NPO brengt zijn maatschappelijke waarde in beeld
13-06-2017 10:51:00 | Door: Katja Brokke | hits: 2708 | Tags:

Wat voegt de NPO toe aan de maatschappij? Het antwoord op die vraag is te vinden in een nieuwe rapportage van de NPO over de maatschappelijke waarde van de publieke omroep. De rapportage, vormgegeven in een website en in nauwe samenwerking tussen de NPO en omroepen gemaakt, is een nieuw instrument van verantwoording, waarmee de NPO zijn waarde voor de Nederlandse samenleving laat zien.

Shula Rijxman, voorzitter van de NPO: “De NPO is er voor alle Nederlanders. Als unieke vrijplaats voor onafhankelijke journalistiek en cultuur in tijden van nepnieuws, alternatieve feiten en de opkomst van megamediaconglomeraten die het lokaal product van de markt drukken. Wij willen Nederlanders informeren over de wereld om hen heen en over elkaar. Met programma’s die Nederland laten zien, onze cultuur, onze geschiedenis en onze taal. En we leggen graag verantwoording af over onze bijdrage aan de Nederlandse samenleving. Die waarde is soms zo vanzelfsprekend, dat we haar niet eens herkennen. Terwijl we zo veel waarde toevoegen. Met onze actuele programma’s stimuleren we het maatschappelijk debat, we hebben veel waardevolle content voor het onderwijs en we zijn een belangrijke levensader voor de creatieve en culturele sector.”

Vorige maand publiceerde de NPO nog de jaarlijkse Terugblik. Daarin staat de publieke waarde van de programmering centraal. In de rapportage Maatschappelijke waarde, een voornemen uit het Concessiebeleidsplan 2016-2020, ligt de nadruk op het effect van programma’s en activiteiten op de samenleving. Hiervoor zijn vijf thema’s bepaald: Nieuws & debat, Cultuur, Educatie, Innovatie en Verbinding.

Voorbeelden

Spraakmakende programma's uit 2016 waren onder andere de onthullingen van Nieuwsuur (NOS/NTR) over de Teevendeal en de Zembla-documentaire (VARA) over de gezondheidsrisico’s van rubberen korrels op kunstgrasvelden. Op het gebied van cultuur werk de NPO samen met culturele organisaties en festivals en ruim een derde van het televisieprogrammabudget komt terecht bij externe Nederlandse productiebedrijven.

Ook geeft de NPO in het rapport voorbeelden van de verbindende rol in de samenleving. Bijvoorbeeld met uitzendingen rond nationale gebeurtenissen en goede doelenacties, zoals Koningsdag (NOS) en de KWF Marathonweken (AVROTROS), maar ook met eigen publieksevenementen als Serious Request (NPO 3FM) en de Top 2000 (NPO Radio 2).

Gelaagd raster

De website npo.nl/maatschappelijkewaarde is opgebouwd als een gelaagd raster, waarbinnen je per thema kunt klikken op de voorbeelden. Van veel voorbeelden zijn fragmenten uit programma’s te zien en deskundigen geven bij elke thema een korte toelichting op de rol en waarde van de NPO. De gegevens in deze eerste rapportage hebben met name betrekking op het jaar 2016. Op de website is ook een uitgebreidere tekstversie van de rapportage te downloaden.

www.npo.nl/maatschappelijkewaarde
www.npo.nl

 

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Facebook

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

Vacatures in media- en marketingcommunicatie