Rana Ayyub wint Most Resillient Journalist Award 2018
05-11-2018 10:01:33 | Door: Max Vlugt | hits: 2181 | Tags:

Rana Ayyub uit India heeft tijdens Free Press Live 2018 in Den Haag de Most Resillient Journalist Award 2018 in ontvangst genomen. Andere award-winnaars zijn Kemi Busari (Nigeria), die de Newcomer of the Year-Hans Verploeg Award won, en het Nederlandse duo Mijke van Wijk en Mirjam van Biemen dat de Best Report Award in de wacht sleepte.

De Free Press Awards zijn uitgereikt tijdens Free Press Live 2018, een evenement dat zich richt op het bestrijden van straffeloosheid voor geweld tegen journalisten. Minister van Buitenlandse Zaken Stef Blok gaf een toelichting op het project van Free Press Unlimited: Safety for Media Professionals. Journalisten kunnen het fonds aanspreken voor proces- en advocatenkosten. Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft er bijna anderhalf miljoen euro voor vrijgemaakt.

De hoofdgasten van Free Press Live, Paul Caruana Galizia uit Malta en Martin Turcek uit Slowakije hadden voorafgaand aan het evenement een ontmoeting met de Tweede Kamercommissie voor Buitenlandse Zaken. Samen met directeur Leon Willems van Free Press Unlimited spraken zij over de toegenomen dreigingen voor journalisten in Europa. De moorden in Malta en Slowakije betroffen journalisten die onderzoek deden naar corruptie in eigen land. Het zijn voorbeelden van een bredere trend die we in 2018 zagen: onder journalisten die omkwamen vanwege hun werk is voor het eerst het aandeel van degenen die rapporteren over corruptie en misstanden groter dan van hen die in oorlogssituaties werken.

Onderzoeksjournalist Rana Ayyub uit India heeft zich onderscheiden door haar moed en vasthoudendheid. Ze onthulde de betrokkenheid van de regering-Modi bij buitengerechtelijke moorden die werden gepleegd op protesterende moslims. Sinds het verschijnen van haar boek over deze zaak wordt Rana Ayyub via social media, haar telefoon en email continue met de dood en verkrachting bedreigd. Rana is de winnaar van de Most Resillient Journalist Award 2018.

Kemi Busari, onderzoeksjournalist uit Nigeria, ging undercover en onthulde fraude en afpersing bij het uitgeven van paspoorten. Zijn publicaties leidden tot een verbod op contante betaling bij de uitgifte van paspoorten. Kemi wint de Newcomer of the Year-Hans Verploeg Award.

Waakhond van het Woud is een radiodocumentaire, gemaakt in Brazilie, over de Nederlander Tim Boekhout van Solinge die in de Amazone strijdt voor behoud van het tropische regenwoud. De makers, Mijke van Wijk en Mirjam van Biemen, winnen zijn de Best Report Award voor de beste reportage die mede mogelijk werd gemaakt door het Postcode Loterij Fonds voor Journalisten.

www.freepressunlimited.org

 

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Facebook

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

Vacatures in media- en marketingcommunicatie