteit van ouderenzorg’ (2017), Young & United (FNV) voor de afschaffing van het minimum jeugdloon (2016), naar Boyan Slat voor zijn duurzaamheidsinitiatief The Ocean Cleanup (2015), naar Stichting Wakker Dier voor de ‘plofkipcampagne’ (2013) en naar Youp van ’t Hek voor zijn campagne tegen klantonvriendelijke helpdesks (2011).

Jury

De vakjury van de Issue Award bestaat uit voorzitter Frits Wester, politiek journalist RTL; Marjan Olfers, bijzonder hoogleraar sport en recht aan de VU; Kemal Rijken, nieuwsjournalist met een bijzondere interesse in politiek, bestuur en minderheden; Sigrid Verweij, communicatiedirecteur bij VNO-NCW; Liesbeth Breeveld, hoofd communicatie van de SER en Reint-Jan Renes, Lector Crossmediale Communicatie in het Publieke Domein aan de Hogeschool Utrecht.

www.issuemakers.nl

 

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Facebook

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

Vacatures in media- en marketingcommunicatie