Janine Abbring presentatrice VPRO Zomergasten 2017
03-04-2017 10:41:56 | Door: Katja Brokke | hits: 3895 | Tags:

Janine Abbring is de presentator van het live interviewprogramma VPRO Zomergasten. Als eindredacteur van het programma Zondag met Lubach is Abbring de belangrijkste vrouw achter de schermen van deze satirische nieuwsshow, die in 2016 de Zilveren Nipkowschijf in de wacht sleepte. Van 2009 tot 2011 was Abbring één van de Jakhalzen van het programma De Wereld Draait Door en van 2011 tot 2015 presenteerde ze samen met Menno Bentveld Vroege vogels, het natuur- en duurzaamheidsprogramma op radio en televisie.

Abbring: "Achter de schermen werken bevalt me prima en ik was niet actief op zoek naar werk voor de camera, maar toen ik werd gevraagd om een screentest te doen voor VPRO Zomergasten vond ik dat een unieke kans die ik niet wilde laten schieten."

Stan van Engelen, hoofdredacteur van de VPRO: "We zijn blij met de keuze voor Janine als nieuwe presentatrice. Ze heeft een slimme, prikkelende en vaak ook humorvolle manier van interviewen. Daarbij zoekt ze risico’s op en durft ze ook zichzelf te tonen in de gesprekken. Ze schuwt niet om gasten op een positieve manier uit te dagen. We kijken uit naar een mooie en hopelijk verrassende nieuwe editie van VPRO Zomergasten."

Over Janine Abbring

Abbring studeerde journalistiek aan de Hogeschool Windesheim in Zwolle. Na haar opleiding Geschreven pers gaat ze in 1999 aan de slag op de kunstredactie van het Groninger Dagblad (nu Dagblad van het Noorden). In 2001 scoort ze samen met Arjen Lubach, als Slimme Schemer en Tido, onverwacht een nummer 2 hit met Jelle, een Friese parodie op het nummer Stan van de Amerikaanse rapper Eminem. Na een zangcarrière van twee maanden contracteert RTV Noord haar als tv-maker en presentator. Ze presenteerde daar onder meer een wekelijks kunst- en cultuurprogramma en de dagelijkse live talkshow Groningen Vandaag en werd onderscheiden met de NL Award voor de beste regionale documentaire van 2004. In 2007 richt ze haar eigen productiebedrijf Nine Lives op.

Als Jakhals voor het programma De Wereld Draait Door (VARA) maakte Abbring onder meer items met toenmalig premier Balkenende op de AutoRAI en met de inmiddels kalende leden van de ooit immens populaire boyband Backstreet Boys en wist ze Geert Wilders voor haar microfoon te krijgen (in een item over politieke uitsluiting, wat resulteerde in een uitnodiging voor het verjaardagsfeestje van de PVV-leider). In 2012 deed Janine Abbring mee aan het programma Wie is de Mol (AVRO). Ze kwam ongelukkig terecht na een sprong in het water van een elf meter hoge klif in Zuid-Afrika en verbrijzelde daarbij een ruggenwervel.

Vanaf 2014 is Abbring eindredacteur van het wekelijkse satirische nieuwsprogramma Zondag met Lubach (VPRO), gepresenteerd door Arjen Lubach. Naast Zondag met Lubach heeft ze ook de eindverantwoordelijkheid voor Beestieboys (VPRO), een kinderprogramma over dieren en dierenvrienden gepresenteerd door Nicolaas Veul en Tim den Besten. Dat programma werd in 2016 bekroond met de kinderjuryprijs van het internationale festival Prix Jeunesse.

VPRO Zomergasten is van 23 juli tot en met 27 augustus 2017 elke zondagavond te zien op NPO 2.

www.vpro.nl/zomergasten

 

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Facebook

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

Vacatures in media- en marketingcommunicatie