National Geographic maakt themanummer over ras
30-03-2018 11:09:00 | Door: | hits: 4541 | Tags:

Het aprilnummer van het tijdschrift National Geographic staat vrijwel volledig in het teken van rassendiversiteit. Aanleiding is de vijftigste sterfdag van Martin Luther King. De zwarte Amerikaanse burgerrechtenstrijder, wiens portret de cover siert, werd op 4 april 1968 doodgeschoten op het balkon van een motel in Memphis.

Susan Goldberg, internationaal hoofdredacteur van National Geographic: "Het is een pijnlijke blik in de spiegel."

Ook National Geographic blijkt zich in zijn lange verleden schuldig te hebben gemaakt aan racisme en stereotypering op basis van huidskleur. Tot in de jaren zeventig schonk National Geographic vrijwel geen aandacht aan gekleurde Amerikanen.

Goldberg: "...Hooguit af en toe in hun rol als arbeider of werkster. Inboorlingen van elders werden meestal afgeschilderd als exotische types, vaak naakt, gelukkige jagers en edele wilden – kortom elk denkbaar cliché."
 
In een eigen essay gaat de hoofdredacteur van de Nederlandstalige editie, Aart Aarsbergen, in op de vraag wat er is terechtgekomen van de droom van M.L. King van een samenleving zonder discriminatie en ongelijkheid.

Aartsbergen: "Juist in een tijd dat in onze wereld, niet alleen in de Verenigde Staten maar ook hier in Europa, ongelijkheid, onverdraagzaamheid en xenofobie terrein lijken te winnen, is de boodschap van Martin Luther King actueler dan ooit."
 
Verder wordt in het themanummer ingegaan op het wetenschappelijke debat rond rassenverschillen. Ras is geen biologisch, maar een sociaal concept dat een verwoestende uitwerking kan hebben, schrijft auteur Elizabeth Kolbert. Daarnaast komen blanke Amerikanen aan het woord. Over 25 jaar zullen zij in eigen land een minderheidsgroep vormen, wat sommigen bang maakt voor het verlies van hun cultuur en maatschappelijke positie. Dat het heel menselijk is om onze medemens in te delen in hokjes, op basis van huidskleur bijvoorbeeld, blijkt psychologisch goed te verklaren, wordt uitgelegd in een andere reportage.
 
De Nederlandstalige editie biedt bovendien een bijdrage van de Arnhemse tentoonstellingsmaker en kunstenaar Richard Kofi. Aan de hand van zes objecten uit onder meer de collectie van het Tropenmuseum in Amsterdam toont hij de hedendaagse relevantie van het Nederlandse slavernijverleden.

www.nationalgeographic.com
www.nationalgeographic.nl


Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Facebook

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

Vacatures in media- en marketingcommunicatie