KRO-NCRV en Stichting Kikid lanceren online anti-pestgame Milan
27-06-2017 12:41:29 | Door: Katja Brokke | hits: 2842 | Tags:

In het digitale tijdsperk beperkt pesten zich niet meer tot in de klas en op het schoolplein, het is nu 24/7 aan de gang. Veel kinderen hebben ermee te maken: of ze nu omstander zijn, zelf pesten of gepest worden. Daarom lanceert KRO-NCRV in samenwerking met Stichting Kikid een online game om dit probleem aan te pakken. Milan is de naam van de fictieve hoofdpersoon van de game. Met hem kunnen jongeren in gesprek gaan en samen met Milan proberen het pesten te stoppen.

In het najaar van 2016 lanceerde de KRO-NCRV Iris the Game in samenwerking met de verschillende organisaties die zich hard maken voor een veilig klimaat op school. Iris the Game was gebaseerd op een zelfsturende dialoog met de gebruiker, gebaseerd op echte verhalen. Voor veel jongeren voelde de dialoog-engine van Iris zo levensecht aan dat ze interacteerden met Iris alsof ze een echt bestaand persoon was. En dat niet via de leraar, niet via de ouders, geen top-down televisieprogramma, maar door directe communicatie op het niveau van een jongere in de doelgroep. Op het drukste moment met de meeste gebruikers ontving Iris 19.000 appjes per dag van de gebruikers. De Kindertelefoon registreerde 25 procent meer telefoontjes/chats naar aanleiding van Iris in de Week Tegen Pesten. Ook de sector zag de meerwaarde van Iris, the game.

Milan

Milan is de opvolger van Iris. Milan reageert via een guided dialog geschreven met de hulp van kinderen uit de doelgroep en verrijkt met gesproken berichten, Snapchats, video en foto’s die tijdens de Week Tegen Pesten wordt gelanceerd. Het verschil met Iris zit hem in verschillende functionaliteiten en Milan probeert grip te krijgen op de groepsdynamiek; gaat hij mee in het pesten of niet? Ook wordt de game speelbaar op Snapchat.

Milan in de klas 

Stichting Kikid heeft lesmateriaal ontwikkeld dat aansluit op de game. Leerkrachten van het 2e en 3e leerjaar van het voortgezet onderwijs kunnen dit materiaal via de website van Kikid aanvragen en naar eigen inzicht inzetten tijdens de lessen. Zowel de game als het lesmateriaal richten zich op het activeren van de omstanders en reikt concrete tools om pesten aan te pakken.

Met Milan the Game en het bijbehorende lesmateriaal willen de KRO-NCRV en Stichting Kikid een real life experience bieden die kinderen aanmoedigt om inzicht te krijgen in hun eigen houding ten opzichte van pesten. Dat geldt zowel voor de omstander als de pester en de gepeste. Op deze manier wordt een belevingswereld gecreëerd die dicht aanvoelt bij de doelgroep en het gesprek over pesten makkelijker maakt.

Samen tegen pesten

Ook dit jaar is de KRO-NCRV de samenwerking aangegaan met stichtingen die veel hebben betekend in de opbouw van het verhaal, maar ook in de plek van Milan in de klas, door bijvoorbeeld het project op scholen onder de aandacht te krijgen.

Deze samenwerking zorgt ervoor dat alle betrokkenen - jongeren, docenten en ouders - worden bediend; Stichting School en Veiligheid initieert jaarlijks de Week tegen Pesten en ondersteunt scholen met tips en tools voor het aanpakken en voorkomen van online pesten, Stichting Kikid is al jaren toonaangevend op het gebied theatervoorlichting projecten en trainingen voor het VO tegen onder andere pesten, De Kindertelefoon heeft de expertise in huis om een luisterend oor te bieden aan kinderen die willen praten of vragen hebben over onder andere pesten de Respect Education Foundation is gespecialiseerd in begeleiding en training van docenten en de KRO-NCRV weet als mediabedrijf jongeren in de doelgroep te bereiken.

De Week Tegen Pesten is van 18 tot en met 22 september 2017. Milan start op zondag 17 september 2017.

www.kro-ncrv.nl

 

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Facebook

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

Vacatures in media- en marketingcommunicatie