Leenrecht e-book gelijk aan papieren boek
10-11-2016 11:22:00 | Door: Katja Brokke | hits: 3651 | Tags:

De rechters van het Europese Hof beslisten op 10 november dat er geen verschil is tussen een uitlening van een papieren boek en de uitlening van e-book. Het Europees Hof van Justitie (HvJEU) in Luxemburg heeft arrest gewezen in de zaak Vereniging van Openbare Bibliotheken (VOB) tegen de Stichting Leenrecht. De rechters volgden de conclusie van de Advocaat-Generaal van juni dit jaar.

Vernieuwing auteursrecht

De VOB is blij dat het Europees Hof de openbare bibliotheken met deze uitspraak verder helpt in het complexe veld van auteursrecht in het digitale domein. Stukje bij beetje ontstaan zo de contouren van een vernieuwd auteursrecht. Zo kan de openbare bibliotheek in de digitale wereld de maatschappelijke rol blijven vervullen die bibliotheken hebben in de samenleving. Ze kunnen een volledige, kwalitatieve, laagdrempelige en neutrale toegang tot informatie en literatuur blijven bieden.

Prejudiciële vragen

In de procedure werden prejudiciële vragen gesteld aan het Hof. De kwestie draait om de vraag of openbare bibliotheken online e-books mogen uitlenen tegen betaling van de wettelijke leenrechtvergoeding en dat uitgevers dus geen verbodsrecht hebben ten aanzien van het online uitlenen van e-books.

De Vereniging  van Openbare Bibliotheken gaat nu snel met betrokken partijen aan tafel om de uitleen van e-books op basis van deze uitspraak verder in de praktijk te brengen.

 

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Facebook

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

Vacatures in media- en marketingcommunicatie