[Interview] Dirk Zeelenberg over zijn autobiografie Niet Bepaald Een Succesverhaal
15-12-2016 14:15:00 | Door: Bas Vlugt | hits: 7765 | Tags:

Acteur, serial entrepeneur, trouwambtenaar, spreker en nu ook schrijver Dirk Zeelenberg schrijft een autobiografie met de bijzondere titel Niet bepaald een succesverhaal. Tijdens het DeMedia100 Diner in Hotel The Grand spreken wij Dirk uitgebreid.


Door Peter Wybenga


Dirk! Gezellig dat je er weer bij bent! Je loopt al een tijdje mee in de mediawereld, ken je hier veel mensen?

Tot mijn niet geringe verbazing: best wel inderdaad! Nee hoor, je zou het niet zeggen gezien mijn atletische voorkomen maar ik ben ook niet meer de jongste dus loop al een tijdje rond in medialand. Altijd leuk om collega’s tegen het lijf te lopen, de hand te schudden of in het beste geval plat te knuffelen.

Wat geweldig dat je nu ook een boek hebt geschreven! Hoe voelt dat, een schrijversdebuut?

Dank je! Maar ik schrijf eerlijk gezegd al best een tijd. De speeches bijvoorbeeld, voor de huwelijken die ik voltrek als Buitengewoon Ambtenaar van de Burgerlijke Stand. Dan vraag ik de bruidsparen de hemd van het lijf en maak ik er vervolgens een mooi persoonlijk verhaal van. Maar een boek is natuurlijk andere koek. Over persoonlijk gesproken. Het was best een bevalling. Confronterend ook. Maar bovenal een spannende ervaring. Vooral omdat ik het in eigen beheer heb uitgegeven. Steeds vaker werd me bij lezingen gevraagd; ‘waarom schrijf jij nou geen boek Dirk’. En op een dag dacht ik dus, waarom inderdaad niet? Blijkbaar was er vraag naar. Ik hou ook wel  van een uitdaging. Maar ik doe het wel graag op mijn eigen manier. En inmiddels zijn we met de derde druk bezig.

Smaakt het al naar meer?

Omdat jij het bent, krijg je een primeur. Ik ben inderdaad bezig met mijn volgende boek. Ik hou nog heel even bij me waar het over gaat maar dat het er gaat komen staat als een enorme paal boven water. Die uitgeverij is er al - en ik ben gezegend met een fantastisch team. Samen werken we heel hard maar wordt er ook vreselijk gelachen. Dat is toch het mooiste wat er is?

Het wekt geen verbazing dat je - als ondernemer - jouw boek zelf uitgeeft. Ik vroeg me wél af hoe je tot de keuze voor deze titel bent gekomen. De algemene indruk, in ieder geval mijn indruk is toch dat het je heel goed gaat

Even afkloppen, maar het gaat inderdaad goed. Maar dat is een lange weg geweest. En juist die reis wilde ik delen met de lezers. Niet alleen het goede nieuws maar ook de uitdagingen, flaters, de hele rambam. Blijkbaar heb ik een snaar geraakt, want ik word overspoeld door persoonlijke reacties. Mensen die me hun complete levensverhaal vertellen. Hun hele hebben en houden op tafel leggen. En niet omdat ze iets van me moeten maar omdat ze simpelweg willen laten weten: ‘ik heb je boek gelezen. En nu durf ik mijn verhaal te delen. Omdat je me hebt geïnspireerd’. Dat raakt me enorm, dat snap je. Ik had nooit kunnen dromen dat mijn boek dit teweeg zou brengen. Nog steeds, een paar maanden na het verschijnen van Niet bepaald een succesverhaal, krijg ik nog vrijwel dagelijks een emotionele mail. Prachtig, ik voel me oprecht vereerd.

Je hebt een lange weg afgelegd. Heeft dat ook betekenis voor jouw relatie met de media?

Alles gaat met ups en downs. Zeker als je een bekende kop hebt. De ene dag ben je het mannetje, volgens de media dan hè, daags erna ben je de Sjaak. Ook weer volgens diezelfde media. Totdat iemand anders aan de beurt is. Het is een soort eb en vloed. Iets wat gebeurt maar waar ik geen enkele invloed op heb. Natuurlijk word ik er niet vrolijk van als er leugens worden gepubliceerd. Iedereen die me kent, weet dat mijn gevoel voor rechtvaardigheid nog groter is dan mijn taille-omtrek. Maar er wakker van liggen, dat doe ik niet meer. Daar ligt mijn gesponsorde Hästens bed veel te lekker voor.

Je kunt een autobiografie natuurlijk niet samenvatten in een enkele zin, maar zou het lukken in een paar zinnen? Lezen we alleen jouw - vaak ook zeer geestige - levensverhaal, of geef je de lezer wat mee?

Pak het leven. Vreet het op. Durf kwetsbaar te zijn. En geniet schaamteloos. Want wat is nou echt echt echt het ergste wat je kan overkomen? Een hoop mensen hebben last van first world problems.

Dat betekent dus dat je ook lezingen gaat geven met dit specifieke onderwerp? Lef tonen, doorbijten, succes creëren ...

Zeker. Niets mooiers dan een zaal vol mensen toespreken. De energie die je dan terug krijgt, fantastisch. Ik kom soms stuiterend van de endorfine het podium af. 500 krijtstreep pakken die volledig zijn ontdooid. 1000 tandartsassistentes die in een deuk liggen. Ben oprecht dankbaar dat ik dit mag doen. Wat mij betreft nog heel lang.

Wat is het laatste nieuws?

Die primeur heb ik je al gegeven. Maar ik heb nog veel meer plannen. Dus hou me maar in de gaten. Waarschijnlijk ga ik nog wel een keer plat op m’n snavel, wordt niet alles bepaald een succesverhaal. Maar dan heb ik het in ieder geval geprobeerd.

Koop het boek van Dirk Zeelenberg hier


Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Facebook

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

Vacatures in media- en marketingcommunicatie