Mood Media: muziek van invloed in banken en apotheken
17-10-2017 16:21:00 | Door: Katja Brokke | hits: 4187 | Tags:

Dat muziek een aangenaam gevoel opwekt bij klanten in kledingzaken en supermarkten is een bekend gegeven, maar ook in de meer zakelijke en serieuze retail heeft muziek een duidelijk positieve invloed op de klantbeleving. Dat blijkt uit onderzoek van Mood Media (verzorgt in-store mediaoplossingen om de klantbeleving te verbeteren) en Sacem (de Franse vereniging van componisten, auteurs en muziekuitgevers).

De studie De kosten van stilte 2017 peilde het verschil dat achtergrondmuziek maakt voor zowel klanten als personeel in vijf verschillende type winkels in Frankrijk die voorheen geen muziek speelden, zoals banken, opticiens, apotheken en benzinestations.

Enkele belangrijke punten zijn:

 • 70 procent van de klanten had een positievere perceptie van het bedrijfsimago (of merk) toen de winkel muziek speelde; 65 procent van de klanten was het erover eens dat muziek bijdroeg het bedrijf te onderscheiden van de concurrentie.
 • 93 procent van de werknemers gaf de voorkeur aan muziek vs. geen muziek op het werk.
 • Wanneer de meer serieuze branches (banken en apotheken) ‘stil’ waren, dacht aanvankelijk slechts 33 procent van de klanten dat muziek in deze winkels geschikt zou zijn. Echter, na de introductie van muziek, was 76 procent van de klanten ervan overtuigd dat achtergrondmuziek overeenstemmend en complementair was met het doel van deze branches.
 • De meerderheid van de klanten, met name in het bankwezen, voelde zich meer comfortabel bij het voeren van vertrouwelijke, privégesprekken als er achtergrondmuziek speelde die hun conversaties enigszins maskeerde.

Wim van der Stelt, Sales Director bij Mood Media Benelux: "Dit onderzoek toont aan dat doordacht ontworpen achtergrondmuziek de sfeer en de klantbeleving van zakelijke omgevingen kan verbeteren, zelfs binnen de sectoren die niet deel uitmaken van de traditionele retail. Elk bedrijf dat klanten en cliënten verwelkomt, heeft een legitieme reden om achtergrondmuziek te gebruiken - niet alleen omdat het een essentieel onderdeel van het dagelijks leven van mensen is, maar omdat muziek duidelijk net zo belangrijk is voor de klantbeleving als verlichting, winkelinrichting en andere designelementen. We ontwerpen steeds meer muziekprogramma's voor locaties die verder gaan dan traditionele retail, waaronder autodealers, financiële instellingen, zorgverleners, wellnesscentra, apotheken, bejaardenhuizen, om er maar een paar te noemen. Deze onafhankelijke studie laat zien dat deze trend in de toekomst alleen maar zal toenemen."

Jean-Félix Choukroun, Director Customer Relations bij Sacem: "De resultaten van dit onderzoek onthulden de impact en het potentieel van muziek voor een breed scala aan bedrijfstypes. Sacem is erop gericht om onze klanten te helpen bij het vinden van de beste geluidssystemen en -oplossingen die passen bij hun merk. Wij zijn ervan overtuigd - en deze studie ondersteunt dit - dat muziek een belangrijke rol speelt bij het aantrekken en behouden van klanten, terwijl ook het gevoel van welzijn op het werk sterk verbeterd wordt.”

Muziek verbetert de klantbeleving en het loyaliteitsgevoel:

 • Bijna 8 op de 10 klanten in deze meestal stille winkels gaf aan de winkel boven een andere te verkiezen wanneer er muziek speelt.
 • De netto promotor score (NPS) - een index die de bereidheid van klanten weergeeft om producten of diensten van een bedrijf aan anderen aan te bevelen - steeg met 30 procent toen er passende muziek werd gespeeld, in vergelijking met wanneer de winkel stil was.
 • Bij het gebruik van achtergrondmuziek in de winkel zei 72 procent van de nieuwe bezoekers dat ze waarschijnlijk zouden terugkomen. Toen er geen muziek in de winkel speelde gaf slechts 50 procent aan dat ze waarschijnlijk zouden terugkeren, een daling van maar liefst 22 procent.

Muziek verbetert de perceptie van een merk

 • 76 procent van de klanten ervoer het wachten voor een kassa niet als lang dankzij het gebruik van achtergrondmuziek.
 • De beoordeling van een winkel als premium store steeg met 20 procent, van 36 naar 56 procent toen er achtergrondmuziek werd gebruikt in de winkel.

Muziek verbetert de relatie met klanten en de dagelijkse routine van het personeel

 • Zowel medewerkers als klanten zien de voordelen van muziek: 67 procent van de werknemers merkte op dat klanten in een beter humeur zijn als er achtergrondmuziek in de winkel speelt. 
 • Winkelpersoneel beschouwt muziek als een echte motivator: 93 procent van de bestudeerde werknemers heeft liever wel dan geen muziek tijdens het werk.

Het gevoel van eerlijkheid en vertrouwen groeit door het gebruik van achtergrondmuziek

 • Uit de resultaten blijkt dat alle bedrijven, ongeacht de marktsector, kunnen profiteren van het integreren van achtergrondmuziek in hun omgeving. Eenmaal blootgesteld aan achtergrondmuziek in een omgeving als banken en apotheken, stemde maar liefst 76% procent van de klanten ermee in dat de muziek verenigbaar was met de ernst van de sector.
 • 56 procent van de klanten voelde zich meer comfortabel bij het voeren van een privé- of vertrouwelijk gesprek wanneer er muziek op de achtergrond speelde, in vergelijking met slechts 26 procent als er geen muziek speelde.

Voor het onderzoek gaven meer dan 1000 klanten en 50 medewerkers hun feedback zowel voor als na inzetten van achtergrondmuziek. Mood Media ontwierp de speciaal samengestelde muziekprogramma’s voor de verschillende winkeltypes. Een onafhankelijk onderzoeksinstituut (LSA Studies) heeft de reacties van klanten, winkeleigenaren en het personeel gemeten.

Bekijk hier een uitgebreide infographic.

www.moodmedia.nl

 

 

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Facebook

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

Vacatures in media- en marketingcommunicatie