SAS gaat door met campagne What is truly Scandinavian
19-02-2020 13:45:00 | Door: David de Jong | hits: 9359 | Tags:

Een reclamecampagne van de Scandinavisch/Zweedse vliegtuigmaatschappij SAS is onder vuur komen te liggen na kritiek van de politieke partijen Dansk Folkeparti en Sverigedemokraterna. De boodschap van de campagne is dat heel veel tradities of zaken in Zweden, Noorwegen, Denemarken en Finland oorspronkelijk uit andere landen afkomstig zijn, en dat Scandinaviërs tegelijkertijd reizigers zijn.

Volgens SAS is de boodschap van de video dat als men reist, men beïnvloed wordt door de omgeving en vice versa. SAS stelde daarbij in een officeel statement het te betreuren dat de boodschap van de reclamecampagne niet wordt begrepen en wordt gebruikt om een eigen interpretatie te geven voor eigen doelstellingen. SAS heeft kortstondig de campagne van internet gehaald en daarna alsnog geplaatst in een iets kortere versie.


De genoemde politieke partijen vinden dat de nationale Zweedse luchtvaartmaatschappij met de zin What is truly Scandinavian for real? Absolutely nothing de hele regio beledigt, net als de lokale cultuur en geschiedenis. Een parlementslid van de Zweedse sociaaldemocratische Vänsterpartiet stelde dat het een schande is dat SAS heeft gebogen voor de racisten. De Dansk Folkeparti vroeg de Deense regering om haar 14 procents aandelenbelang aan te grijpen om SAS hierop aan te spreken. Op 13 februari 2020 is zelfs een valse bommelding gedaan in het centrum van Kopenhagen naar aanleiding van de campagne.

Norway Air haakte snel in op de campagne door er op Facebook op te wijzen dat de kaasschaaf een Noorse uitvinding is.

www.sas.com

 

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Facebook

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

Vacatures in media- en marketingcommunicatie