Nu.nl bovenaan top 5 meest waardevolle nieuwssites
10-02-2016 11:15:00 | Door: | hits: 26740 | Tags:

Nu.nl is de meest waardevolle nieuwssite van Nederland: een gemiddeld bericht op de site is 885 euro waard. Dat blijkt uit een analyse van PR-waarde, de nieuwste functionaliteit van social media analystetool Coosto. De PR-waarde kent aan ieder online artikel en bericht op social media een geldwaarde toe, die aangeeft wat de kosten waren geweest om hetzelfde bereik in te kopen via advertenties. Dit maakt de return on investment van marketing- en PR-activiteiten duidelijk. Nu.nl steekt qua waarde met kop en schouders uit boven andere nieuwssites in Nederland, zoals Telegraaf.nl en AD.nl. Op technologiegebied is Tweakers.net in Nederland verreweg het meest waardevolle platform om op vermeld te worden en voor het bereiken van marketeers is een artikel op Frankwatching de beste score. 

De top 5 van meest waardevolle nieuwssites en waarde per bericht

1. Nu.nl             € 885
2. Telegraaf.nl    € 464
3. AD.nl             € 451
4. MSN.nl           € 223
5. RTLnieuws.nl  € 186

Toine Verheul, CEO van Coosto: "Coosto ontwikkelde de PR-waarde om antwoord te kunnen geven op de veelgestelde vraag wat een vermelding van je naam of zelfs een compleet artikel in de media nu eigenlijk ‘waard’ is. Tot nu toe was dat nog moeilijk te meten en waren de uitkomsten vaak onrealistisch. De schat aan data die Coosto heeft verzameld geeft het meest nauwkeurige antwoord op deze vraag. Het helpt bedrijven in het bepalen van hun marketing- en PR-strategie. Het geeft zowel een beeld ‘hoe goed’ men het over het algemeen doet in de media, als hoe een specifieke campagne bijvoorbeeld ontvangen is. Uiteindelijk komt het de professionaliteit in de branche ten goede."

Unieke formule

Het datascience team van Coosto ontwikkelde een algoritme op basis van gesprekken met professionals uit het vakgebied, bij A-merken en PR-bureaus. Een deel van Coosto’s team is meer dan een jaar fulltime bezig geweest met het benaderen van uitgevers voor cijfers van honderdduizenden websites wereldwijd. Deze resultaten zijn gecombineerd met data die Coosto al sinds 2009 verzamelt, zoals het aantal reacties op een artikel en het totaal aantal berichten op een site. Het resultaat is een unieke formule die een betrouwbare inschatting geeft van de geldwaarde.

Voor blogs en nieuwssites is een formule gemaakt op basis van onder andere het aantal paginaweergaven, unieke bezoekers, het gemiddeld aantal lezers en het aantal reacties op het artikel. Ook de plaats van een merk in het artikel en het aantal keren dat een merk is genoemd zijn meegenomen. Voor de sociale medianetwerken wordt per bericht gekeken naar het aantal weergaven en dit wordt afgezet tegen de gemiddelde advertentiekosten per weergave op het betreffende netwerk. Het aantal weergaven is afhankelijk van relevante statistieken per platform, zoals likes voor Instagram, fans voor Facebook en retweets voor Twitter. De interactieratio, de invloedscore van de auteur en het geslacht van de auteur (er wordt een correctie toegevoegd bij neutrale auteurs) hebben invloed op de score.

Enkele andere top 5 lijsten van waardevolle sites

Techsites

1. Tweakers.net       € 1.434
2. Iculture.nl            € 598
3. Onemorething.nl  € 558
4. Androidworld.nl    € 497
5. Computeridee.nl   € 451

Marketing-/communicatiesites

1. Frankwatching.com  € 152
2. Dutchcowboys.nl      € 98
3. Marketingfacts.nl     € 97
4. Adformatie.nl          € 83
5. Emerce.nl               € 80

Techsites internationaal

1. Theverge.com        €  12.019
2. Softonic.com          €  10.795
3. Wired.com             €  7.816
4. Techradar.com       €  4.936
5. Chip.de                  €  4.109

Bekijk een concreet voorbeeld van de PR-waarde van De Vrienden van Amstel LIVE! hier. Een berekening van de PR-waarde van de recente BTW-actie van Media Markt is hier te vinden. Voor de internationale PR-waarde van Mini Cooper tijdens de Super Bowl, zie hier

www.coosto.com

 

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Facebook

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

Vacatures in media- en marketingcommunicatie