#Pyeongchang2018 op Twitter: 122.009 Nederlandse tweets
27-02-2018 11:23:23 | Door: Katja Brokke | hits: 2722 | Tags:

Met 8 gouden medailles en in totaal 20 plakken was Nederland een dominante speler tijdens de Olympische Winterspelen. Dat bleef niet onopgemerkt: Twitter is als hoofdpodium voor sportgerelateerd nieuws weer veelvuldig gebruikt om atleten te supporten en successen te delen. Alleen al in Nederland werden 122.009 tweets verstuurd rondom de Olympische Spelen. Wie werd het meest genoemd en welke tweets waren het populairst? Kortom: what was happening on Twitter? BrandDeli zette het op een rijtje.

Vrouwen door het dak

De successen van de Nederlandse schaatsers zijn terug te zien in de stijging van activiteit op Twitter, want op 10, 11 en 15 februari was het tweetvolume in Nederland het hoogst. 15 februari was de dag van het volledig Nederlandse podium bij de 3000 meter vrouwen en de zilveren medaille van Sjinkie Knegt. Deze dag ging door het dak met 14.285 tweets. Op plek twee staat 10 februari (14.244 tweets), de dag van de zilveren medaille voor Jorrit Bergsma op de 10 kilometer en dezelfde dag dat Sven Kramer naast dit podium greep. De derde plek is wel voor Sven: op 11 februari bracht zijn goud op de 5000 meter 12.520 tweets. Van 41 procent van de tweets is een positief sentiment vastgesteld, 9 procent bevatten een negatief sentiment. Het overgrote deel van de Nederlandse twitteraars achter de tweets is man (64%).Politieke inhakers

Twitter is ook een dankbaar medium om in te haken op het nieuws. In de top10 meest geretweete foto’s binnen Nederland staat de inhaker op Trumps America’s First met de foto van de Nederlandse vlag waarop te lezen is Sorry Mr. President, the Netherlands First and 2nd and 3rd!. Ook wordt op het aftreden van Halbe Zijlstra ingehaakt met een foto van Zijlstra op het ijs en het bijschrift Je raadt het al #HalbeWasErbij. Opvallend was de tweet van de in Canada wonende Nederlander Jos Duijvesteijn over de opening van de Olympische Spelen op NBC waarbij presentatrice Katie Couric aangaf dat de Nederlanders zo goed zijn in schaatsen omdat "schaatsen een belangrijk vervoermiddel is in Nederland en met name Amsterdam". Deze tweet ging wereldwijd viral en werd al ruim 2 miljoen keer bekeken en 18.000 keer geliked.

Oranjekoorts

Dat de oranjekoorts echt was uitgebroken, is te zien in de top 10 hashtags waarin #zodoenwedat en #teamnl veelgebruikt zijn. Ondanks (of juist dankzij) zijn misser op de 10 kilometer blijft @SvenKramer86 op Twitter heel populair: hij staat op nummer 1 in de top 10 mentions en twee van de 10 meest geretweete foto’s zijn foto’s met Kramer. Overige schaatsers in de top 10 mentions zijn @Ireenw, @jorientermors, @suzanschulting en @KjeldNuis.

Bron cijfers: Crimson Hexagon

www.branddeli.nl

 

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Facebook

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

Vacatures in media- en marketingcommunicatie