Museum aan het Vrijthof opent deuren als fotografiemuseum
14-08-2019 12:47:00 | Door: Katja Brokke | hits: 3624 | Tags:

Op 26 september 2019 opent Museum aan het Vrijthof in Maastricht officieel haar deuren als fotografiemuseum. Voor de eerste tentoonstelling heeft fotograaf Jimmy Nelson de primeur. Met Homage to Humanity presenteert het monumentale museum een omvangrijke en kleurrijke selectie portretten van inheemse volkeren die dreigen te verdwijnen door voortschrijdende technologie en globalisering.

Museum aan het Vrijthof heeft de afgelopen jaren gewerkt aan een nieuwe toekomstvisie met een duidelijke keuze voor het medium fotografie. De eerder georganiseerde tentoonstellingen met uitgeverij TASCHEN en de fotografen Marie Cécile Thijs, Guy van Grinsven en Jan Stel hebben bijgedragen aan deze nieuwe focus als gespecialiseerd museum.

Om het particuliere fotografiemuseum verder vorm te geven werkt directeur Erik de Jong samen met internationale tentoonstellingsmakers en fotografieopleidingen in Nederland en België. Het jaarlijks aantal bezoekers moet groeien van circa 35.000 in de eerste vier jaar naar 90.000 bezoekers in 2032.

Het museum wil twee keer per jaar een grote naam uit de fotografiewereld presenteren met een attractief omlijstingsprogramma. Daarbij zullen de socialmediaplatforms Instagram en Facebook een prominente rol spelen. De rode draad van de tentoonstellingen is de maatschappelijke relevantie. De foto’s moeten een boodschap met zeggingskracht hebben. 

Erik de Jong: "Jongeren krijgen een duidelijke plek in het museum en werken actief mee aan het toekomstige artistieke profiel en de marketing rondom het nieuwe centrum voor fotografie. Hiervoor wordt de programmering ook op deze doelgroep afgestemd. Zo is in 2020 een tentoonstelling te zien van Rutger Geerling, een internationale topfotograaf in de dance scene."

Museum aan het Vrijthof is gelegen midden in het historisch centrum van Maastricht en beschikt over tien stijlkamers en kabinetten. Andere fotografiemusea bevinden zich in de drukte van de Randstad. Hierdoor is er ruimte voor een locatie in het zuiden van het land om fotografieliefhebbers uit zowel Nederland als de Euregio rond Maastricht te trekken.

www.museumaanhetvrijthof.nl

 

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Facebook

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

Vacatures in media- en marketingcommunicatie