[MediaWeek] Erik Roddenhof nieuwe CEO De Persgroep | SNS Bank wordt Volksbank | HBO verdwijnt uit Nederland
27-09-2016 10:54:00 | Door: Bas Vlugt | hits: 2486 | Tags:

Wat een start van de week! Maandagochtend begon met het nieuws dat Ruud de Wild weg gaat bij BNR. Wat is dat? Was ie al begonnen dan? Ja, drie weken terug. De promo over zijn komst heeft vier keer zo lang gelopen als zijn programma.

Later op de dag kwam de aap uit de mouw, Ruud de Wild gaat naar Radio 2, dat toch al hard bezig was om 3FM de nek om te draaien.

Telegraaf Media Groep gaat opnieuw fors bezuinigen. Belangrijke aanpassing is dat de regionale kranten Holland Media Combinatie zouden moeten verhuizen van Alkmaar naar Amsterdam. Daarbij gaan ook andermaal banen verloren.

RWN Media - wie? dat is de opvolger van de Wereldomroep - zet een flinke stap in een poging zichzelf op te heffen. Van de 91 mensen die daar nu in dienst zijn, zullen er 61 vertrekken. RWN Media laat weten dat er de komende tijd extra wordt ingezet op het bereiken van jongeren in landen waar vrijheid van meningsuiting onder druk staat. Hoe ze dat extra gaan doen met een organisatie waar twee op de drie mensen zijn vertrokken, is niet helemaal duidelijk.

Dinsdag kwam TMG zelf met het bericht dat er tot 2019 90 miljoen euro zal worden bezuinigd, waarvan 40 miljoen in 2017. Dat is natuurlijk allemaal ellende maar TMG schotelt de aandeelhouders een prachtig resultaat voor. In 2019 dan. Te weten: EBIT groei van meer dan 10 procent, groei van digitaal tot 25 procent van de omzet en herstel dividend-uitkeringspercentage van 35 procent van de operationele kasstroom. In 2019 dus. Wat er dan niet bij staat, is hoeveel de omzet de komende jaren zal krimpen, dus is het  gissen naar hoeveel er tegen die tijd van de omzet over zal zijn waarvoor deze mooie percentages zullen gaan gelden.

Woensdag werd bekend dat SBS Bank de naam verandert in Volksbank. Kweenie hoor, maar er zullen in Nederland toch met mij vele duizenden mensen een ietwat rare associatie hebben met die naam. Volkswoede, volksopstand, volksgerecht, volkstribunaal, Volkswagen. Een auto voor een volk, powerd by Adolf Hitler. En dan nu een bank voor het volk, powered by Maurice Oostendorp. Het gaat natuurlijk nergens over want het is de holding, de merken blijven gewoon bestaan. Minister Dijsselbloem toonde zich enthousiast over de nieuwe naam: "De naam stuurt een sterke boodschap. Het is meteen duidelijk wat het is: een bank voor gewone mensen."  Dan zal het wel goed zijn. De Volkskrant is ook prima dus waar heb ik het over?

Televisie staat onder druk want er is online video en Netflix en HBO. De Amerikaanse giganten zullen hier wel even de markt in elkaar komen rammen maar dat lijkt nu wel mee te vallen want HBO verdwijnt uit Nederland per 1 januari. Dat betekent geen Game of Thrones meer maar geen paniek: Ziggo gaat het anders oplossen.

Stijn Bronzwaer wordt adjunct-hoofdredacteur bij NRC. Hij is daar nu nog chef mediadredactie. Hij volgt Marike Stellinga op, die bij de krant blijft maar zich weer volledig op schrijven wil toeleggen.

Twitter zou in de etalage staan. Er gaan al een paar dagen lang verhalen. Het bedrijf zou geen geld maken. Google zou interesse hebben. En Salesforce. En Disney.

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Facebook

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

Vacatures in media- en marketingcommunicatie