Klanten Lidl doneren 500.000 euro aan voedselbanken
16-12-2016 12:42:29 | Door: | hits: 2953 | Tags:

Klanten van Lidl hebben het afgelopen jaar massaal op de donatieknop van de statiegeldautomaat gedrukt: 500.000 euro is er gedoneerd. In totaal hebben klanten van Lidl meer dan een miljoen euro bij elkaar gespaard voor Voedselbanken Nederland. Geld dat hard nodig is, aangezien steeds meer mensen klant worden. Natasja Froger nam namens de voedselbanken de cheque in Huizen in ontvangst. Ook liet de supermarkt weten volgend jaar door te gaan met de actie.

400.000 kilo groente en fruit

Lidl zet zich al geruime tijd in voor de voedselbanken. De supermarktketen was in 2012 de eerste supermarkt in Nederland die een structurele landelijke samenwerking aanging met Voedselbanken Nederland. Enerzijds door voedsel en non-food artikelen te doneren. Anderzijds op het gebied van kennisoverdracht in de vorm van scholing voor vrijwilligers. In alle regio’s zorgt Lidl wekelijks voor groente- en fruitdonatie. Per jaar gaat er zo’n 400.000 kilo naar de voedselbanken. Ook vorig jaar hebben de klanten van Lidl een bedrag van 500.000 euro gedoneerd.

Jerina van Heck, woordvoerder van Lidl Nederland: “Wij willen onze klanten heel hartelijk bedanken. Mooi om te zien dat zij de voedselbanken zo’n warm hart toedragen. Wij zijn er trots op dat zij zich dit jaar weer zo massaal hebben ingezet voor het goede doel.”

Voedselbanken Nederland

Bij Voedselbanken Nederland werkt iedereen vrijwillig, ook het bestuur. Al het geld dat binnenkomt, komt 100 procent ten goede aan het goede doel.

Leo Wijnbelt, voorzitter Voedselbanken Nederland: “Iedereen heeft weleens voedsel bij zijn of haar lokale supermarkt gedoneerd, maar om de pakketten daadwerkelijk bij de klanten te krijgen, daar is veel geld voor nodig. Om precies te zijn 3,50 euro per pakket. Denk hierbij aan transportkosten, koelcellen, huur van panden etc. Dit jaar zijn er ruim 1,8 miljoen pakketten verstrekt. Met deze 500.000 euro kunnen wij 35.000 gezinnen een maand lang helpen, dat is enorm veel.”

Het is bekend geworden dat de bovengrens om klant te kunnen worden bij de voedselbanken is verhoogd. Vanaf 1 januari 2017 mag een eenpersoonshuishouden klant worden als hij of zij 200 euro per maand overhoudt aan leefgeld. Dit was 180 euro. Zowel de bovengrens per huishouden als de bovengrens per persoon gaat omhoog. Dus hoe meer mensen en/of kinderen er in een huishouden zitten, hoe groter de verruiming.

Leo Wijnbelt: “Wij verwachten dat het aantal aanvragen hierdoor zal stijgen, vandaar dat donaties als deze hard nodig zijn. Wij zijn er blij mee dat wij meer mensen kunnen gaan helpen. Fantastisch dat wij volgend jaar weer op de steun van de klanten van Lidl kunnen rekenen.”